• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте, пише човек с почти нулеви познания по електротехника, затова и въпросът ми може да прозвучи глуповато или недобре обяснен.

Лампата в тоалетната и вентилаторът са вързани към 1 ключ, който ги пуска и спира едновремено. Нямам представа как точно са свързани и прекарани кабелите. Желанието ми е да се променят така, че да могат да се включват и изключват едновремено, но без да се прекарват допълнително кабели! До колкото знам, това е най-предизвикатеството по казуса? Желанието ни е да сложим най-обикновена крушка Е27 с фотоклетка на нея, така че малко дете като отваря тоаетната да може да се включва автоматично светлината, респективно след затваряне и липса на движение да се гаси сама лампата. Само такова разделяне, ако е възможно ме интересува. Съществува ли някакъв вариант?

Мерси предварително на отзовалите се с отговори хора.
kozl - майстор
За мен е възможно уплавление с датчици 1 за осветлението + още един за вентилатора, като датчиците бих вградил в осветителното тяло и във вентилатора.
Обаче аз не одобрявам осветление във WC с датчици.
hidrazin - майстор
вт май 20, 2025 12:10 amArrows написа:
Желанието ни е да сложим най-обикновена крушка Е27 с фотоклетка на нея, така че малко дете като отваря тоаетната да може да се включва автоматично светлината, респективно след затваряне и липса на движение да се гаси сама лампата.
Не се слага фотоклетка а датчик присъствие. Примерно ТАКЪВ
Такъв тип датчици ще писнат лампата когато има човек в помещението дори без да се движи и ще я изключат когато излезе.
По-големия проблем ще е с вентилатора ако е само тоалетна.
Има вентилатори с датчик за влага - включват се при наличие на влага.
Ако е само тоалетна рядко има толкова влага че да включи вентилатора а не знам за вентилатори с датчик на миризми. :-D
Та това е само тоалетна или баня с тоалетна?
Ако е само тоалетна, може да се наложи промяна на инсталацията - къртене.
:partyman:
kozl - майстор
вт май 20, 2025 9:32 amhidrazin написа:
Не се слага фотоклетка а датчик присъствие. Примерно ТАКЪВ
О мерси за предложението, това е нещо ново за мен.
Но понеже съм тип "Тома неверни" ще трябва да го пробвам.
М-у другото скоро в ОЧ на ЖС монтираха към трийсетина плафона Канлукс с ултразвукови датчици. За сега се държат учудващо добре според моите неволи с подобни датчици на Ултралукс.
Може би ще пусна темичка за тези плафони, защото се заиграх с един от тях, но за момента съм в събиране на време за това.

А относно вентилатора и ако е само за тоалетна също приемам, че може да се пуска от датчик само за движение (щом някой е влязъл) и да се настрои таймера на време, през което ще работи след липса на движение (някой е излязъл). А другото да работили в присъствие :? - то и до сега според автора вентилаторът е работел заедно с осветлението и заедно с посещението в тоалетната.
valentino76bs - майстор
Моята препоръка за баня тоалетна е лампа с датчик присъствие и вентилатор PAX заслужава си всяка стотинка.
Ключа го оставяш постоянно включен.Вентилатора си знае какво да прави във всеки един момент и можеш допълнително да го програмираш.Не знам цената дали ще те устройва обаче :-D
hidrazin - майстор
вт май 20, 2025 10:14 amkozl написа:
О мерси за предложението, това е нещо ново за мен.
Но понеже съм тип "Тома неверни" ще трябва да го пробвам.
Работят прилично. Пробвай.
А за бани и тоалетни най-удачното е това което си измислих преди 15-20 години - девиаторен ключ. :)
Цъкаш ключа нагоре, светва ламБата. Влизаш - ламБата свети, не ти духа вентилатора...
Излизаш, цъкаш ключа надолу и гасиш ламБата но тогава подаваш захранване на вентилатора.
Ако е с датчик и има влага се включва и работи когато няма никой в вътре.
Ако е без датчик (навремето нямаше с датчици) го прекарвам през реле за време.
Просто, елегантно и изпълнява всички мечти. :-D
Ноооо... има един основен проблем - иска още една жица, от ключа до вентилатора.
Николов Н. - специалист
За вентилатора датчик по температура на смесителната батерия. Спира по време /10м./,след спиране на топлата вода. Направено с диференциален термостат и реле за време. Те са извън банята.
kozl - майстор
вт май 20, 2025 10:27 amvalentino76bs написа:
Моята препоръка за баня тоалетна е лампа с датчик присъствие и вентилатор PAX заслужава си всяка стотинка.
Ключа го оставяш постоянно включен.Вентилатора си знае какво да прави във всеки един момент и можеш допълнително да го програмираш.Не знам цената дали ще те устройва обаче :-D
Аз монтирах до сега 2 такива. Включва се и от промяна в осветлението в помещението. В инструкцията пише, че може да изпълнява функцията на обратна клапа. Предполагам, че има как да установява движение на въздушния поток и се включва да работи при условия за обратен поток.
valentino76bs - майстор
Фабр.настройки са...върти на 30% постоянно като се вкл.лсмпата 60/70 и като усети влага 95/100 и всичко това можеш от приложението да го променил.Вентилатора е топ не се чува!
aleksnp - специалист
вт май 20, 2025 9:32 amhidrazin написа:
а не знам за вентилатори с датчик на миризми
Има ги отдавна - https://praktiker.bg/bg/Ventilatori-za- ... E/p/836240

Посоченият по-горе примерен датчик за присъствие, има ли настройка за чувствителност? Тоя тип, май виждат през стените. Или това беше за микровълновите?
  • 1
  • 2

Тема "Вентилатор и лампа заедно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: