• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
penata - специалист
Моля ви кажете вярно ли е че не мога да си пусна само трифазно захранване и да ползвам монофазно от него ,а трябва да се пуска отделно монофазно или просто не е финансово изгодно???
така стават два електромета и т. н.
Тани - модератор
Разбира се че може от трифазното да ползваш само едната фаза и/или да разделиш фазите по кръговете!
penata - специалист
Тани написа:
Разбира се че може от трифазното да ползваш само едната фаза и/или да разделиш фазите по кръговете!
А има ли някаква разлика в цената на киловат? "майсторите " нещо се изсмяха и казаха "така се правеше преди 10 г." предния ден се опитаха да продадат кабел пва2 10мм^2 на цена 45лв метъра !!!! цената му е 2,50 лв.
Palawnik - специалист
Заслужава си само, ако ще ползваш нещо трифазно. Някаква машина. Ако ще е само за идеята не си заслужава. Хем ще платиш убийствени такси. Хем после ще имаш ядове с енергото.
penata - специалист
Palawnik написа:
Заслужава си само, ако ще ползваш нещо трифазно. Някаква машина. Ако ще е само за идеята не си заслужава. Хем ще платиш убийствени такси. Хем после ще имаш ядове с енергото.

естествено ще ползвам но питам дали трябва да се полагат и кабели за монофазно или може да ползвам от едната фаза на трифазния.Ако консумирам 1 кВ от едната фаза на трифазното по-скъпо ли е от 1кВ консумиран от монофазното
Palawnik - специалист
По принцип еднофазните консуматори се захранват от една фаза и нулата. Когато има много трифазни консуматори се прави т.н. редуване на фазите. Целта е трифазната линия да е натоварена равномерно. Ако имаш примерно три двигателя еднофазни с еднаква мощност. Първия се захранва от първата фаза, втория на втората, третия на третата. Когато са с различна мощност се гледа сумата от товарите да е равномерно разпределена. Разбира се съобразява се и това колко време ще се използват.
Цените на трифазния и еднофазния ток са различни. Погледни ги в сайтовете на електроразпределителните дружества.
Дай повече инфо за тези двигатели, за да може да ти дадем по-конкретни отговори.
Преди години за частните абонати правеха такива неща. Слагат един трифазен електромер, а за еднофазните консуматори друг.
Тани, пак нещо съм объркал. Изтрий моля те единия от двата поста по-горе.
Justy - майстор
За да те включи енергото трифазен трябва да докажеш производствена дейност, която го изисква. И автоматично отиваш на промишлена тарифа. Иначе, разбира се, че можеш да ползваш едната фаза за монофазни товари.
penata - специалист
Palawnik написа:
По принцип еднофазните консуматори се захранват от една фаза и нулата. Когато има много трифазни консуматори се прави т.н. редуване на фазите. Целта е трифазната линия да е натоварена равномерно. Ако имаш примерно три двигателя еднофазни с еднаква мощност. Първия се захранва от първата фаза, втория на втората, третия на третата. Когато са с различна мощност се гледа сумата от товарите да е равномерно разпределена. Разбира се съобразява се и това колко време ще се използват.
Цените на трифазния и еднофазния ток са различни. Погледни ги в сайтовете на електроразпределителните дружества.
Дай повече инфо за тези двигатели, за да може да ти дадем по-конкретни отговори.
Преди години за частните абонати правеха такива неща. Слагат един трифазен електромер, а за еднофазните консуматори друг.
Тани, пак нещо съм объркал. Изтрий моля те единия от двата поста по-горе.
не разбрах кви двигатели кви 5 лева :?
има трифазен консуматор 20кВ и няколко монофазни (крушки , кафе машина , радиатор и т.н. ).Имам претенции че съм технически грамотен особенно за електроника и електротехника .Куца ми законово-нормативната част. :wink:
Милен - майстор
В момента ползвам еднофазен и трифазен електромер. Трифазния ток е прекаран преди 25 години. Цената по която плащам консумираната енергия е еднаква и за двата електромера. За ново прекарване на трифазен най добре да се пита в КЕЦа на местното енерго, какви са условията и таксите. Цената на енергията със сигурност е еднаква за двата вида.
Johny - майстор
Милен написа:
В момента ползвам еднофазен и трифазен електромер. Трифазния ток е прекаран преди 25 години. Цената по която плащам консумираната енергия е еднаква и за двата електромера. За ново прекарване на трифазен най добре да се пита в КЕЦа на местното енерго, какви са условията и таксите. Цената на енергията със сигурност е еднаква за двата вида.
Прав си. Моят тъст по същият начин харчи 3фази за банциг и др. 3 фазни, а къщата е захранена монофазно и цените са еднакви.
  • 1
  • 2

Тема "три +монофазно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: