• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
DevilsDj1990 - напреднал
Здравейте , малко акъл ще ми трябва за това табло . Апартамент след основен ремонт , прекарана 3 проводна инсталация (беше двупроводна) , дтз и т.н. за сега уж ясни . Питането ми е как точно да направя прехвърлянето на фазата от горния към долния ред. Четох пишат с мостче , да ама някак си не ми се струва добра идея кабел и гребена вързани заедно. Разглеждах и видях тези https://bg.elmarkstore.eu/ppdtb125-%D1% ... oduct29765разпределителни блокове че се замислих дали да не сложа такъв или подобен и да сложа още един 50А предпазител на долния ред . Главния кабел да влезе в разпределителния блок , от там към двата предпазителя и от тях с гребен към останилите по редовете. Другото е че може и да взема 2х18 или 2х14 табло за да имам малко повече място.

Прикачен файл

IMG_20250903_181617.jpg
Cyx - специалист

Прикачен файл

img_preview.jpg
img_preview.jpg (22.3 KиБ) Видяна 507 пъти
DundyTheCroc - майстор
Има АП, на които може да се сложи едновременно и шина, и кабел, ето илюстративна снимка
Изображение
DevilsDj1990 - напреднал
пет сеп 05, 2025 11:43 amDundyTheCroc написа:
Има АП, на които може да се сложи едновременно и шина, и кабел, ето илюстративна снимка
Изображение
Демек да взема главния такъв и единия от тези които ще са на долния ред и да им сложа мост между изхода на главния и входа на този на долния ред
kozl - майстор
Гребените за предпазители са 2 разновидности:

Изображение

Изображение

Предполагам че предложението на DevilsDj1990 засяга подмяната на 8 бр. АП-та (тези без ДТЗ към тях).
Така шина като на втората снимка ще свърже горния ред АП-та без ДТЗ с главния АП в мястото за такава шина, а долния присъединителен ред на предпазителите ще остане свободен и от там може да свържеш фазата към ДТЗ-тата с проводник.

Но аз не мисля, че е проблем да запазиш предпазителите и да вкараш проводник при шината от горната снимка и с този проводник да свържеш към ДТЗ.
Понеже проводниците които съм ползвал са едножилни, предварително им спплесквам краищата към предпазителите, в които има шина.
DevilsDj1990 - напреднал
пет сеп 05, 2025 12:46 pmkozl написа:
Гребените за предпазители са 2 разновидности:

Изображение

Изображение

Предполагам че предложението на DevilsDj1990 засяга подмяната на 8 бр. АП-та (тези без ДТЗ към тях).
Така шина като на втората снимка ще свърже горния ред АП-та без ДТЗ с главния АП в мястото за такава шина, а долния присъединителен ред на предпазителите ще остане свободен и от там може да свържеш фазата към ДТЗ-тата с проводник.

Но аз не мисля, че е проблем да запазиш предпазителите и да вкараш проводник при шината от горната снимка и с този проводник да свържеш към ДТЗ.
Понеже проводниците които съм ползвал са едножилни, предварително им спплесквам краищата към предпазителите, в които има шина.
Не разбрах първоначално че за тези с вход за кабел и гребен трябва да се ползва друг вид гребен . Преди малко ходих до магазин в който ми препоръчаха да взема това и да го вържа заедно с гребена на изхода от главния , и от него да захраня с кабел 6.мм2 2-те ДТЗ-та на долния ред

Прикачен файл

IMG_20250905_132548.jpg
DevilsDj1990 - напреднал
Продавача не ми препоръча да подменям предпазителите , каза че са читави и по-добре да използвам това което ми даде. Колкото до проводниците - всичко е едножилно , тъй като използвах за повечето трасета оригиналните канали за кабелите. Към ДТЗ 1 - бойлер и мокро помещение , ДТЗ 2 - кухненски кръгове , ДТЗ 3 - контакти 3 стаи ( 2 спални и хол ) , другите предпазители без ДТЗ са за осветление и климатици.
MamaMy - майстор
А много сигурен ли си във връзването на ДТЗ? Тя не е двупосочна като предпазителите. Има значение всеки кабел къде е.
DundyTheCroc - майстор
пет сеп 05, 2025 2:22 pmMamaMy написа:
А много сигурен ли си във връзването на ДТЗ? Тя не е двупосочна като предпазителите. Има значение всеки кабел къде е.
Не съм много сигурен кой тип са му ДТЗ, но мисля са стандартния тип, които се хранят само отгоре
https://download.schneider-electric.com ... 501-05.pdf
mika - специалист
пет сеп 05, 2025 10:39 amDevilsDj1990 написа:
Четох пишат с мостче , да ама някак си не ми се струва добра идея кабел и гребена вързани заедно.
Аз бих го направил точно по този начин. Кабел ПВ-А2 с кабелни накрайници, в клемите заедно със захранващата шина.

P.S. Единствената промяна която бих направил в таблото, е да ползвам още един кабел, който да захранва и първата ДТЗ отгоре. Не че така няма да работи, но чисто естетично според мен ще е по-добре. ОКР :wink:
Последна промяна от mika на пет сеп 05, 2025 3:55 pm, променено общо 3 пъти.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Помощ с връзването на ел.табло" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: