• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 21
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Globe - специалист
Здравейте.
Купихме си къща в малко планинско село и идва ред на ремонтните дейности. Къщата е сравнително скоро строена ,но за съжаление не отговаря на вижданията ми за инсталация. Ще се опитам да систематизирам въпросите в няколко точки, както и какво мисля да направя. Инсталацията е изградена с мостов кабел с 2 жила. Мазилката е варова и разпределителните кутии са лесно отваряеми :)

1. Заземяване. Къщата естествено няма 3-ти кабел за земно от електромера и няма направено заземяване. Стълба с електромера е на около 25 метра от къщата (в гората!)Намира се точно до оградата и е метален (тръба Ф100-120). На него има хваната шина и явно забит кол. Чудя се дали не е по-добре да пуснем 1 кабел от стълба и да го докараме до къщата или да бием колове близо до самата къща? На 5 метра от ъгъла на къщата идва нещо като "рекичка" много слабо течаща , която точно там влиза под земята посредством огромни тръби и се отвежда в дере след къщата. Тоест земята няма да е много суха.. Предвид терена има шанс да ударим камък/скала

2. Инсталация. Къщата е направена с двупроводна инсталация (мостов кабел) с изключително лошо направени кръгове.. Контакти и лампи са на 1 кръг , като 2-рия етаж състоящ се от 4 стаи е на 1 кръг.. (лампи + контакти всичко...). Обмислям да пусна 2 кабела с 3 проводна инсталация до втория етаж от таблото с дтз на индивидуални бушони. Да направя канали между разпределителните кутии и да вкарам кабелите в тях. Така да направя цялата инсталация с контактите на ново. От старата инсталация мога да откача всички контакти от нея (в разпределителните кутии) и да оставя само осветлението на нея ,като в таблото това ще е 1 бушон за осветление на 2-ри етаж (без ДТЗ !!) . Така ще спестя поне инсталация за лампи и ключове.
Подобно разделяне на инсталацията ще спести доста време. На първия етаж ситуацията е подобна и там мисля да подходя по същия начин. Да използвам настоящата инсталация като я оставя само за осветление ,след махане на контактите от нея.

3. Бушони . Понеже съм фен на големия брой токови кръгове ще пусна кабел за фурна , котлон , съдомиялна на отделни кръгове с обща ДТ3. За бойлера ще взема направо комбиниран бушон с ДТз , както и за малкия проточен бойлер който мисля да има под мивката (за всеки случай). Преди главния бушон ще сложим 1 на който ще се захрани хладилника и камерите на тавана. Така винаги като си тръгваме може да свалям само главния предпазител без да спират камерите и хладилника. В тази графа имам бонус въпрос! Както всички знаем в Българските села тока е нещо променливо и относително.. ,та в този ред на мисли дали да си сложа катоден отводител, като защита от кофти напрежение ??

4. Кабели. Какъв кабел ще е по-добре да използвам в конкретния случай? СВТ или мостов кабел с 3 жила ? Като се има в предвид че ще трябва да режа мазилката и после да ги замажа?

5. Вкопаване. Май ще е най-добре да режа направо с машина каналите и да полагам в тях? Мисля да режа от кутия до кутия ,като така използвам съществуващите кутии за връзки. Обаче много се чудя за замазването.. Как да докарам същия релеф и шарка така че да не личи после от километър къде са кръпките? Има ли някакъв "пиниз" в такива ситуации? :D

