Здравейте , малко акъл ще ми трябва за това табло . Апартамент след основен ремонт , прекарана 3 проводна инсталация (беше двупроводна) , дтз и т.н. за сега уж ясни . Питането ми е как точно да направя прехвърлянето на фазата от горния към долния ред. Четох пишат с мостче , да ама някак си не ми се струва добра идея кабел и гребена вързани заедно. Разглеждах и видях тези https://bg.elmarkstore.eu/ppdtb125-%D1% ... oduct29765разпределителни блокове че се замислих дали да не сложа такъв или подобен и да сложа още един 50А предпазител на долния ред . Главния кабел да влезе в разпределителния блок , от там към двата предпазителя и от тях с гребен към останилите по редовете. Другото е че може и да взема 2х18 или 2х14 табло за да имам малко повече място.
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
DevilsDj1990
- напреднал
74 мнения в "Помощ с връзването на ел.табло"
DundyTheCroc
- майстор
- На линия
Има АП, на които може да се сложи едновременно и шина, и кабел, ето илюстративна снимка

DevilsDj1990
- напреднал
пет сеп 05, 2025 11:43 amDundyTheCroc написа: Има АП, на които може да се сложи едновременно и шина, и кабел, ето илюстративна снимкаДемек да взема главния такъв и единия от тези които ще са на долния ред и да им сложа мост между изхода на главния и входа на този на долния ред
![]()
kozl
- майстор
Гребените за предпазители са 2 разновидности:

Предполагам че предложението на DevilsDj1990 засяга подмяната на 8 бр. АП-та (тези без ДТЗ към тях).
Така шина като на втората снимка ще свърже горния ред АП-та без ДТЗ с главния АП в мястото за такава шина, а долния присъединителен ред на предпазителите ще остане свободен и от там може да свържеш фазата към ДТЗ-тата с проводник.
Но аз не мисля, че е проблем да запазиш предпазителите и да вкараш проводник при шината от горната снимка и с този проводник да свържеш към ДТЗ.
Понеже проводниците които съм ползвал са едножилни, предварително им спплесквам краищата към предпазителите, в които има шина.

Предполагам че предложението на DevilsDj1990 засяга подмяната на 8 бр. АП-та (тези без ДТЗ към тях).
Така шина като на втората снимка ще свърже горния ред АП-та без ДТЗ с главния АП в мястото за такава шина, а долния присъединителен ред на предпазителите ще остане свободен и от там може да свържеш фазата към ДТЗ-тата с проводник.
Но аз не мисля, че е проблем да запазиш предпазителите и да вкараш проводник при шината от горната снимка и с този проводник да свържеш към ДТЗ.
Понеже проводниците които съм ползвал са едножилни, предварително им спплесквам краищата към предпазителите, в които има шина.
DevilsDj1990
- напреднал
пет сеп 05, 2025 12:46 pmkozl написа: Гребените за предпазители са 2 разновидности:Не разбрах първоначално че за тези с вход за кабел и гребен трябва да се ползва друг вид гребен . Преди малко ходих до магазин в който ми препоръчаха да взема това и да го вържа заедно с гребена на изхода от главния , и от него да захраня с кабел 6.мм2 2-те ДТЗ-та на долния ред
DevilsDj1990
- напреднал
Продавача не ми препоръча да подменям предпазителите , каза че са читави и по-добре да използвам това което ми даде. Колкото до проводниците - всичко е едножилно , тъй като използвах за повечето трасета оригиналните канали за кабелите. Към ДТЗ 1 - бойлер и мокро помещение , ДТЗ 2 - кухненски кръгове , ДТЗ 3 - контакти 3 стаи ( 2 спални и хол ) , другите предпазители без ДТЗ са за осветление и климатици.
DundyTheCroc
- майстор
- На линия
пет сеп 05, 2025 2:22 pmMamaMy написа: А много сигурен ли си във връзването на ДТЗ? Тя не е двупосочна като предпазителите. Има значение всеки кабел къде е.Не съм много сигурен кой тип са му ДТЗ, но мисля са стандартния тип, които се хранят само отгоре
https://download.schneider-electric.com ... 501-05.pdf
mika
- специалист
пет сеп 05, 2025 10:39 amDevilsDj1990 написа: Четох пишат с мостче , да ама някак си не ми се струва добра идея кабел и гребена вързани заедно.Аз бих го направил точно по този начин. Кабел ПВ-А2 с кабелни накрайници, в клемите заедно със захранващата шина.
P.S. Единствената промяна която бих направил в таблото, е да ползвам още един кабел, който да захранва и първата ДТЗ отгоре. Не че така няма да работи, но чисто естетично според мен ще е по-добре. ОКР

Последна промяна от mika на пет сеп 05, 2025 3:55 pm, променено общо 3 пъти.
Тема "Помощ с връзването на ел.табло" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература