Здравейте, казусът ми е следния. Трябва да електрифицирам дървено бунгало, таблото с електромера се намира на стълб на около 60 метра разстояние. От там идват един чифт СВТ 6 кв. и един чифт 10 кв. които в момента са свързани паралелно. Тъй като искам да си направя трипрповодна инсталация със съвременни защити, дтз за бойлера и т.н. вариантите са два. По-скъпия е да се прави собствено заземяване с набиване на колове, шина, мерене на съпротивление и каквото там е необходимо. Другия вариант е да откача СВТ-то 6 кв. и да го свържа със заземителната шина на стълба, където е електромера- моя и още 4 на съседите ми, като го ползвам да докара земя. Не смятам да има повече от 6-8 киловата уреди които ползвам, така че съм склонен да се лиша от този кабел въпреки голямото разстояние и загубите, така че това не е определящ фактор. Интересува ме какви са предимствата на първия вариант и евентуалните рискове, ако такива има. Четох мнения че собствената земя е рискова при отпадане на нула някъде по трасето, че много зависи каква е почвата, какви колове се използват и какви ли не още драми. Ако обаче това е по-сигурният начин бих го направил въпреки по-високата цена.
нед май 11, 2025 8:29 pmcolor написа: Здравейте, казусът ми е следния. Трябва да електрифицирам дървено бунгало, таблото с електромера се намира на стълб на около 60 метра разстояние. От там идват един чифт СВТ 6 кв. и един чифт 10 кв. които в момента са свързани паралелно. Тъй като искам да си направя трипрповодна инсталация със съвременни защити, дтз за бойлера и т.н. вариантите са два. По-скъпия е да се прави собствено заземяване с набиване на колове, шина, мерене на съпротивление и каквото там е необходимо. Другия вариант е да откача СВТ-то 6 кв. и да го свържа със заземителната шина на стълба, където е електромера- моя и още 4 на съседите ми, като го ползвам да докара земя. Не смятам да има повече от 6-8 киловата уреди които ползвам, така че съм склонен да се лиша от този кабел въпреки голямото разстояние и загубите, така че това не е определящ фактор. Интересува ме какви са предимствата на първия вариант и евентуалните рискове, ако такива има. Четох мнения че собствената земя е рискова при отпадане на нула някъде по трасето, че много зависи каква е почвата, какви колове се използват и какви ли не още драми. Ако обаче това е по-сигурният начин бих го направил въпреки по-високата цена.Вариант 1 е опасен: viewtopic.php?f=11&t=73966
Според мен най-безопасен е вариант 3, при който вместо колове, шини, лаборатории и т.н. инвестираш в още 60 метра кабел за да се заземиш на стълба.