Поздрави и ако се сетя нещо ще допълвам :partyman: :partyman: :rolleyes:
Последна промяна от Globe на ср дек 11, 2024 4:00 pm, променено общо 1 път.
MamaMy - майстор
Не пускай през ДТЗ кабела за целия втори етаж. Ще сложиш утре някой стар компютър горе и климатици и само ще ти пада. Ако няма да слагаш открити метални уреди си сложи обикновен предпазител. Кабелите в каналите ги лепи с електричарски гипс. Стяга за една минута. Замазването си го направи с хоросан. Така по няма да личи ако не са шпакловани стените. Ако са шпакловани ползвай сатен. Постави задължително напреженова защита! Предвиди от сега разни умни модули в таблото. Примерно за дворното осветление, за охрана, за дистанционно пускане на климатик ако си ходите по-рядко. Тези модули както и рутера трябва да остават захранени. Значи и за тях изводи преди главния бушон. Всъщност той самият ще е такова реле. Предвиди и извод за агрегат с умшалтер. Така измисли разделението, че да може да захраниш само хладилници, осветление и помпи на парното.
Това ми хрумна на първо четене. Ако се присетя ще пиша.
Globe - специалист
Мерси за съвета. Осветлението около къщата + контактите на нея (външно) са на отделен общ кръг и мисля да ги оставя така. Мисля да ги сложа също преди главния ,за да има осветление ако ходим късно вечер. В този случай ако сложа климатик ще го вържа в инсталацията отвън която и без това ще е без ДТ3 ,защото къщата е санирана и няма шанс да я разрежда ,за да пусна нови проводници. Извода за агрегат е много добра идея за която се бях сетил по-рано,но сега ми отбягна :) :partyman:
MamaMy - майстор
И си бодни едно твое земно. Не е свят пари, а спасява много. На дворното слагаш един умен бушон и го гласиш Светка на залез, а гасне примерно в 12ч. Отделно можеш да го спираш и пускаш когато си искаш през ви-фи. Ако се прибереш много късно ще си го пуснеш ръчно стига да си в състояние де :drinkers:
Globe - специалист
Къщата ще е със статут на вила ,та даже в близкото бъдеще няма да се ходи често. Първо трябва да я направим спокойно обитаема :) Иначе това което ме притеснява на моето земно е че никога няма да знам дали е добро ,ако не извикам да го измерят? А и ще трябва да го скрия в канал за кабел на фасадата (което не е голям проблем). Покрай къщата минават много тръби под земята ,защото бившия собственик е бил цял живот във ВиК и е направил някакви брутални дренажи и отводнителни огромни тръби + шахта ,ако придойде вода от планината. В този ред на мисли малко ще ме е шубе като бия кол да не оцеля баш тръба :) Точно в този ъгъл трябва да минават 3 броя :) Знам ги горе -долу къде са ,но са в сравнително малък периметър :-D :-D :mrgreen: :mrgreen:
sts - специалист
Globe,пиша на всички които искат да правят нещо за себе си
като неспециалисти или малко специалисти в "Направи сам",че
се започва с най елементарното бял лист и молив или химикал.
Начертава се разпределението на сградата и се разполагат
консуматорите и осветлението в момента и бъдещо развитие.
Разпределят се контактите с мощностите като се разделят по
токови кръгове/т.к./.
След като се определят всички т.к. се пристъпва към ситуиране
на елтаблото /главен АП,ДТЗ и АП и допълнителни екстри -
катоден отводител,максимално и минималнова напреженови
защити и други/.
Ако не можете сам да си свършите работата търсите добър
проектант или елспециалист да я свърши вместо Вас.
Правилно сте приели решението за хладилник и видео да
са включени преди главния АП.Аз включвам и СОТ към тези т.к.
Globe - специалист
ср дек 11, 2024 4:19 pmsts написа:
Благодаря за съвета :) Начертал съм вече грубо кое къде ще се намира и какво ще прави. Аз също обичам да виждам нещата черно на бяло . Правя си и "чертеж" с бушоните :) От цялата работа най-много се чудя със заземяването как ще е най-добре. За самото табло даже мисля да си намеря човек който да подреди прилежно и да монтира. За останалото съм аз 100% :) За това и се допитвам до повече хора ,за да изградя и изгладя всички пречки на хартия и после само да се вързва :)
prasse - специалист
ср дек 11, 2024 12:46 pmGlobe написа:

