Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
biggie - напреднал
Здравейте на всички!
Хипотетично(а то беше факт:)!) ако в инсталацията на един жилищен вход във всеки апартамент са поставени звънци за 220V, които са захранени от трансформатор 220V - 12V на страна ниско напрежение какво се очаква да се случи?
Аз видях какъв беше ефекта.. и имам теза защо е така...но моля ви да дадете вашите компетентни мнения..

Благодаря предварително!
citrofen - специалист
Като има "звънци за 220V",
защо трябва да се захранват през трансформатор?
:?
Тани - модератор
Зависи какви са звънците, но предполагам , че каквито и да са не би трябвало да има някакъв ефект от натискането на бутона!
Palawnik - специалист
Ако ще се изпитваме дай коректно задачата :?
biggie - напреднал
Задачата е дадена коректно..А при натискане на 2-3 от бутоните на звънците едновременно изгоря трафа..Ако някой има обяснение нека го сподели
ELEMENTAL - специалист
По тоя начин ли са ти свързани звънците?

Прикачен файл

zvanci.jpg
zvanci.jpg (25.53 KиБ) Видяна 5437 пъти
pavelari - майстор
разбира се - и при нас е така. трафа е един и е долу в таблото. като се натиснат повече от посочените в задачата звънци и трее нов траф...само, че нашия траф е на 9 волта от тези черните
ааа там дето пише bell /горе на схемата - имаме 9 волта/
А колкото до обяснението - колегата дето е задал въпроса може да прожюбва да захрани 2-3 апартамента от собственото си табло и ше наблюдава същия ефект, но в по-големи мащаби
biggie - напреднал
Звънците бяха свързани по схемата която е показал ELEMENTAL. Въпроса ми е каква е причината да изгори трафа..

Не знам до колко съм прав, но според мен причината е, че при това захранване звънците консумират много по-голям ток (220/12 пъти по голям) от колкото ако бяха захранени директно. По-голям ток през трафа, от там прегряване на намотката на трафа и съответно изгаряне.

За мен това е причината да изгори трафа...Но понеже не съм сигурен искам вашите мнения..
ELEMENTAL - специалист
Точно обратното.Тъй като напрежението в този случай е 18 пъти по-малко
и тока е 18 пъти по-малък (Съпротивлението не зависи от напрежението).Трафа в случая може да е изгорял ако някои от звънците е бил повреден(окъсявали са се изводите на вторичната намотка при натискане на бутона на дефектиралия звънец).Другия вариант както каза pavelari е претоварване на вторичната намотка (ако трафа е бил съвсем маломощен).
Тани - модератор
biggie написа:
Задачата е дадена коректно..А при натискане на 2-3 от бутоните на звънците едновременно изгоря трафа..Ако някой има обяснение нека го сподели
Ако няма някакви проблеми по инсталацията( окъсяване) няма никава логика да изгори трафа! Ама никаква! Какви са звънците?

Тема "Какво ще стане?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: