Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Niky - специалист
Здравейте.
Искам да помоля знаещите в този форум, ако имат време да погледнат схемата която съм приложил.
Ще сменям съществуващото ел. табло в апартамента, като ще прекарвам отделна линия с ДТЗ за бойлер - проточен 9КВ.

Първо искам да ви питам верна ли е схемата и ако имате забележки, казвайте.

За ДТЗ мисля да купя от тези:

http://www.elektrikshop.de/Installation ... ::206.html

Както и изключвателите пак на същата фирма.

Вторият ми въпрос е за кабела за бойлера. Ще бъде 6 или 10мм2 , но какъв точно, едножилен, многожилен, в гофрирана тръба какъв диаметър да бъде. Четох във форума някъде за минимум Фи 20, но да питам пак :)

Третият ми въпрос е, как да вържа кабела от тъблото със самия бойлер. Ако има кой да го монтира, ще оставя това на него, но ако няма - ще трябва да се оправям сам. Пак във форума четох, че препоръчвате кутия като за печките, която ще издържи на поне 40А.

Прикачен файл

Shema_tablo_1.jpg
Shema_tablo_1.jpg (66.04 KиБ) Видяна 15326 пъти
PCL82 - майстор
Както си дал N със жълто и зелено, а PE със синьо се заблуждава човек в първия момент, докато не види, че са разменени. Жълто-зелено винаги и само е за защитен или комбиниран проводник!

Наясно си като гледам с принципа на свързване на дтз, защитни и работни нули.

Но дтз на готварска печка, като стационарен консуматор не е задължителна, за разлика от контактите, където се изисква.

Не казваш бойлерът какъв ще бъде. За неподвижната инсталация се използват твърди жила, за подвижните вече многожични.

Добре е за бойлер да използваш кабел тип СВТ положен в гуфрирана тръба или ПВЦ канал. Най-малкото между бойлерното табло и самия бойлер да е такъв, ако става въпрос за влажно помещение.

Във влажни помещения кутии за твърда връзка като за печките нямат място!
stefan_gb - специалист
Тока на боилера ще е само 40,5 А и ако намесим и печката в този момент :-D глвния е долу......дори си и на тъмно , така че нества с тези стоиности на предпазителите, а и идеята ти е лоща . Това за новострояща сграда ли е , за куща или за апартамент.
Електромерната касета каква мощност ти усигорява и на какво напрежение.
Уточни първо тези неща и ще коригираме проекта ти :-D а кабелите са наи лесни остави ги за накрая .....
Niky - специалист
Става дума за ново строителство. Главния бушон е 63А, затова предвиждам тук такъв за 50, за да не слизам до таблото ако нещо стане.
Не знам да има бушон между 63 и 50. При 12 КВ - бойлер плюс 3 кв котлон тока е към 55 А, знам ама....ще спираме печката явно :)

Не разбрах как да направя връзката на кабела за бойлера, да кажем 10мм2 твърдо жило със кабела на бойлера. Да кажем, че ще е в мокро помещение, въпреки, че имам възможност да го сложа и извън него.
Милен - майстор
Да не мислиш че с 50А няма да се разкарваш :lol: Сложи си пак 63А това ти е просто главен ключ за аварийно спиране, и не е добре да си ограничаваш сам мощноста която и без това не ти стига. Предпазителите които ще слагаш на АВВ може да се каже че са най добрите, таблото ти щеше да е по добре ако има още една ДТЗ за контактите без осветлението. И тази печка няма ли да и е малко неудобно самичка на една ДТЗ. Може да си вземеш 2бр. ДТЗ по 63А и да комбинираш товарите по равно между тях например бойлера + един токов кръг контакти 16А, а на втората - печка, пералня и останалите контакти без лампите.

За 9кВт проточен бойлер в инструкцията му пише 6кв кабел който го свързваш директно на клемите му. Извън банята е хубаво да има и ключ например 45А Легранд http://www.market.bg/item6345_251.html
10кв кабел просто няма нужда, а и ще се озориш с тези арматури :wink:
Niky - специалист
Ще те послушам. Не е проблем да сложа още една ДТЗ, но ще трябва да купувам по-голямо табло. Това съм го предвидил точно за 12 позиции, ще трябва да мина на следващия размер, не знам колко е.
Ключ такъв също ще купя.

Ще направя нова схема и пак ще я сложа да я видите.
Милен - майстор
Следващи я размер е 18 на един ред или 2реда по 12. Вземи си малко по-голямо да се работи на широко :)
sasooooooooo - "специалист"
За бойлера можеш да вземеш комбинирано АП+ДТЗ 40А, а за контактите+печката - ДТЗ 40А. Осветлението можеш да извадиш от защита.

Тея дни ще кача как подвързвам подобно едноредно ТАП в моята тема, ако искаш прегледай.

Тема "Схема на табло?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: