Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
silent - майстор
Трябват ми 24v, но са редки и скъпи .2х12 комбинация ме устройва,но нямам зарядно 24v. а и ми е изгодно да ги зареждам едноременно двата а не поотделно с 12v умно зарядно Стек. Плюсове минуси? По-зле по-добре?
gogo7777 - майстор
Зареждай ги паралелно свързани ако е възможно.
batkoce - специалист
пет май 23, 2025 8:33 pmgogo7777 написа:
Зареждай ги паралелно свързани ако е възможно.
Този режим е доста по-вреден и рисков, отколкото да ги зареждаме последователно. Един фабричен 12-волтов акумулатор се състои от 6 клетки, свързани последователно. Два такива, съответно са 12 клетки, свързани последователно. Зарядно за 24-волтов акумулатор няма принципни разлики от такова за 12 волта...
gogo7777 - майстор
Да де ама питащият нямал зарядно на 24 волта
hidrazin - майстор
Ми ще си купи. Там триците, мамуните … са ясни.
Ако имаше само 5-волтови зарядни от телефон какво правим, с тях ли зареждаме?
Ма тогава ще трябва да цепи акумулаторите…. :-D
:partyman:
batkoce - специалист
пет май 23, 2025 8:51 pmgogo7777 написа:
Да де ама питащият нямал зарядно на 24 волта
Ами ще си купи или направи. Трябва да се дадат пари, но и съсипаните батерии струват пари...

Тук има предложения: http://www.meanwell-bg.com/
Предполагам, че има и на много други места. Може и да се изработи по поръчка, ако има специфични изисквания. Може и самоделка да свърши работа. Може да се изкорми някакво, от стар ЮПС на 24 волта. Има начини...
batkoce - специалист
пет май 23, 2025 8:57 pmhidrazin написа:
Ако имаше само 5-волтови зарядни от телефон какво правим, с тях ли зареждаме?
Ма тогава ще трябва да цепи акумулаторите….
:) Нищо няма да цепи. Брат ми има три 5 волта/1 ампер адаптора, свързани последователно и увити с изолирбанд и понякога си зарежда с тях акумулатора :) Шест такива и готово! Даже може по метода на Нагоденко, с някакви диоди, да доизкусурим точно напрежението...
silent - майстор
Не ща да си купувам 24v зарядно, .не ща да ги зареждам поотделно макар че в краен случай и това е вариант. Питам какви ще са последиците за акумулаторите ако ги ползвам последователно а зареждам успоредно свързани. Пак казвам зарядното е умно и качествено.
batkoce - специалист
Ако се зареждат успоредно, при достигане на зададеното напрежение, "умното" зарядно ще изключи. В този момент двата акумулатора ще са поели различно количество енергия, поради неизбежните малки разлики, които има между тях. С всяко следващо зареждане разликата между двата ще се увеличава и в един момент ще стане негоден само единия, много преди да му е дошло времето. Не знам дали обясних разбираемо...
пишман_майстор - майстор
Това са глупости.
Зареждай смело в паралел.
Който е наясно с оловни акумулатори , ще разбере за какво става въпрос. Ще се заредят и двата и никой няма брадяса преждевременно.
Дерзай.

Тема "Заееждане на 2х 12v 6Ah гел акумулатори едновременно +\-" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: