Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте,

Имам драма с дефектно токовата защита (Schneider Easy9 RCCB 40A 30mA) в апартамент ново строителство, в който все още няма никакви уреди. В таблото има няколко дефектнотокови защити, като една от тях е на кръга на предпазителите за контакти спални и всекидневна+бокс. Със стартирането на ремонта започнах да монтирам контакти тип "времянка", за да могат да се включват шлайф машини за финната шпакловка. В двете спални нямаше никакви драми, но дойде ред на всекидневната - сложих там една "времянка" и при включване на каквото и да в този контакт - дефектнотоковата сработва моментално. Зарядно за телефон или ел. цигара моментално я активира. Започнах да тествам с други точки в същата стая - всички са засегнати. Предполагам, че защитата си е ОК щом не включва с контакти в другите стаи. Имам познати, които се занимават с тестове на подобни и ще ударят едно рамо все пак да я изтестваме.

Първото, което ми идва на ум, е че някой кабел е с прецакана изолация. Мостови трижилни кабели са , обикновено ги коват с пирони и може някой да е засегнат. Та въпроса ми е как да се ориентирам къде да търся засегнатата част? Имам идея горе-долу от къде минават трасетата и контакта, който на теория се пада най-близко до таблото също активира защитата - това означава ли, че проблемът е някъде между него и таблото? Или може да е на всяко едно място в стаята дори в най-далечната точка? Не знам как да подходя поне за някаква начална диагностика, за да знам къде ще трябва да се кърти да се сменят кабели, кутиите също са скрити и там ще трябва сигурно да се кърти. Всякакви съвети са добре дошли.

Благодаря!
ESPACE - майстор
Разменили са цветово нулата и земята. Просто им смени местата в контакта времянка и трябва да се оправи
brum - майстор
Ако беше късо между земя и нула щеше да изключва преди да сложиш контакт и да включиш нещо в него. Разменени кабели за земя и нула са. Някъде по разпределителните кутии е проблема. С фазомер провери да си сигурен кое е фаза, че да не се окаже и тя разменена.

При мен имаше фаза на земната пластина на контакта. И "майсторите" са хора, и те правят грешки.
kozl - майстор
нед окт 06, 2024 11:14 pmAleksanderStanev написа:
на всекидневната - сложих там една "времянка" и при включване на каквото и да в този контакт - дефектнотоковата сработва моментално. Зарядно за телефон или ел. цигара моментално я активира. Започнах да тествам с други точки в същата стая - всички са засегнати. Предполагам, че защитата си е ОК щом не включва с контакти в другите стаи.
Една ДТЗ за няколко кръга, изключва при включване на консуматор в контактите на един от кръговете, а на другите кръгове не.
Ако фазата е объркана и е на ЖЗ проводник, свързан към шуко контакт, ще пада ли ДТЗ при включено зарядно за телефон, което няма връзка със защитната клема на шукото :?
Аз също залагам на размяна на нулев и защитен проводник.
Къде се е случило това зависи от начина на изпълнение на инсталацията.
Може да е в апартаментното табло или в първата РК след него.
Най-лесно ми се струва е да се почне проверка от таблото като се проследи фазовия проводник от АП-то за проблемния кръг до кабела за кръга на дневната и после да се проследят проводниците от кабела до нулата на ДТЗ и до шината на защитните проводници.
Последна промяна от kozl на пон окт 07, 2024 3:48 pm, променено общо 1 път.
MamaMy - майстор
пон окт 07, 2024 8:10 amkozl написа:
Една ДТЗ за няколко кръга, изключва при включване на консуматор в контактите на един от кръговете, а на другите кръгове не.
Ако фазата е объркана и е на ЖЗ проводник, свързан към шуко контакт, ще пада ли ДТЗ при включено зарядно за телефон, което няма връзка със защитната клема на шукото :?
Естествено, че ще пада. Нали тогава консуматора "накъсява" нула и земя.
kozl - майстор
пон окт 07, 2024 1:56 pmMamaMy написа:
пон окт 07, 2024 8:10 amkozl написа:
Естествено, че ще пада. Нали тогава консуматора "накъсява" нула и земя.
За да изключи ДТЗ при окъсен нулев и защитен проводник, то трябва нулевия и защитния проводник да са с различни потенциали, което се случва когато има друга консумация от "външен" консуматор м-у фаза и нула и тогава нулата може да се окаже с по-висок потенциал от този на защитния проводник.
Тогава контакт от грешно свързаният кръг ще направи верига от фаза-"външен" консуматор-нулев проводник-1/2 ДТЗ-контакт от проблемния кръг, зарядно за телефон - защитен проводник.
Колко трябва да е тока протичащ през описаната верига, за да иаключи ДТЗ :?
Е да де, но консуматора м-у нула и земя е зарядно за телефон. То това зарядно примерно ако е 7W, консумира ток 30 mA при нормално захранване м-у нула и фаза.
Теоретично зарядното има кондензатор след изправителните диоди, така че доста ток ще има за некакво нано време до зареждане на кондензатора. Дали ДТЗ-то ще реагира :?
Практически бих пробвал, но у нас няма ДТЗ, та днес със сигурност няма да е.

Все пак може би някой да е пробвал :?
ESPACE - майстор
Ама че фермани за подобна глупост. Ако са окъсени някъде нула и защитен проводник то ДТЗ ще пада и в другите стаи свързани към нея. Щом го прави само в тази значи са раменени в контакта.
ivanovbg - майстор
Само преливате от пусто в празно. Човека вече не пише, явно се е оправил отдавна.
пон окт 07, 2024 5:17 pmivanovbg написа:
Само преливате от пусто в празно. Човека вече не пише, явно се е оправил отдавна.
Но пък остава за ползване в друго време от нуждаещи се.
пон окт 07, 2024 5:15 pmESPACE написа:
Ама че фермани за подобна глупост. Ако са окъсени някъде нула и защитен проводник то ДТЗ ще пада и в другите стаи свързани към нея. Щом го прави само в тази значи са раменени в контакта.
А може ли да са разменени и в РК над контакта?
ESPACE - майстор
пон окт 07, 2024 6:40 pmТрифон П.Трифонов написа:
А може ли да са разменени и в РК над контакта?
Какво значение има?
Мoже и пиян майстор да е правил спайки на прекъснат кабел от мистрия в мазилката

Тема "Проблем с дефектнотокова защита" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: