Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте! Намирам се пред следния казус. Живея на втория етаж от 7 етажен блок. Имаме таванска стая, в която електричеството (една лампа и нищо друго) е свързано към общото осветление на входа.
Преди това в това таванско е имало обурудване на интернет доставчик, който е взимал ток от лампата, т.е. от входа. В таванското имам един мрежови ethernet и един дебел оптичен кабел, които стигат почти до моята врата на апартамента.

Сигурно е възможно да пусна нормален 2/3 жилен кабел до горе, но забелязах, че в оптичния кабел има два дебели медни проводника (предполагам, че за да му дава здравина). Сигурно е много тъпо, но възможно ли е по единия от тези проводници да пусна фаза от моя апартамент, а 0-та да я взема от лампата горе, така че да не товаря общия електромер на входа.... Или втори вариант - по този ethernet да събера всичките 8 жила и по тях да пусна фаза?

Иска ми се горе да има компютър и в най-добрия случай и климатик.

Предполагам, че ще има много критики :axe:
, но не съм електротехник, а имам нужда от някакво решение :?

Добавих снимка на оптичния кабел.

Прикачен файл

IMG_20241022_150931_edit_636832776200741.jpg
chapara - майстор
Е сега ще има:
Ела Кумчо Вълчо, изяж ме :shock: :roll:

Записах се :mrgreen:
Jacomo - специалист
Ако нямаш проблем да лежиш в затвора за непредумишлено убийство, няма проблем да пуснеш фаза и на дръжката на входната врата.

Наказателният кодекс гласи:
Чл. 122. (1) (Изм. - ДВ, бр. 26 от 2010 г.) Който причини другиму смърт по непредпазливост, се наказва с лишаване от свобода до пет години.

Чл. 123. (1) (Изм. - ДВ, бр. 26 от 2010 г.) Който причини другиму смърт поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правно регламентирана дейност, представляващи източник на повишена опасност, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 26 от 2010 г.) Който по непредпазливост причини другиму смърт чрез действия, които спадат към занятие или дейност по предходната алинея, които той няма право да упражнява, се наказва с лишаване от свобода от две до осем години.
А щом не си електротехник, остави решението на такъв.
iliya_i - майстор
Има и друго решение. Купуваш СВТ 3х1.5 или 3х2.5 със съответната дължина.връзваш здраво за мрежовия. Намираш един помощник. Единия тегли надолу, а другият горе бута в дупката.
djogobg - специалист
Подкрепям изтеглянето на кабел с мрежовия, оптичния, или и двата.
Четейки, написаното от теб, намери помощ от разбиращ човек. Не е реалистично да мислиш, че ток за климатик ще пуснеш по мрежови кабел, нито по носещия на оптичния.
вт окт 22, 2024 8:33 pmdjogobg написа:
Подкрепям изтеглянето на кабел с мрежовия, оптичния, или и двата.
Четейки, написаното от теб, намери помощ от разбиращ човек. Не е реалистично да мислиш, че ток за климатик ще пуснеш по мрежови кабел, нито по носещия на оптичния.
Благодаря за отговора :)
chapara - майстор
Изедоха те, ама не е свършило😉
kozl - майстор
вт окт 22, 2024 3:26 pmkozlodui911 написа:
Здравейте! Намирам се пред следния казус. Живея на втория етаж от 7 етажен блок. Имаме таванска стая, в която електричеството (една лампа и нищо друго) е свързано към общото осветление на входа.
Преди това в това таванско е имало обурудване на интернет доставчик, който е взимал ток от лампата, т.е. от входа. В таванското имам един мрежови ethernet и един дебел оптичен кабел, които стигат почти до моята врата на апартамента.

Сигурно е възможно да пусна нормален 2/3 жилен кабел до горе, но забелязах, че в оптичния кабел има два дебели медни проводника (предполагам, че за да му дава здравина). Сигурно е много тъпо, но възможно ли е по единия от тези проводници да пусна фаза от моя апартамент, а 0-та да я взема от лампата горе, така че да не товаря общия електромер на входа.... Или втори вариант - по този ethernet да събера всичките 8 жила и по тях да пусна фаза?

Иска ми се горе да има компютър и в най-добрия случай и климатик.

Предполагам, че ще има много критики :axe:
, но не съм електротехник, а имам нужда от някакво решение :?

Добавих снимка на оптичния кабел.
Идеите ти за оптичния и интернет кабела са направо убийствени. :shock:
Никой няма да предполага, че по такива кабели има опасно напрежение.
За това моето мнение е НЕ - опасно е.
Технически подкрепям съвета за използване на силов кабел.
Понеже кабелът ще преминава през общи части, законно е да се одобри от ЕС, както и начинът на полагане да се изпълни според нормативите.
И понеже у наша държава законите са важни и се спазват от всички, надявам се, че ще предприемеш правилния начин. :?

Тема "Електричество до таванска стая. Как?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: