Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
angry - напреднал
Здравейте,

преди час смених в приятел изгоряло ЛЕД осветително тяло с друго.
Не съм електротехник...

След махането на първото и преди каквато и да е стъпка по монтирането на второто реших все пак да премеря с фазомер..
Имам два фазомера (Gedore малка права отвертка и Uni-t Volt Stick) и и двата отчитат наличие на фаза при изключена лампа от ключа на стената в стаята.
Съответно обаче аз барам жицата, без да ме хване ток... А ключът успешно вкл/изкл лампата до този момент.
Вързах и монтирах другото тяло, то работи супер (смарт лампа за 70+ евра..).

Интересно ми е защо се получава така?
Предполагам фаза наистина има и двата уреда не ме лъжат, просто говорим за някаква лека утечка някъде, неспособна да захрани каквото и да е, включително да ме изтрещи мен :-D
nikolson - майстор
:-D
аз барам жицата, без да ме хване ток.
Не са хубави тези неща. Явно фазата не се е сецнала дето тряб'а.
hidrazin - майстор
съб фев 07, 2026 11:24 pmangry написа:
... реших все пак да премеря с фазомер..
Дрън, дрън. дрън ... това на което викаш фазомер не е измервателен уред.
... Имам два фазомера (Gedore малка права отвертка и Uni-t Volt Stick) и и двата отчитат наличие на фаза при изключена лампа от ключа на стената в стаята.
И двата боклука отчитат неща дето не разбираш.
Демек не са за теб и трябва да се избягва тяхното използване.
...Съответно обаче аз барам жицата, без да ме хване ток...
Ентусиастите без съответно образование баращи смело жици обикновено не докарват до старини...
:partyman:
angry - напреднал
нед фев 08, 2026 12:01 amhidrazin написа:
:partyman:
:finga: :partyman:
kozl - майстор
Здравейте,

преди час смених в приятел изгоряло ЛЕД осветително тяло с друго.
Не съм електротехник...

След махането на първото и преди каквато и да е стъпка по монтирането на второто реших все пак да премеря с фазомер..
Имам два фазомера (Gedore малка права отвертка и Uni-t Volt Stick) и и двата отчитат наличие на фаза при изключена лампа от ключа на стената в стаята.
Съответно обаче аз барам жицата, без да ме хване ток... А ключът успешно вкл/изкл лампата до този момент.
Вързах и монтирах другото тяло, то работи супер (смарт лампа за 70+ евра..).

Интересно ми е защо се получава така?
Предполагам фаза наистина има и двата уреда не ме лъжат, просто говорим за някаква лека утечка някъде, неспособна да захрани каквото и да е, включително да ме изтрещи мен :-D
Тези уреди наричани "фазомери" са предвидени да показват къде не трябва да
барам жицата
, за да се избегне опасност от поражение с ел.ток.
Е има и ментета. Едните ще светят където си сакат и на безопасни места, а с други може да пострадаш като не индикират опасно напрежение.
Какъв ти е "фазомера" и защо не те е изтрещял тока няма да гадая. Варианти разни.
Обаче все още има инсталации, при които ключа прекъсва нулата, а не фазата.
Също има и ключове, в които има светещ индикатор, през който фазата стига до лампата и при изключен ключ.

Съответно и аз не мога да подмина неразумното ти поведение да се изявявяш като "ФАЗОМЕР" #-o
Николов Н. - специалист
" Не съм електротехник..." [-X За това има хора,които са училиза определена професия - лекари,монтьори,ел.техници... никой професионалист ел.техник не изпалзна т.н. "фозомери"! Има си прибори. Даже и с тях можеш да определиш коя е фазата. Не със стрекови прибор разбира се!
Christo - майстор
Обаче все още има инсталации, при които ключа прекъсва нулата, а не фазата.
Мрежата гъмжи от обяви на гипсаджии и фаянсаджии, които покрай плочките правят и ел инсталации и това е резултатът. И какъв е бил смисълът да се проверява има ли фаза в ключа? Щом лампата е гръмнала, значи на нея и фаза и нула е имало.
fbr - майстор
нед фев 08, 2026 10:50 amLisko написа:
70 евро, не 70 евра
70 евро не, 70 евра е вярното. Пробвай с "ла.но". Също завършва на "О"
ESPACE - майстор
Множественото число на думата "евро" в българския език е евро (не променя формата си), а не "евра" или "еврота", като според езиковите норми правилно се казва "пет евро", "двадесет евро", "много евро", а не "пет евра". Формата евра се счита за некнижовна и се избягва в официалната реч, въпреки че може да се срещне в разговорния език

Тема "ел въпрос" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: