• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
TsPenchev - помощник
Здравейте,

предстои ми цялостен ремонт на жилище, в което е необходимо да се сменя ел. инсталацията.
Сградата представлява 3 етажна кооперация с апартамент на всеки етаж.
През 75 година, когато са строили и са прекарвали кабелите, са пуснали 3х10 кв + 1х6 кв кабели за захранване на кооперацията.
Вторият и третия етаж са си прекарали трифазно напрежение, но уви, първият етаж (който закупихме) е с монофазно.
Отворих таблото, за да огледам (от 2 години се занимавам с електрическа дейност полупрофесионално) и какво да видя...
Цялата инсталация на апартамента е с 2х2.5 кв кабел. Пускаш бойлер и печка и гърмял предпазителя, за да поправят това сложили по-мощен предпазител.
Общо взето кабелите в апартаментното табло са обгорели, също така кабелът към електромера.
Това ще се пооправи с нова инсталация ( нещо не вярвам на текущата), но тук идва един непредвиден разход.
Ходих до Енерго-Про за да пусна нова партида с трифазно захранване и ми се появи един въпрос.
Предлагат ми за 440 лв да ми пуснат 6 KW мощност, а за 700 - 16 KW.
Въпросът е дали тези 6 KW са на фаза или общо за 3 те фази ( по 2 KW след като се раздели на кръгове).
Ако е на фаза тези 6 KW биха ми били достатъчни за инсталацията, но попитах няколко човека, все различни неща ми казват.
Необходимите ми познания, все още ги нямам, а дали някой е запознат с тази ситуация ?

Благодаря ви
radius - майстор
Определено е 6кВ общо. Т.е. по 2 на фаза. Аз съм с 3ф 15 кВ и имам 25А предпазител ( т.е. малко над 5кВ на фаза).
TsPenchev - помощник
Значи ще се дават много пари :)
hidrazin - майстор
Аз пък не знам за какъв чеп ти е трифазно захранване? Провери си колко ти е предоставената мощност. Нещо ми подсказва че вероятно е 6kW. :-D Поискай само увеличаване на предоставената мощност. Ако имаш излишни пари - моля. Пускай си трифазно.
:partyman:
TsPenchev - помощник
Увеличението на мощността ще ми струва около 300 лв.
Нямам излишни пари, но те и без това кога са стигали :?
Ще мина следващата седмица да нахраня ЕРП-то, че горкото гладно остана.

Благодаря за информацията
dobcho_vn - специалист
Докажи, че имаш нужда от 16 kW трифазно захранване :!:
Увеличи си мощността и толкоз.За какво ще даваш грешни пари? Или по български да не си по-назад от комшията?
radius - майстор
Може да имаш 3ф. банциг, 3ф. климатик( и т.н.). Плюс това за нова партида е все там като цена - 15кв. получаваш за 700лв. Минус е, ако имаш голям монофазен консуматор ( напр. проточен бойлер 8кВ), може да не стигне мощността. Трябва да се мисли за равномерно разпределение на консуматорите по фази.
TsPenchev - помощник
dobcho_vn написа:
Докажи, че имаш нужда от 16 kW трифазно захранване :!:
Увеличи си мощността и толкоз.За какво ще даваш грешни пари? Или по български да не си по-назад от комшията?
Не са нужни лични нападки. За комшията не коментирам.
Необходим ми е трифазен контакт в гаража и мазата. Монофазно захранване не ми върши работа в този случай.
Въпросът ми и без това не беше в тази насока.
Благодаря за мненията все пак.

Няма да има такива големи консуматори монофазни, но се очакват слаби трифазни.
hidrazin - майстор
Е рова е друга работа. Щом ти трябва трифазно захранване. Все пак в първия пост беше написал за апартамент и нищо за гараж и мазе-работилница. :) Ами приготвяй кинтите и Напред! :-D
:partyman:
kyko81 - помощник
пиши ми на лично да ти обесня едни неща за едни работи :supz:
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос за нова партида с трифазно напрежение" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: