• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ikonoma - напреднал
Здравейте,

става въпрос за генератор Leroy.
Изгорял му е изправителя на възбудителната намотка, който представлява капсулован блок и диодите е невъзможно да се сменят. Цената на нов е колкото половин генератор на старо. Затова мисля за известно преправяне и намерих трифазен изправител във Vikiwat.
Обаче драмата е, че не знам на какво напрежение работи възбудителната намотка. Можете ли да ми дадете съвет дали ще стане работата?

Поздрави.
hidrazin - майстор
пет ное 29, 2024 6:22 pmikonoma написа:
Цената на нов е колкото половин генератор на старо.
Дай да видим цената на новия и най-вече МОДЕЛА на блока...
:partyman:
Николов Н. - специалист
Напрежението е между 12, 24 и 48 VDC. Дай точния модел на генератора. Ако има AVR напрежението се изменя според натоварването.
ikonoma - напреднал
Генератора е LSA 35 L4. Изправителния блок е LSA 35-1-150. https://ibb.co/7CgwBhj Цената, която ми дадоха от производителя във Франция е 369,95 евро. Съседът, на който всъщност е генератора, поизчопли блока и в него има три диодни моста BJ39933.
Николов Н. - специалист
Генератора е с AVR. Напрежението варира от 45 до 65 VDC и ток 2 - 5А . Пише ли какъв е типа AVR 250 /450/ или друг номер?
hidrazin - майстор
съб ное 30, 2024 9:24 amikonoma написа:
Съседът, на който всъщност е генератора, поизчопли блока и в него има три диодни моста BJ39933.
Не, не може да се заменят трите изправителя с онзи трифазен изправител.
Могат да се заменят с три ТАКИВА, три ТАКИВА или подобни за 1000V и минимум 35А.
Ако съседът поизчопли още и се измерят трите греца, може да се окаже че не всички са заминали...
Схема на свързване на блокчето дето си снимал.

Прикачен файл:
777.png
777.png (86.49 KиБ) Видяна 1038 пъти
Прикачен файл:
888.png
888.png (31.3 KиБ) Видяна 1038 пъти

ikonoma - напреднал
съб ное 30, 2024 9:37 amНиколов Н. написа:
Генератора е с AVR. Напрежението варира от 45 до 65 VDC и ток 2 - 5А . Пише ли какъв е типа AVR 250 /450/ или друг номер?
За съжаление блока има два номера, модела, който написах преди и 3BH/31427/4F. Останах с впечатлението, че е само с изправител, защото след изчоплянето на блока изскочиха три изправящи моста и нищо друго. Според схемата от PDF файла не мога да разбера какво ограничава изправеното напрежение. Пише, че честотата се регулира с оборотите на двигателя.
ikonoma - напреднал
съб ное 30, 2024 11:56 amhidrazin написа:
съб ное 30, 2024 9:24 amikonoma написа:
Съседът, на който всъщност е генератора, поизчопли блока и в него има три диодни моста BJ39933.
Не, не може да се заменят трите изправителя с онзи трифазен изправител.
Могат да се заменят с три ТАКИВА, три ТАКИВА или подобни за 1000V и минимум 35А.
Ако съседът поизчопли още и се измерят трите греца, може да се окаже че не всички са заминали...
Схема на свързване на блокчето дето си снимал.

777.png

888.png

Да, излязоха три изправителни моста, единия видимо си личи, че е изпушил. Благодаря за информацията кои биха били подходящи.
Николов Н. - специалист
Това е AVR от серията LSA-35. Диодите - до 50А, напрежение 30-110VDC. Mри натоварване напрежението може да се вдигне до около 65в. Тока на възбуждане е 4-6А ,пиково 8-10А. AVR jрябва да подържа до 1 - 2% промяна на тока и напражението при натоварване.
hidrazin - майстор
съб ное 30, 2024 3:43 pmikonoma написа:
Да, излязоха три изправителни моста, единия видимо си личи, че е изпушил. Благодаря за информацията кои биха били подходящи.
Аз съм ти дал подходящи във Викиват но не мога да гарантирам колко са читави.
Тези изправители са едни от най-фалшифицираните елементи.
Поради това вземи 50А че поне да устиска 35А ... :)
съб ное 30, 2024 3:41 pmikonoma написа:
... след изчоплянето на блока изскочиха три изправящи моста и нищо друго. Според схемата от PDF файла не мога да разбера какво ограничава изправеното напрежение.
Нормално е нищо да не изскочи - тоя генератор НЯМА AVR ...
Оня дето се натиска със "знания" че това било AVR въобще не му обръщай внимание.
Даже не знам от къде е изсмукал разни напрежения, токове, проценти ... То бива да лъжеш ама когато започнеш и да си вярваш става страшно! :-D
Той най-много може да направи някое късо и нищо друго...
ЗА СПРАВКА - ето какво пише в описанието което си сложил - на 3-та страница:
1.1 - Spécifications
Alternateurs "PARTNER" LSA 35 Triphasé, auto-excité, avec bagues et balais, compound à condensateur,
sans régulateur.
Генератора е самовъзбуждащ се и БЕЗ РЕГУЛАТОР !
Толкоз.
P.S. Проверете и 3-те големи кондензатора дали са читави.
Би трябвало да са по 90 μF всеки...
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос относно генератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: