• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
grants - специалист
купих си вентилатор за баня,искам да попитам знае ли някои дали мога да му намалям оборотите с обикновен ключ с потенциометър и дали с такъв ключ мога да вкл. луничките в хола които са на 12 волта с трансформатор
Тани - модератор
За луничките - може с всякакъв ключ , стига да го позволява трансформатора. Ако на него пише DIMMABLE ( не съм сигурен в изписването) значи става. За вентилатора мисля че не става със всеки димер , но нека някой по-запознат да даде по-компетентно мнение!С тиристорен , обаче не става, а те повечето са такива. Не си писал колко волта е вентилатора ?
pavelari - майстор
вентилатора не е желателно да се пуска през димер. по - добрия вариант е ако има извод на двигателя за втора скорост или ако няма да се направи реостатно пускане /т.е. през точно изчислен резистор/. колко вата е вентилатора - четков или асинхронен или изобщо какъв е поне модел дай
grants - специалист
вентилатора е български ММоторс 220волта 18 вата на Етрополе.няма втора скорост,не знам дали е четков или асинхронен нищо не пише на него .2550 оборота
grants - специалист
ако пробвам може ли да изгори
Тани - модератор
grants написа:
ако пробвам може ли да изгори
Няма да изгори! Ако се чува бръмчене , ако все пак успееш да ми намалиш оборотите , просто му скъсяваш живота на лагерите!
pavelari - майстор
този вентилатор е асинхронен - т.е. при спад на напрежението оборотите намаляват, но не заради нещо друго а заради липса на полезна мощност, понеже оборотите при тези мотори зависят от честотата - каквато димера не променя. при ниски обороти нараства активния ток на двигателя и следва изгаряне - ако не веднага то след известно време, което е не-повече от няколко часа работа
grants - специалист
значи да разбирам че не става с потенциометара
galin.com - специалист
Извинявам се за отклонението но искам да споделя.
Преди време имахме самоделка духалка с реотани на пръчки които се обдухваха с някакъв вентилатор, свален от немска бракувана машина. Баща ми си я правил, хубава на външен вид и здрава метална конструкция, но с много пропуски при изчисленията. Предвидена за 5 малки реотана, които са наредени на зиг-заг 3 на първи и 2 на втори ред. Е да ама така не се обдухват предните и изгарят. После останала само с 3-те предни, които вентилатора така обдухваше, че те си губеха червения цвят от там от където духа.
За капак на всичко предния капак беше направен от неръждавейка ламарина с кръгли отвори 20 mm с по 10 mm разстояние и отново на зиг-заг и вътре се получаваше лошо завихряне.
На баща ми явно му е писнало от нея и я беше оставил в такова състояние, че с 5 степенен ключ на 1 и 2 работи само вентилатор, а на 3 и 4 и трите реотана.
Понеже тогава топлеше моята стая и ме дразнеше шума реших да я отворя и да я преправя. Тогава забелязах че двигателя е странен няма кондензатор има само две намотки при това статични и се върти перката около тях заедно с оста (не бях виждал такъв дотогава). Преправих кюча да работи на всички степени различно и се оказа, че нямало смисъл. на 1 все едно е само вентилатор, 2 почти не се усещаше. Тогава опрях до вентилатора и мислех как да му намаля оборотите. Попитах баща ми как може да стане това и той ми каза че ако измисля начин ще ме почерпи. После ми обясни че скоростта му зависи от честотата на мрежата (аз и това не знаех какво е тогава :) ) и е точно фиксирана +- загубите в триенето и завихрянето.
Та този вентилатор така си остна от деня на монтирането му до последния му оборот (понеже работеше под лек наклон остта се изяде перката падна и тръгна из стаята а намотките като останаха така се стопиха) но това след 18 години безаварийна служба.
Перката изхвърча с такава инерция че като спря в ниския плот на холна маса откърти от нея парче 1 на 3 см. После ядох и бой щото 1 седмица преди това я бях "ремонтирал" отново. От тогава стои в музея на славата (тавана). Ако я открия и се сетя ще я снимам.
Още веднъж се извинявам на автора на темата и се надявам да намери решение на неговия случай.
pavelari - майстор
а защо все пак искаш да му свалиш оборотите ?! :?
  • 1
  • 2

Тема "вентилатор за баня" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: