Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
пишман_майстор - майстор
Някой наясно дали нагревател от Е52 пасва на водосъдържател на Е42?
На снимки фланците изглеждат идентично.
Външно са еднакви, с малки разлики ( бутони най-вече) за самите бойлерчета нали.
П.п. доста парички се оказаха тия нагреватели. Под 50лв май няма , отделно доставка ....
gogo7777 - майстор
Пасват. Разликата е в мощността и броя на нагревателите. Затова единия има един ключ, а другия два.
:)
iliya_i - майстор
Двоен ключ = двоен нагревател.
Единият е 3.5 kW, другият с двойния 5 kW (3,5kW + 1.5kW).
Приликата е в доста неща, с изключение на нагревателите.
Последна промяна от iliya_i на съб апр 26, 2025 4:30 pm, променено общо 1 път.
MamaMy - майстор
Я снимай какво ти трябва, че тук ми се търкаля цялото казанче с все нагревателя от проточен бойлер! Може и да те зарадвам.

В същност аз го снимах. Казана е с два нагревателя. Не знам какъв беше бойлера. Минаха 3 години от тогава. Беше се скапала мембраната на датчика, протекъл , напълнил ключовете, те нагорели и като се почна една смяна, на собственика му писна и каза нов.

Прикачен файл

IMG_20250426_163143.jpg
nikolson - майстор
Дефакто, сменяйки нагревателя, трансформираш от единия модел в другия. Предполагам, че по-малкият ще топли по-бавно.
пишман_майстор - майстор
Ами да, мислех с реле, което да поеме товара , а управляващата му верига да я прекарам през пресостатчето и ключа . Т.е. идеята е паралелно да вържа кръговете ( двата реотана ) , за да избегна необходимостта от двоен ключ . А защитата , трябва да погледна пише ли нещо на нея, че ..5квт са си 5квт и малко да не дойде множко.
Оригиналният е на три години един път чистен и пак има натрупан котлен камък ( варовита вода) , но дори още от нов нямаше така "вътък" . Особено зимно време , едва очупваше водата. Играем си с дебита за целта. Та си мислех с малко по-мощен нагревател , ще е по-добре.
На село нямам много решения ( стара къща). Имам идеи занапред , но да видим ще сколасаме ли в този живот с всичко...
MamaMy написа:
Я снимай какво ти трябва...
Благодаря за жеста , но не е такъв.
gogo7777 - майстор
Ти сега какво искаш? Да увеличиш мощността ли?
Има варианти, но това ли целиш?
пишман_майстор - майстор
Така и така съм настроен за смяна на нагревателя , има натрупан котлен камък и не знам дали ще мога да го почистя този път ( кисне се там в лимонтозу, ще видим) .
Но не тая много надежди .
И използвам момента да си сложа по-мощен, Идеята е да има по-топла вода :) и да не тече струйката кат на ракиен казан за целта . Инсталацията до мивката е с 2.5кв кабел. Та имам и там малко "ограничение" .
hidrazin - майстор
съб апр 26, 2025 10:11 pmпишман_майстор написа:
кисне се там в лимонтозу, ще видим
Ще ме 'звинаваш ама пълни ...тии.
Котлен камък се маха май-бързо и лесно със солна киселина. Разредена.
Или ако нямаш, използвай поне КАНАЛИН.
Но не и азотна киселина. Ще ти изяде и нагревателя.
Лимонтозу-то го остави за сладка или други кулинарии.
Тук е доста нефелно/слаба работа.
:partyman:
пишман_майстор - майстор
Знам. Това имах подръка ся. Понеделник вече.

Тема "Проточен бойлер Елдом Е42 и Е52 , карантия разлики и прилики" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: