• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
McLaren - помощник
Канализационния изкоп е дълбок средно 1.1м и дълъг 20-тина метра, ако сложа на дъното му поцинкована шина 40х4 от кангал, колко съпротивление може да очаквам, ще има ли нужда от забиване на допълнителни колове? Почвата е глина с чакъл и водата е към 5м.
McLaren - помощник
Щом не казвате нищо.......
Явно няма да мине без колове.
Гледам, че са няколко вида, кръгли тръби, винкели и кръст. Последното ми се струва, че ще има най-голяма площ?
Казаха ми, че разстоянието между заземяването на електрото и това на мълниезащитата трябва е над 3м?
За първото искат под 4(Ω), за второто под 10 (Ω)
За 10(Ω) набивам няколко кола и ги свързвам с шина на дъното на траншеята на канализацията. Как ще се завре заварчика на 1.3м (к. тръба е средно на 1.1м) в 35-40см изкоп не ми е много ясно. Кофата е 30см. Отгоре пясък 20см и тръбата.
За 4(Ω), един колега си е сложил заземяването в изкопа за къщата под основите на мазето. Каза, че при измерването за протокола, през лятото е показало съвсем малко над 1(Ω), което силно ме съмнява или нещо бъркам. Дайте малко инфо по въпроса.

Прикачен файл:
118786349_654836505161494_4750864850435805460_n.jpg
118786349_654836505161494_4750864850435805460_n.jpg (91.02 KиБ) Видяна 459 пъти

Прикачен файл:
D_GCmtMUEAAME0B.jpeg
MamaMy - майстор
Моето земно е в канал и върши работа. Аз обаче му увеличих площта като върху поцинкованата тръба заварих вертикално кофражни платна. Преди да ги заровя насипах наоколо няколко пакета морска сол. За 15 години не съм забелязал промяна в нулата. Преди това земно нулата си плаваше колкото си иска. Без натоварване вдигаше 60-70 волта спрямо стария водопровод
hidrazin - майстор
ср сеп 10, 2025 3:14 pmMcLaren написа:
Щом не казвате нищо.......
Е какво да казваме?
Говориш за канализация а на снимките се вижда арматура за бетон... Тръбата в бетонно пардесю ли ще е?
А за арматурата "вързана" някаква гола, медна жица... :?

Иначе е елементарно - изпълняваш си ПРОЕКТА.
Относно:
вт сеп 09, 2025 1:32 pmMcLaren написа:
... колко съпротивление може да очаквам...
Пак елементарно - колкото покаже след засипване, трамбоване и измерване от контролен орган.
Само за справка - измервал съм и под 1Ω , както и над 200Ω...
:partyman:
P.S. ЖОКЕР - арматурата на бетон в земята е доста добро "земно".
Lutchezar - майстор
Един приятел разказваше за строеж на къща в Гърция. И там така с дебел меден проводник свързан с арматурата. Полага го и свързва човек от тамошното енерго примерно. Никакъв шанс да продължиш без тази операция. И този кабел е свързан и със съседните арматури съответно, което означава че и при съседите се копае някъде, сигурно имат някакви стандарти, които наистина се спазват.
McLaren - помощник
ср сеп 10, 2025 11:13 pmhidrazin написа:
Иначе е елементарно - изпълняваш си ПРОЕКТА.
Да де, точно това питам, кое, как, защо?
Като е готов проекта, питанията са позакъснели.
ср сеп 10, 2025 11:13 pmhidrazin написа:
Говориш за канализация а на снимките се вижда арматура за бетон... Тръбата в бетонно пардесю ли ще е?
А за арматурата "вързана" някаква гола, медна жица... :?
За гръмоотвода, 20м канализационна траншея с поцинкована шина кангал 40х4 и един прът в единия край до шахтата където е широко. Дано паднат под 10. Сол + обилно поливане преди да дойдат да мерят.

За електрото 16-25мм2 [дано проекта не каже 35+мм2, че ще мина на поц. шина] под основите на външните стени. Общо 45м. Искат скоби захващащи медта/шината за арматурата през няколко метра. Точно кои скоби да ползвам и откъде да ги взема се оформя като проблем.

Проектантката върви в комплект с екипа на арх. и като я слушам по-добре да и дам нещата наготово, да не бера ядове после с изпълнението и документацията.

Прикачен файл:
23ddddd.jpg
23ddddd.jpg (53.01 KиБ) Видяна 350 пъти

Прикачен файл:
308046.jpg
308046.jpg (36.66 KиБ) Видяна 350 пъти
prasse - специалист
чет сеп 11, 2025 2:57 amMcLaren написа:
Сол + обилно поливане...
А след една година? А след десет???
sts - специалист
McLaren какъв обект защитавате.Заземителната и мълниезащитната инсталации
се изпълняват като се спазват изискванията на Наредба 4.
Има специфични изисквания към типовете обекти за да Ви давам компетентно
мнение по въпроса.
Правилно сте се насочили към елпроектанта да си изпълни задълженията
с проекта и да не се тормозите кое как да се изпълни или кой какво е казал
или предложил.
McLaren - помощник
чет сеп 11, 2025 10:37 amsts написа:
McLaren какъв обект защитавате.
Благодаря, за участието в темата.
Едноетажна къща 120-130м2

До тук нещата при мен са следните,
не искам обединяването на двете заземявания.
Възможно разстояние между тях 4+м.
Среднозърнеста глина със ситен чакъл, ниво на водата в края на лятото 5-6м. Геологът определи за конструктора две стойности 3 и 2.5кг/см2, като препоръча по-малката за конструкция чувствителна към слягания. На 350-400м минава голяма река, в която се поддържа целогодишен отток.
Мълниезащита < 10(Ω); последно ми казаха, че за пасивна е нужно < 20(Ω) :-?
Изкоп за канализация, дълбок средно 1.3м и дълъг 20м. Два поцинковани пръта с дължина 1м, забити до 0.7м, което прави общо достигане до 2м(1.3+0.7) на разстояние 19м, свързани с поцинкована шина 40х4.

Заземяване на ел. < 4(Ω); последно ми казаха, че за къща е < 30(Ω) :shock:
Основите са вкопани около 1.2м. Армировка Ф14 с дължина 6м, на дъното на стр. изкопи, вбетонирана в основите с бет. покритие 5см, но не повече от 7см, при множество полеви измервания е между 1 и 10(Ω) в зависимост от дълбочината, механичния, химичния състав на почвата и влажността. Външните, долни арм. пръти от ивичните основи, под външните стени са 4 броя с обща дължина 45м и диаметър най-вероятно 16мм. Към тях ще се привърже и в краищата ще излезе над земята 50м меден проводник без изолация.
Останаха два въпроса, колко квадрата да е проводника и с какви точно скоби да се привърже към арматурата.

Ако имате желание и знания, може да помогнете. Предполагам, че ще бъде полезно не само за мен.
MamaMy - майстор
Не съм сигурен дали няма да е същото, но на половин цена ако медния проводник се замени с поцинкована шина. Гледам на много от обществените сгради до таблото си върви шина. Някъде съм виждал и поцинковани телени въжета или директно арматурно желязо Ф6. Оголени медни проводници не съм мяркал.
  • 1
  • 2

Тема "Заземяване под канализация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: