• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
stoyansbg - специалист
Здравейте, изправен съм пред дилема. Става въпрос за нова еднофамилна къща, която трябва скоро да влезе в експлоатация. В момента се захранва от съществуваща монофазна партида, но имам одобрение за трифазно присъединяване. Имах намерение да пусна трифазен ток за термопомпа и евентуално “за всеки случай”, например при измазването на къщата на майсторите им трябваше трифазен ток и разпъвахме кабели от съседите за да си захранят машината за турбозол. Но мина време и се спрях на монофазна термопомпа. Освен това, евентуално смятам да сложа и слънчеви панели. Според това, което прочетох, трифазното захранване на къщата би усложнило изпълнението на соларната система.

Та дилемата ми е следната: Дали да
- се откажа изобщо от трифазно присъединяване - загуба 90 лева за неизползвано проучване, но спестени 700+ лева от неосъществено присъединяване и потенциално по-големи разходи ако в бъдеще се наложи да пуснем трифазна партида.
- да свържа трифазното и ползвам една фаза за цялата къща, което би опростило изпълнението на соларната система и си оставя един трифазен контакт “за всеки случай”
- да свържа трифазното и разпределя кръговете в къщата между трите фази, както е редно, което обаче би усложнило (оскъпило?) евентуалното изпълнение на соларната система.
gogo7777 - майстор
Колко е партитата на заявения трифазен?
stoyansbg - специалист
пет окт 25, 2024 11:39 amgogo7777 написа:
Колко е партитата на заявения трифазен?
Според тарифата на ЕрЮГ - 696 лева за мощност от 7 до 15 кВт.
sts - специалист
Кажете какво точно пише в становището /ПУПРОК/
за разрешената мощност.
Всичко е написано на втора страница.
Цените за присъединяване са ясни.
stoyansbg - специалист
пет окт 25, 2024 2:08 pmsts написа:
Кажете какво точно пише в становището /ПУПРОК/
за разрешената мощност.
Всичко е написано на втора страница.
Цените за присъединяване са ясни.
Предоставена мощност 12 кВт
Присъединена мощност 15.6 кВт
valentino76bs - майстор
С лека поправка от мен...
Към днешна дата корекционния коефициент е 1,1 а е бил 1,3
Сиреч става 13,2кw става присъединената мощност
stoyansbg - специалист
Темата леко взе да се разводнява :) Да се върнем на въпроса. Струва ли си трифазно изпълнение на Соларна система? Успява ли да балансира правилно фазите без да е необходимо да взема енергия от ЕВН когато само едната фаза е натоварена? Има ли други проблеми - например може ли да се споделят батерии от различните фази или за всяка са отделно, т.е. нещо като три отделни системи? Четох, че има хибридни трифазни инвертори, които смогват да балансират до 50% разлика в натоварването на фазите, но това ми се струва недостатъчно.

От друга страна, има ли проблем ако през повечето време се ползва само едната фаза (вариантът цялата къща на 1 фаза, а трифазното само за трифазни консуматори при нужда)?
1115 - специалист
пет окт 25, 2024 8:06 pmstoyansbg написа:
Темата леко взе да се разводнява :) Да се върнем на въпроса. Струва ли си трифазно изпълнение на Соларна система? Успява ли да балансира правилно фазите без да е необходимо да взема енергия от ЕВН когато само едната фаза е натоварена? Има ли други проблеми - например може ли да се споделят батерии от различните фази или за всяка са отделно, т.е. нещо като три отделни системи? Четох, че има хибридни трифазни инвертори, които смогват да балансират до 50% разлика в натоварването на фазите, но това ми се струва недостатъчно.

От друга страна, има ли проблем ако през повечето време се ползва само едната фаза (вариантът цялата къща на 1 фаза, а трифазното само за трифазни консуматори при нужда)?
Има проблем естествено.
При битови клиенти на трифазен ток с преобладаващо монофазни консуматори трудно или почти невъзможно се балансират фазите. Това води до консумиране на енергия от ЕРП_то, макар инвертора да позволява тия 50% разлика. Три независими системи за всяка една от фазите са безсмислени от гледна точка финанси. Най-важното обаче е. че няма как да се ползва само една фаза, защото предпазителя в електромерното табло е 3х25А при 15KW партида или погледнато от друг ъгъл - ограничавате се до 5KW максимални потребление.
stoyansbg - специалист
нед окт 27, 2024 3:11 am1115 написа:
пет окт 25, 2024 8:06 pmstoyansbg написа:

Има проблем естествено.
При битови клиенти на трифазен ток с преобладаващо монофазни консуматори трудно или почти невъзможно се балансират фазите. Това води до консумиране на енергия от ЕРП_то, макар инвертора да позволява тия 50% разлика. Три независими системи за всяка една от фазите са безсмислени от гледна точка финанси. Най-важното обаче е. че няма как да се ползва само една фаза, защото предпазителя в електромерното табло е 3х25А при 15KW партида или погледнато от друг ъгъл - ограничавате се до 5KW максимални потребление.
Благодаря за изчерпателния отговор! Май ще си оставя монофазната партида.
LazarGanev - "Велик майстор"
нед окт 27, 2024 7:09 amstoyansbg написа:
Май ще си оставя монофазната партида.
Това е и моята препоръка
  • 1
  • 2

Тема "Трифазна партида и соларни панели" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: