Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
gunoff - специалист
Здравейте,
Тъй като тръбите за питейна вода прекарах по стената на кухнята ми се наложи да правя голям пълнеж - около 5 см. На същата стена ще бъде и кухненското обзавеждане - плот с мивка, гръб и шкафчета.
За да ми бъде по-лесно попълването на стената налепих по нея фибран 5 см. Сега си пускам кабели с по-голямо сечение за контактите и осветлението - 2X4, 2X3X2.5 и 2X2X1.5 мм2 и се получава така, че всичките трябва да се положат на 5-6 см между фибрана и един винкел който ще сложа на стената над фибрана на въпросните 5-6 см. Притеснявам се дали толкова кабели на едно място няма да греят много при положение, че са върху изолация и до метал.
И още един въпрос - позволено ли е пресичнето на кабели ?
Благодаря за вниманието ?
PCL82 - майстор
Кабели могат да се пресичат(под прав ъгъл разбира се), но е добре да се избягва защото се губи прегледност и после по-трудно се отгатва кое къде е след като се измаже. Мостов кабел не бива да се допира до метални конструкции. Смятам че няма за какво да се притесняваш по отношение на кабелите дали ще греят ако са правилни разчетени за нуждите. Освен това големите натоварвания обикновено не са продължителни. Кабелите не ги слагай на снопове в тесни канали,а ги сложи всички един до друг, за да контактуват със стената.Така се осигурява охлаждането им и ако нещо се случи на един, няма да стопи съседните.

Ако от таблото до кухнята имаш не повече от 10-15 метра:
-за печката 4мм2
-за контактите 2.5мм2
-осветлението 1.5мм2 за главна линия и 1мм2 за отклонения до лампи.

До контакти шуко 16А не бива да се пускат 4мм2-връзките стават калвави а и нищо не се печели.

За печката кутия за твърда връзка.
Хубаво е всички кабели да са трипроводни.
gunoff - специалист
Благодаря за отговора !
Да поясня - 2x4 е съществуващ, който удължавам. Двата 3X2.5 са нови изтеглени от таблото. Другите два 2X1.5 са удължение на съществуващи такива.
За жалост не мога да ги положа така, че да контактуват всичките със стената. Този винкел, който смятам да монтирам и ме ограничава е защото изолацията няма носеща способност за горния ред шкафчета, а стената е паянта на чийто гръб е банята. Тухлите са единички, но кухи - с големите отвори.
Значи трябва да мисля друго разпределение, така ли ?

Тема "Въпрос за окабеляване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: