Здравейте, изправен съм пред дилема. Става въпрос за нова еднофамилна къща, която трябва скоро да влезе в експлоатация. В момента се захранва от съществуваща монофазна партида, но имам одобрение за трифазно присъединяване. Имах намерение да пусна трифазен ток за термопомпа и евентуално “за всеки случай”, например при измазването на къщата на майсторите им трябваше трифазен ток и разпъвахме кабели от съседите за да си захранят машината за турбозол. Но мина време и се спрях на монофазна термопомпа. Освен това, евентуално смятам да сложа и слънчеви панели. Според това, което прочетох, трифазното захранване на къщата би усложнило изпълнението на соларната система.
Та дилемата ми е следната: Дали да
- се откажа изобщо от трифазно присъединяване - загуба 90 лева за неизползвано проучване, но спестени 700+ лева от неосъществено присъединяване и потенциално по-големи разходи ако в бъдеще се наложи да пуснем трифазна партида.
- да свържа трифазното и ползвам една фаза за цялата къща, което би опростило изпълнението на соларната система и си оставя един трифазен контакт “за всеки случай”
- да свържа трифазното и разпределя кръговете в къщата между трите фази, както е редно, което обаче би усложнило (оскъпило?) евентуалното изпълнение на соларната система.
Та дилемата ми е следната: Дали да
- се откажа изобщо от трифазно присъединяване - загуба 90 лева за неизползвано проучване, но спестени 700+ лева от неосъществено присъединяване и потенциално по-големи разходи ако в бъдеще се наложи да пуснем трифазна партида.
- да свържа трифазното и ползвам една фаза за цялата къща, което би опростило изпълнението на соларната система и си оставя един трифазен контакт “за всеки случай”
- да свържа трифазното и разпределя кръговете в къщата между трите фази, както е редно, което обаче би усложнило (оскъпило?) евентуалното изпълнение на соларната система.