1. Заземяване. Къщата естествено няма 3-ти кабел за земно от електромера и няма направено заземяване. Стълба с електромера е на около 25 метра от къщата (в гората!)Намира се точно до оградата и е метален (тръба Ф100-120). На него има хваната шина и явно забит кол. Чудя се дали не е по-добре да пуснем 1 кабел от стълба и да го докараме до къщата или да бием колове близо до самата къща? На 5 метра от ъгъла на къщата идва нещо като "рекичка" много слабо течаща , която точно там влиза под земята посредством огромни тръби и се отвежда в дере след къщата. Тоест земята няма да е много суха.. Предвид терена има шанс да ударим камък/скала

Да, пуснете трети жълто-зелен проводник до къщата. Не заземявай след електромера до самата къща, на стълба е важно и достатъчно (ако е качествено и измерено, разбира се)!

2. Инсталация. Къщата е направена с двупроводна инсталация (мостов кабел) с изключително лошо направени кръгове.. Контакти и лампи са на 1 кръг , като 2-рия етаж състоящ се от 4 стаи е на 1 кръг.. (лампи + контакти всичко...). Обмислям да пусна 2 кабела с 3 проводна инсталация до втория етаж от таблото с дтз на индивидуални бушони. Да направя канали между разпределителните кутии и да вкарам кабелите в тях. Така да направя цялата инсталация с контактите на ново. От старата инсталация мога да откача всички контакти от нея (в разпределителните кутии) и да оставя само осветлението на нея ,като в таблото това ще е 1 бушон за осветление на 2-ри етаж (без ДТЗ !!) . Така ще спестя поне инсталация за лампи и ключове.
Подобно разделяне на инсталацията ще спести доста време. На първия етаж ситуацията е подобна и там мисля да подходя по същия начин. Да използвам настоящата инсталация като я оставя само за осветление ,след махане на контактите от нея.

Разумно...

3. Бушони . Понеже съм фен на големия брой токови кръгове ще пусна кабел за фурна , котлон , съдомиялна на отделни кръгове с обща ДТ3. За бойлера ще взема направо комбиниран бушон с ДТз , както и за малкия проточен бойлер който мисля да има под мивката (за всеки случай). Преди главния бушон ще сложим 1 на който ще се захрани хладилника и камерите на тавана. Така винаги като си тръгваме може да свалям само главния предпазител без да спират камерите и хладилника. В тази графа имам бонус въпрос! Както всички знаем в Българските села тока е нещо променливо и относително.. ,та в този ред на мисли дали да си сложа катоден отводител, като защита от кофти напрежение ??

За катодния отводител е добре да заземиш отблизо и къщата, което противоречи на препоръката ми в т.1. Т. е., ако сложиш аресторна защита, заземявай смело, становището в т.1 е по други причини...

4. Кабели. Какъв кабел ще е по-добре да използвам в конкретния случай? СВТ или мостов кабел с 3 жила ? Като се има в предвид че ще трябва да режа мазилката и после да ги замажа?

Никога мостов... Долу комунизма!!!

5. Вкопаване. Май ще е най-добре да режа направо с машина каналите и да полагам в тях? Мисля да режа от кутия до кутия ,като така използвам съществуващите кутии за връзки. Обаче много се чудя за замазването.. Как да докарам същия релеф и шарка така че да не личи после от километър къде са кръпките? Има ли някакъв "пиниз" в такива ситуации? :D

Е, ся... Викай майстор мазач.

Поздрави и ако се сетя нещо ще допълвам :partyman: :partyman: :rolleyes:
Globe - специалист
ср дек 11, 2024 9:31 pmhidrazin написа:
Изображение

:partyman:
Хаха Може да не повярваш, но точно сега ядохме пуканки с пармезан и виждам коментара 😅😅😅😅
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 21

Тема "Инсталация на селска къща! Заземяване, ДТЗ , вкопаване на кабели и друго.." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: