Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Svetoslavoff1 - майстор
Здравейте,
Иде реч за двигател на малка градинска ел фреза. Ключът му е с два превключващи контакта. В работно положение се подава мрежово напрежение на сериен колекторен двигател. В излкючено положение се дават накъсо последователно свързаните статор и ротор.
Този ключ е много неудобен, защото не позволява с една ръка да се натисне пусковия бутон и задържащия лост. Имам от изживяля живота си ел косачка с принципно същия двигател много удобен и ергономичен ключ, който няма недостатъка на горния. Този ключ е с два НО контакта. С него фрезата работи нормално. Въпросът ми е, какво "губя" от това опростяване на схемата?
Благодаря!
MamaMy - майстор
Електрическа спирачка. При моята косачка спирачката беше електро-механична, но даде фира и се наложи да я махна. Сега мотора върти още 5 минути след гасене и ако не знаеш, а се засилиш да бъркаш отдолу може да те впишат в камарата на дърводелците :lol:
Svetoslavoff1 - майстор
Благодаря, Мама!
Преди много години ги учехме в техникума разните постоянно и променливотокови дв-ли, но що вода изтече от тогава... пък и с други неща се занимавах после.
Явно старата ми косачка, която сега коси райските градини е била без тази опция, защото след изключване продължаваше да върти още известно време.
а при фрезата не го наблюдавам това, защото пръстта ще да играе ролята на спирачка :)

Тема "въпрос за сериен колекторен двигател" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: