• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
gogo7777 - майстор
Здравейте,
Може ли такова свързване на трифазан трансформатор? Как ще се отрази на намотките по стержените и сърцевината на магнитопровода? Тока, който ще се черпи след изправителя ще е от порядъка на 100А. :?
На принципната схема съм обединил намотките, но трафа е трифазен. Целта е стъпаловидно регулиране на тока в изхода.

Прикачен файл:
1234321.png
1234321.png (34.66 KиБ) Видяна 1105 пъти
gogo7777 - майстор
Забравих да уточня, че намотките (първична и вторична) по стержените са една върху друга.... ако има значение де.
iliya_i - майстор
Не може.
Може да използваш 2 от намотките, ако спазваш посоката на намагнитване.
Третата както и да я свързваш ще е на обратно на една от другите.
(трите фази са дефазирани на по 120 градуса. При 2 намотки и монофазно захранване можеш да осигуриш дефазиране на 180 градуса между две от рамената. Но при 3 намотки третата ще ти е сфазирана с една от другите.)
gogo7777 - майстор
А ако вторичните намотки свържа паралелно....?
hidrazin - майстор
пет апр 04, 2025 4:53 pmgogo7777 написа:
Тока, който ще се черпи след изправителя ще е от порядъка на 100А.
Ще правиш от трифазен монофазен електрожен ли?
Тези 100А не са ли малко? :weedman:

Изображение

:partyman:
fbr - майстор
пет апр 04, 2025 6:39 pmiliya_i написа:

.
(трите фази са дефазирани на по 120 градуса.
Това откъде следва. Ако е електродвигател, разбирам, но при трансформатора трите бедра не са пространствено разположени на по 120 градуса. Според мен, не би трябвало да има проблем, средната намотка де е свързана противофазно на крайните две намотки, които да са свързани синфазно. Представи си Ш-образен магнитопровод с намотки върху трите бедра. Единствено, ми се струва недобра идеята паралелно свързване на трите вторични, тока на празен ход може да стане доста висок, зависи доколко трите вторични са с идеално еднакви параметри.
MamaMy - майстор
gogo7777, ти не разбра ли, че на където и да се вратиш, гъзо ти е все отзаде? :lol:
Не е лошо да си любопитен и да искаш да се образоваш, но на принципа проба грешка няма как да стане. :weedman:
hidrazin - майстор
пет апр 04, 2025 9:23 pmfbr написа:
Ако е електродвигател, разбирам, но при трансформатора трите бедра не са пространствено разположени на по 120 градуса. Според мен, не би трябвало да има проблем, средната намотка де е свързана противофазно на крайните две намотки, които да са свързани синфазно.
+1
Ама така както Гого ги е насосал на първата схема нищо добро не го чака.
При приемливо еднакви вторични намотки може ги свърже паралелно като ги сфазира както първичната.
Двете крайни бедра паралелно във фаза а средната в противофаза.
Ама той ИСКА ДА "ЦЪКА" първични намотки за да регулира напрежението на вторичните. :-D
Ще стане ... кога тати ми купи колело. Козата си сака пръч. (може да са изтъркани, ама са верни)

Прикачен файл:
Трифазна простотия.jpg
Трифазна простотия.jpg (90.02 KиБ) Видяна 981 пъти

zz_stefanov - майстор
Сечението на B дали е два пъти по голямо от А и С. :?
Щото при трифазно не би имало проблем.
hidrazin - майстор
пет апр 04, 2025 10:27 pmzz_stefanov написа:
Сечението на B дали е два пъти по голямо от А и С.
Ми той пита за вероятно наличен трифазен трансформатор.
Ти как мислиш? :-D
  • 1
  • 2

Тема "Трифазен траф захранен монофазно." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: