• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
silent - майстор
Намира се в банята. Банята е с душ кабина. Слагах троен контакт и случайно открих че пробника пищи.Инсталацията е двупроводна със занулени контакти.Пералнята е сравнително нова на под година. Утечката мерена на корпус към нула в същия контакт е 1,7милиампера. Пoтенциалната разлика е 105V. Утечката я има без значение дали пералнята е включена или изключена от копчето..
Това което не е съвсем в ред е че контакта е свързан към кръга на осветлението. Защо така съм решил преди години не помня.
Някакви идеи.
MamaMy - майстор
Ako е занулена както трябва не би могло да има потенциал. Виж си занулението!
iliya_i - майстор
Това недоразумение "троен контакт" да го изхвърлиш веднага! Особено ако е от съвременните български.
Изображение
За баня min. IP54.
prasse - специалист
Сигурен ли си, че корпуса на пералнята контактува със защитната пластинка на контакта? Има ли го изобщо споменатото зануляване на контакта? Има ли връзка корпуса със защитната пластинка на щепсела (жълто-зеления проводник)?
Както описваш случая, много вероятно е корпуса на пералнята да е "плаващ" (незаземен) и да мериш пад 105V в общата точка на Y-кондензаторите в захранването, която твърдо е към корпус (и задължително към земя, ама при теб май не е). Още повече ме кара да си мисля в тази посока измерената от теб утечка от 1.7 милиампера, заради същите тези Y-кондензатори.
Провери си инсталацията, зануляването и връзката на корпуса на пералнята със защитния проводник.
И какъв е този кръг на осветлението в който може да се включи пералня? Осветленито се слага на кръг с предпазител 6А, най-много 10А...
Stunks - напреднал
Аз имах същия проблем със старата ми пералня Канди(произведен 1992г) .Оказа се прекалено тънкия кабел и щепсела се беше стопил още в контакта.1,5 беше сечението му и грееше яко преди стапянето. Реших си проблема с по-голямо сечение и вече не се обаждат утечки и др. https://fenix-light.bg/bg-product-detai ... hatgpt.com
Със двупроводна инсталация съм и въпреки зануления контакт пак ми създаде ядове при положение че е отделен токов кръг :?
Имал съм такъв тройник,скапа ми лаптопа.

Ае наздраве :partyman:
silent - майстор
На мултицет показва че самата пералня е заземена т.е. пластините на шукото са на корпус.
Самият контакт също е занулен дори без прекъсване на нулата. Пробвах в друго гнездо със завъртян щепсъл пак пищи. Когато се изолирам от земята и хвана за пералнята спира да пищи тестера. Ако обаче не я докосвам или я докосвам стъпил на земята пищи. Контактите са влагоизолирани за външно ползване -тройка в един ред- може би този -https://praktiker.bg/bg/Klyuchove-i-kon ... I/p/492001
Просто нямам идея откъде идва тази потенциална разлика и защо не се "отича" през нулата и защо я има спрямо същата тази нула.
Stunks - напреднал
предполаагам на новата пералня имаш електромагнитен филтър (EMI) между входа и шасито. Този филтър има кондензатори между фаза/нула и корпус, които може да пуска микроток 1-2 mA към корпуса. Това е ок, но ако няма истинско заземяване токът няма къде да отиде и стои като плаващ потенциал :?
batkoce - специалист
Имах точно такъв случай и пак беше на пералня или сушилна. Всичко свързано както трябва, а има потенциал на корпус. Викам си: "Тук открихме нова физика!" :? :) Но не се оказа нова физика. Заземителните пластини на контакта се оказаха леко окислени и натискът им беше поотслабнал. Визуално не се забелязваше нищо. Като ги почистих и надигнах малко и физиката си тръгна нормално.
silent - майстор
Ще огледам пак и ако не открия нещо което се съмнявам да открия ще пусна тройка мостовак и ще пусна втората нула директно от таблото. Ще пробвам и с удължител да я захраня от друг контакт и ще пиша пак.
Stunks - напреднал
Ако си правил оглед на корпус -земя (ако имаш реална земя) ако видиш напрежение 10–20V, това е симптом за лошо зануляване или липса на заземяване.Нула -земя в идеалния случай 0V. Ако е над 10–20V, има проблем с нулевия проводник или пренос на ток по него. :?
  • 1
  • 2

Тема "Утечка на корпуса на комб.пералня." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: