• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
pipilica - майстор
Може би имам проблем с АП в таблото на етажа което е от 23 години с наличните тогава предпазители.
От време на време лапите примигват, също и лампа на контакт включена също примигва. Вчера викнах група от енергото и прегледаха главното табло и казаха че всичко е наред, мериха с някъв уред който струвал 1500лв, тва на моя въпрос какво мериш с тоя мултицет.
Та на въпроса какви АП да взема, че да сменя всички по къщата, не знам дали може нещо да са хванали окис с времето и да ми правят мизерия.
Jacomo - специалист
И на село примигват понякога LED лампите и се оказа, че се влияят от инверторния компресор на евтиния климатик. Още не съм решил проблема.
pipilica - майстор
вт юни 24, 2025 7:52 pmJacomo написа:
И на село примигват понякога LED лампите и се оказа, че се влияят от инверторния компресор на евтиния климатик. Още не съм решил проблема.
Може, при мен от климатика бръмчаха комютърните колонки и като турих филтър на климатика се оправи, но ся определено не е от климатика.
Айде да споделя за проблема пък може и друго д препоръчате.
Имам два ЮПС-а на компа и осветлението на горния етаж и един долу за помпите на парното и термометрите, до преди 3-4 дена всичко беше наред и от дъжд на вятър някой изписка при премигване на тока, но оная вечер направо се побъркаха да пискат и щракат, хукнах с едни отвертки да притягам фази и нули по етажа и на разклонитела в мазето. Спрях всичко останаха само ЮПС-ите на горния етаж, пак пискат и минават на батерия, викам нещо се се смущават щот са на една фаза, разкачам единя и го местя на друга фаза и същата луда работа, взех една лед лампа и включвам на различните фази и мига в такт с пискането и щракането. В 4:30 се обадих на енергото и в 6 часа дойдоха и мериха с въпросния скъп мултицет и казаха че всичко е наред до елмера. Та ся съм решил да сменя всички бушони с нови и всички клеми на нулите, и да подрежа кабелите за да направя новите връзки на неокислен проводник.
Некви други идеи по въпроса.
torbalan - Дървен философ
вт юни 24, 2025 10:48 pmpipilica написа:
... но ся определено не е от климатика...
И от предпазителите не е.
brum - майстор
Не сменяй АП, а лампите. Т'ва са лампи. Не можеш да им баеш на захранването. Търси си такива с читаво захранване.
kozl - майстор
Предполагам колебания в напрежението.
Каква е причината :?
Аз писах в тема за случай на трептене на светодиодна светлина на LED крушки Е27.
Не всички модели крушки трептяха. След време траптенето изчезна, но от ЕРП подмениха външно разпределително табло.
А UPS-ите са и динамичен товар. Те също могат да "разклатят" напреженито като почнат да прещракват.
Възможно е падовете на напрежение да са по комшийски причини.
Сигурно от ЕРП-то имат апаратура да регистрират колебания в напрежението, но първо като са мерили възможно е да не са случили на колебания и второ да са случили и да са излъгали, че всичко е наред, защото не могат да се справят с проблема.
Според мен трябва някакси да се установи дали колебанието е по вътрешни или външни причини.
Обаче не ми идва идея как да се осъществи.

За осветлението мисля, че с LED осветление на 12 или 24 волта през стабилизирано захранване няма да премигва.
ESPACE - майстор
Не знам какво и как са мерили тези от ЕРП-то но при същата ситуация при мен се оказа нагоряла основа на винтовия предпазител в главното табло и постоянно искрене там от недобрата връзка. Лесно се хваща ако е такова. Или развиваш и гледаш или натоварваш с 3-4kW и след десетина минути пипаш предпазителя с ръка и търсиш загряване.
pipilica - майстор
Няма винтов предпазител никъде, всичко е на АП, даже като отвориха вътрешната вратичка на таблото клатих и дърпах кабете от АП-то та ме овика че така не се правело.
Ми набедих бушоните и някакво разклонение от алумин към мед но то е с шайби и винт 8мм на всеки кйабел и няма контакт мед с алумин.
Снощи и днес няма никаво пискане и щракане а нищо не съм пипал все още.
Тва с комшийски проблеми може и да е вярно щото единя ми комшия има слънчеви панели и батерия мисля 15kW преди време си говорихме но не помня каква му е системата и инвертора а сме на един алумин 75 квадрата.
  • 1
  • 2

Тема "По-добрите АП" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: