Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Savov - специалист
Здравейте уважаеми съфорумци. Въпросът ми е, какви кабели да използвам за ел инсталация, разположена между дървена конструкция и гипсокартон? Не желая открита инсталация. От изчетеното във форума оставам с впечатление, че трябва да бъдат NYM или СВТ? А обикновен мостови в гофрирани тръби? Разклонителни кутии и конзоли - обикновени или специални за ГК?
Благодаря предварително.
Милен - майстор
Кутии и конзоли си има специални за гипсокартон, защо ще се мъчиш с обикновенни.
Според мен си сложи СВТ. В сравнение с NYM е с по добра изолация 06/1kV (300/500V NYM) , а цената им е една и съща например за 3х2.5 е 2.27лв без ДДС Кабели и проводници.
При тази дървена конструкция не слагай мостов в гофре. Някъде пишеше че мостовия в тръби ставал пожароопасен. А и цената на мостовака е 2.117лв без ДДС също за 3х2.5 и като прибавиш и 40 - 50ст за тръбите, освен че ти идва по-скъпо става и по опасно.
Savov - специалист
Да не отварям нова тема, продължавам с въпросите тук. Проблема ми е основния, захранващ кабел на постойката от по-горните въпроси. Въпросната постойка от дърво и ГК е отстояща от къщата ми на около 5-6 метра. За да я електрифицирам, трябва да хвана пок от жиците, идващи до къщата. Приятел от Енергото ми обясни преди време че жиците са алуминиеви с някаква пластина алуминий-мед? накрая. Та от там трябва да закача кабел, който да влезе в къщата, да премине по целия таван, да излезе и да продължи до постройката от дърво и ГК. Предвиждам максимална мощност до около 10-12 кВ. Питам се, 10 квадрата кабел ще бъде ли достатъчен? Какъв кабел да бъде - СВТ или от тези "алуминиевите" черни проводници, с които работят в Енергоснабдяване и са опасали родината? А ако използвам по-тънък кабел, но двоен? Примерно 2х6кв за фаза и 2х6кв за нула? Тоест 2х6 равно ли е на 12 квадрата? Простете невежите ми въпроси.
Master_Kenobi - V.I.P.
Savov написа:
Примерно 2х6кв за фаза и 2х6кв за нула? Тоест 2х6 равно ли е на 12 квадрата? Простете невежите ми въпроси.
Равно е. И 10 квадрата са ти предостатъчни за тая мощност. Слагай, кабела който имаш, не купувай нов.
Savov - специалист
Благодаря, Master_Kenobi.
Master_Kenobi - V.I.P.
Няма защо. :)
Не разбрах какво ти е обяснил приятелят от енергото, най-добре го извикай той да ти направи тая връзка. Ако ти откаже, трябва да запоиш подобна обувка и на кабела-разклонение. После стягай яко с болт и гайка. Не е лошо да изолираш добре от атмосферни влияния с изолирбанд.
Ако няма такава обувка, заголваш двата кабела на поне 8-10 см. Усукваш здраво с клещи един към друг, ако може и да ги запоиш ще е супер, и после пак изолирбанд.
Успех! :)
heron - напреднал
А наистина ли мостов кабел в тръба е пожароопасен? Защото при мен част от инсталацията е точно така :shock:
solo5 - майстор
heron написа:
А наистина ли мостов кабел в тръба е пожароопасен?
не ми се вярва [-X
bdz43r - специалист
Пожароопасен е до толкова, че ако се запали, пламъкът може да пълзи по мостчето вътре в тръбата.
Мостовият кабел е само и единствено за полагане директно под мазилката.

Тема "Кабели за ел инсталация зад гипсокартон?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: