Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте,

имам нужда от помощ. Предстой ми да монтирам девиаторни ключове в коридор ново строителство, като ключовете са 3 бр. и лампите са 3 бр.
На схемата на апартамента имам озаглавени лампи "кл.8", като имам кл. 8.1, кл. 8.2, кл. 8.3. На кл. 8.1 имам символ кръгче с линия и накрая 3 линийки, което е ключ с 3 копчета. Там имам фаза, а да другите два кабела нищо. На кл. 8.2 имам 4 кабела като няма нищо там нито фаза нито нула. На схемата има два девиаторни знака единия нормално отворен, другия нормално затворен. На кл. 8.3 имам 3 кабела без нула и фаза. Тук отново имам знак за девиаторен ключ. Прилагам част от скицата. Изображение

Благодаря за помощта!
пон апр 27, 2026 5:39 pmMonsterOOD написа:
Здравейте,

имам нужда от помощ. Предстой ми да монтирам девиаторни ключове в коридор ново строителство, като ключовете са 3 бр. и лампите са 3 бр.
На схемата на апартамента имам озаглавени лампи "кл.8", като имам кл. 8.1, кл. 8.2, кл. 8.3. На кл. 8.1 имам символ кръгче с линия и накрая 3 линийки, което е ключ с 3 копчета. Там имам фаза, а да другите два кабела нищо. На кл. 8.2 имам 4 кабела като няма нищо там нито фаза нито нула. На схемата има два девиаторни знака единия нормално отворен, другия нормално затворен. На кл. 8.3 имам 3 кабела без нула и фаза. Тук отново имам знак за девиаторен ключ. Прилагам част от скицата. Изображение

https://drive.google.com/file/d/1HHLvNr ... sp=sharing

Благодаря за помощта!
kozl - майстор
Конзолата в която има 4 проводника предполагам е за кръстат ключ, а за другите конзоли са девиаторни ключове. това според твоите описания къде има фаза.
Търси чертеж - легенда. Там са описани обозначенията използвани в чертежите.

ПП.
Сега погледнах подобен чертеж и е със съшите символи:
8.1 - девиаторен ключ.
8.2 - кръстат ключ
8.3 - девиаторен ключ
Първата схема, която ми извади търсачката от инертнета от тук:
Baлepu - специалист
Схемата ...
По описанието ти - kozl логично ти е отговорил. Би трябвало да е така. Имаш ли мултицет (веригопроверител)? Да се свържем на "лични".
hidrazin - майстор
пон апр 27, 2026 5:39 pmMonsterOOD написа:
Предстой ми да монтирам девиаторни ключове в коридор ново строителство,
Още с това й е ясно че нищо не ти предстои.
Предстои ама на някой друг - дето има поне малко образование и познания. По електротехника, както и поне средно образование.
Що реши че това е твоя работа? :shock:
:partyman:
zz_stefanov - майстор
Разсъжденията ти за това кое къде е по конзолите на ключовете трябва да изключат нулата. В схемата по конзолите на ключовете няма и не трябва да има 'нула' (поне според сегашните изисквания). Работата и е да комутира фазата. 'Нулата' след разклонителната кутия трябва да отива към осветителните тела..
Козл ти каза кой ключ къде е. На теб като за начало ти е необходимо да разбереш в коя конзола и по кой проводник постъпва фазата. Цветове могат да те подведат.

Тема "Помогнете с разчитането на скема за девиаторни ключове за осветление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: