• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
addicted - специалист
Здравейте. Може би темата не е точно в правилния раздел, но незнам къде другаде да я сложа. Идеята е да събера информация физически кой къде си е монтирал генератора за ток. Какви плюсове и минуси има монтажа, ако е постоянно на вън лесно ли пали, ако е вътре как се изкарват газовете и т.н. Електрическата част ми е ясна, немога да реша къде да го пльосна, така че да е максимално удобно. Става въпрос за къща, и генератор 3 kW, в момента при нужда го изнасям от приземното мазе, паля го, и то тока дойде...и обратно внасяне...45 кила без бензина.
Мислех да го оставя в мазето, с една гофрирана неръждаема тръба за вода да изведат газовете навън. Ама ми е малко притеснително, всички знаем какъв тих убиец са изгорелите газове. Друг вариант е да бъде под терасата на първия етаж, просто на сухо(няма да го вали) но директно навън. Как би палил в зимни условия?
ZMeyGorianin - майстор
Имам два генератора. По-големия - 3 кВ е стационарен на тампони в барака до къщата. Газовете му съм пуснал през тръба в близкия комин. Другия е лек инвертор и мога да го разнасям на всякъде.
При много студено ползвам стартов спрей.
Последна промяна от ZMeyGorianin на пон дек 02, 2024 6:27 pm, променено общо 1 път.
Моя е у нас. Хаха!

Същата "схема". Като спре тока го вадя на терасата. Смятах да му правя сушинка, пак там, но междувременно ми мина. Колко пъти спира тока, че да ми е проблем тегло от 40 кила?! По скоро ме мързи.
Студеното не ме притеснява. Като е наред всичко, ще пали и ще пее. Милиони коли седят на студено и си палят, освен няколкото хиляди, които са занемарени.
addicted - специалист
Примерна ситуация онази вечер. Накладох котела със сухи букови дърва, поседнах на дивана, и изгаснаха лампите...UPS-а запали батериите баш преди зимата и не съм купил нови. Слизам в мазето, затварям клапите на котела,изнасям от там генератора до първия етаж, от там на двора под терасата, сипвам бензина, паля, включвам чакащия кабел. Влизам вътре, превключвам шалтера. Тока тържествено потича, отварям клапите на котела.
Поседнах пак на дивана, спокоен вече, ток ще има, вънка нека си вали. И светна часовника на фурната, демек тока дойде, така съм присъединил генератора че фурна, котлони и бойлер не могат да вземат ток от него.
Айде обратно, шалтера, генератора вече натежал го свалям в мазето...и ако след 15 минути пак спре тока? То на човек му секне питието... Та искам максимално да си улесня нещата. Както е тръгнало вече на всеки снеговалеж(в случая даже беше дъждовалеж) проблеми с тока, кога кратки, кога продължителни.

П.С. Котела има обезопасителна серпентина с монтиран един термоклапан с изнесен датчик, да пусне студена вода и да охлади, та не ни трябвало да стане кой знае какво ако остане без ток, ама страх лозе пази.
hidrazin - майстор
пон дек 02, 2024 7:03 pmaddicted написа:
Примерна ситуация онази вечер...
То това като едно време в казармата бре. :-D
Къде ти е котела?
:partyman:
addicted - специалист
Котела е в мазето. Голяма стая 6м на 4м, в единия край е котела и бойлера, в другия край са дървата. Съседното мазенце е по малко, стелажи, маса, работилничка, там държа генератора.
DundyTheCroc - майстор
В гаража е моя, а за газовете имам прозорче.
Инсталирай си го на постоянно място!
Съобразяваш къде е най удобно присъединяването към инсталацията и това е.
Дали навън, или вътре с гофра да отвежда газовете, все едно е. Във втория случай, като слезеш да го палиш, отваряш някъде да влиза свеж въздух, както прави Дънди.

Ако е вътре, дори ще работи като когенератор. Охлаждането на мотора ще топли мазето, както и гофрата, която отвежда газовете.
Може да инсталираш датчик за газове. Така отвсякъде става "високо технологична" инсталацията.
Иначе си е прост генератор под тераса.
hidrazin - майстор
пон дек 02, 2024 6:12 pmaddicted написа:
Мислех да го оставя в мазето, с една гофрирана неръждаема тръба за вода да изведат газовете навън. Ама ми е малко притеснително, всички знаем какъв тих убиец са изгорелите газове.
Значи изгорели газове от котела на те притесняват ама от един пиклив генератор те притесняват? :shock:
Слагай си гъвкава тръба както си го намислил и си свиркай. Разбира се читаво сложена - добре уплътнена.
Като толкова те притеснява "тихия убиец" си сложи аларма за СО и дим.
:partyman:
пон дек 02, 2024 7:41 pmhidrazin написа:
Значи... :shock: :partyman:
Ейййй, намери ми работа и на мене. Само реализацията на детската ми мечта да не запне до купуването на чаркалъците!
  • 1
  • 2

Тема "Къде са ви генераторите." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: