• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Stern99 - специалист
Здравейте,
Прокарах кабел 4 мм2 до бойлерното табло (Легранд).
Инсталацията двупроводна, затова реших за бойлера да пусна отделен кабел с три жила, за да мога да сложа и дтз.
Ключа е Легранд. Направен е така че се прекъсва и дфазата и нулата. Четох, че нулата не трябвало да се прекъсва. Даже някъде бяха писали , че това го имало в някаква наредба...Та кажете как е най правилно? И ако нулата не се прекъсва защо водещ производител на контакти, ключове и какво ли още не изработва ключа така? То май и при другите бойлерни табла е така...
Втория ми въпрос е свързан с кабела от бойлерния ключ до самия бойлер. Дали да е 4 мм2 мостов едножилен или да сложа 4 мм2 многожилен.
Благодаря.
Последна промяна от Stern99 на нед юни 23, 2024 7:58 am, променено общо 2 пъти.
iliya_i - майстор
нед юни 23, 2024 6:29 amStern99 написа:
Направен е така че се прекъсва и дфазата и нулата и заземяването.
Не е направен да прекъсва заземяването!
Ако преди ключа е разделянето на работна и защитна нула, може да прекъснеш работната.
Защитната не се прекъсва!
нед юни 23, 2024 6:29 amStern99 написа:
Здравейте,
И ако нулата не се прекъсва защо водещ производител на контакти, ключове и какво ли още не изработва ключа така? То май и при другите бойлерни табла е така...
Защото съвременните инсталации са трипроводни. Ключ или контакт за трипроводна инсталация лесно може да се свърже в двупроводна. Но ако си прочел указанията на производителя, там е написал, че задължително се свързва от правоспособен електротехник. За правоспособен електротехник се предполага да знае какво прави.
Stern99 написа:
Дали да е 4 мм2 мостов едножилен или да сложа 4 мм2 многожилен.
Както ти е по-удобно. Няма никакво значение от гледна точка на тока. От гледна точка на монтажа - според конкретната ситуация.
gecata1059 - специалист
Нулата не се прекъсва , но трябва да мине през ключа иначе не свети бутона. При мен заголихме проводника на нулата без да го прекъсваме и я свързахме в ключа.
iliya_i - майстор
нед юни 23, 2024 12:26 pmgecata1059 написа:
Нулата не се прекъсва , но трябва да мине през ключа иначе не свети бутона. При мен заголихме проводника на нулата без да го прекъсваме и я свързахме в ключа.
А при теб колко проводника са от ключа до бойлера?
Пишеш в множествено число. Ти ли го прави или друг? И знаеш ли защо оня го направи така или просто видя?
gecata1059 - специалист
При мен инсталацията е двупроводна до разклонителна кутия.Оттам е три проводника, като нулата и земя е свързана заедно с нулата от двупроводната. Аз гледах свързването.
Stern99 - специалист
някой може ли да обясни как се свързва ДТЗ при двупроводна инстация до главното табло и пуснат трижилен кабел до бойлера.
нед юни 23, 2024 10:53 pmivanovbg написа:
viewtopic.php?f=11&t=61822
Иванов, нещо със свои думи, от своята практика, понеже
чет окт 08, 2020 1:14 amzz_stefanov написа:
.......
Няма да ви чета всичките лакърдии. Да му мисли който иска да научи нещо от темата :lol:
......
Па не си чел, Иванов, отново македонска стрелба!!!
hidrazin - майстор
нед юни 23, 2024 10:31 pmStern99 написа:
някой може ли да обясни как се свързва ДТЗ при двупроводна инстация до главното табло и пуснат трижилен кабел до бойлера.
А ти какво прочете из форума и какво научи???
Като ти гледам последните 6-7 поста си се фанал с нещо дето не е за теб...
Там лепи си плочки, прави си замазки, боядисвай, дори и ВиК си прави - то само може да те наводни.
А ел. инсталацията може да убие теб или някой друг. Всяка година има по няколко такива...
От криво залепени плочки или кофти боя - НЕ !
:partyman:
batkoce - специалист
нед юни 23, 2024 10:31 pmStern99 написа:
някой може ли да обясни как се свързва ДТЗ при двупроводна инсталация до главното табло и пуснат трижилен кабел до бойлера.
Това си е обичайното свързване на ДТЗ. Ето схема:

Прикачен файл

ДТЗ.JPG
ДТЗ.JPG (95.32 KиБ) Видяна 1553 пъти
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Прекъсва ли се нулата при монтаж на ключ??" | Включи се в дискусията:

Сподели форума: