• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
color - специалист
Здравейте, казусът ми е следния. Трябва да електрифицирам дървено бунгало, таблото с електромера се намира на стълб на около 60 метра разстояние. От там идват един чифт СВТ 6 кв. и един чифт 10 кв. които в момента са свързани паралелно. Тъй като искам да си направя трипрповодна инсталация със съвременни защити, дтз за бойлера и т.н. вариантите са два. По-скъпия е да се прави собствено заземяване с набиване на колове, шина, мерене на съпротивление и каквото там е необходимо. Другия вариант е да откача СВТ-то 6 кв. и да го свържа със заземителната шина на стълба, където е електромера- моя и още 4 на съседите ми, като го ползвам да докара земя. Не смятам да има повече от 6-8 киловата уреди които ползвам, така че съм склонен да се лиша от този кабел въпреки голямото разстояние и загубите, така че това не е определящ фактор. Интересува ме какви са предимствата на първия вариант и евентуалните рискове, ако такива има. Четох мнения че собствената земя е рискова при отпадане на нула някъде по трасето, че много зависи каква е почвата, какви колове се използват и какви ли не още драми. Ако обаче това е по-сигурният начин бих го направил въпреки по-високата цена.
iliya_i - майстор
нед май 11, 2025 8:29 pmcolor написа:
Здравейте, казусът ми е следния. Трябва да електрифицирам дървено бунгало, таблото с електромера се намира на стълб на около 60 метра разстояние. От там идват един чифт СВТ 6 кв. и един чифт 10 кв. които в момента са свързани паралелно. Тъй като искам да си направя трипрповодна инсталация със съвременни защити, дтз за бойлера и т.н. вариантите са два. По-скъпия е да се прави собствено заземяване с набиване на колове, шина, мерене на съпротивление и каквото там е необходимо. Другия вариант е да откача СВТ-то 6 кв. и да го свържа със заземителната шина на стълба, където е електромера- моя и още 4 на съседите ми, като го ползвам да докара земя. Не смятам да има повече от 6-8 киловата уреди които ползвам, така че съм склонен да се лиша от този кабел въпреки голямото разстояние и загубите, така че това не е определящ фактор. Интересува ме какви са предимствата на първия вариант и евентуалните рискове, ако такива има. Четох мнения че собствената земя е рискова при отпадане на нула някъде по трасето, че много зависи каква е почвата, какви колове се използват и какви ли не още драми. Ако обаче това е по-сигурният начин бих го направил въпреки по-високата цена.
Вариант 1 е опасен: viewtopic.php?f=11&t=73966

Според мен най-безопасен е вариант 3, при който вместо колове, шини, лаборатории и т.н. инвестираш в още 60 метра кабел за да се заземиш на стълба.
MamaMy - майстор
Най-добре повикай да го свърши някой който наистина разбира!
mironcho - специалист
60 метра са много. Така или иначе трябва да мълниезащита и заземител. Свържи към него и земята на трипроводната инсталация. И разбира се - периодичен контрол на състоянието.
color - специалист
нед май 11, 2025 8:53 pmiliya_i написа:
нед май 11, 2025 8:29 pmcolor написа:
Вариант 1 е опасен: viewtopic.php?f=11&t=73966

Според мен най-безопасен е вариант 3, при който вместо колове, шини, лаборатории и т.н. инвестираш в още 60 метра кабел за да се заземиш на стълба.
Не е ли същото, ако използвам двата проводника на 6кв кабела с които да се заземя за стълба? По този начин линията става трипроводна?
mironcho - специалист
Цитат от наредбата:
Чл. 166. (1) Сеченията на защитните проводници се оразмеряват в съответствие с изискванията за ефективност на съответната защита мярка.
(2) Най-малките сечения на защитните проводници по отношение на фазовите проводници са, както следва:
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤ў¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Сечения на фазовите проводници, ¦ Най-малки сечения на защитните проводници,
mm2 ¦ mm2
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤Ў¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
S < 16 S

Във вашия случай - S=10кв.мм, т.е дори и да съберете двете жила на 2х6 не става 16.
color - специалист
пон май 12, 2025 2:36 pmmironcho написа:
Цитат от наредбата:
Чл. 166. (1) Сеченията на защитните проводници се оразмеряват в съответствие с изискванията за ефективност на съответната защита мярка.
(2) Най-малките сечения на защитните проводници по отношение на фазовите проводници са, както следва:
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤ў¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Сечения на фазовите проводници, ¦ Най-малки сечения на защитните проводници,
mm2 ¦ mm2
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤Ў¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
S < 16 S

Във вашия случай - S=10кв.мм, т.е дори и да съберете двете жила на 2х6 не става 16.
Благодаря за отговора. Поправете ме ако греша, но прочетох наредбата и там пише,че ако сечението на фазовоя проводник е по малко или равно на 16кв
защитния трябва да е колкото фазовия. Ако е фазовия е между 16 и 35 то тогава най-малкото сечение на защитния трябва да е 16
В моя случай фазовия е 10 а защитния става 12
mironcho - специалист
пон май 12, 2025 3:40 pmcolor написа:

Благодаря за отговора. Поправете ме ако греша, но прочетох наредбата и там пише,че ако сечението на фазовоя проводник е по малко или равно на 16кв
защитния трябва да е колкото фазовия. Ако е фазовия е между 16 и 35 то тогава най-малкото сечение на защитния трябва да е 16
В моя случай фазовия е 10 а защитния става 12
Всъщност да - прав сте, сметката излиза. Мое недоглеждане, докато търсех довод да не ползвате заземителя до електромера.
Все пак заземителя да е на 60м от защитавания обект не ми се струва добра идея.
valentino76bs - майстор
Направи си собствено заземяване и си ползвай 2Х6 за нула.В твоето табло ги обедини.Чак лаборатория не ти трябва освен ако не ти трябва документ.За уред е ясно трябва да се измери.
MamaMy - майстор
пон май 12, 2025 7:23 ammironcho написа:
60 метра са много. Така или иначе трябва да мълниезащита и заземител. Свържи към него и земята на трипроводната инсталация. И разбира се - периодичен контрол на състоянието.
Е те това пък въобще не го прави :shock: . Ще си вкараш голям автогол.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Предимства и недостатъци на собственото заземяване?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: