Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
munter4e - напреднал
В общи линии идеята е следната:
да се направи датчки които да реагира когато интензитета на светлианта намалее,да не е много инертен (да е по-бърз от фоторезистор) и когато интезитета се възтанови пак да реагира.
Нещо като ключ да работи
munter4e - напреднал
Ще съм много благодарен ако някои може да ми помогне
mitcd - специалист
Пробвай това!

Прикачен файл

SV.jpg
SV.jpg (43.76 KиБ) Видяна 6993 пъти
ELEMENTAL - специалист
...или това.

Прикачен файл

foto rele.jpg
Когато е тъмно релето е изключено, когато е светло то е включено.Ако размениш входовете на ОУ ще стане обратното
foto rele.jpg (61.55 KиБ) Видяна 6978 пъти
mitcd - специалист
Този компаратор като го гледам ще върши работа.Обръщането може и с контактите на релето да става.Също може да се направи схема с микро процесор или с компютърно управление.За моята схема само забравих да спомена че реагира различно на светлината.На дневна и на обикновена крушка няма проблеми.Имам една луминесцентна лампа с електронно запалване(на по голяма честота мига).Датчика изобщо не реагира(влияе се от честотата на светене) –все едно е тъмно. За датчик съм сложил фото диод от механика на видео,но може да сложиш и друг.Например да сцепиш някой отворен оптрон,от мишка на комп или друг фото полупроводник
munter4e - напреднал
Благодаря за схемите но колко ще е чуствителен този датчик и ще можели да му се задава някаква чуствителност, смисал на каква светлина да сработва
mitcd - специалист
Ами ако беше казал и за какво ще го използваш ???
ELEMENTAL - специалист
Наистина кажи за какво ти трябва фоторелето за да получиш конкретен отговор.Иначе при мойта схема чувствителноста зависи от напрежението на ценеровия диод(D1).За да можеш да я регулираш в големи граници вместо него и R2 можеш да сложиш тример или потенциометър.
munter4e - напреднал
идеята в общи линии е следната :
когато мини ракатати примерно да може да се отчете по какъв път е минала и съответно да се подкарата разни идикатори да отчитат
затова ми трябва несхто което да реагира при про мяна на светлината
ELEMENTAL - специалист
В този случай и двете схеми ще ти свършат работа.Пък за да си улесниш живота може да си вземеш някой кит на Неомонтана.Те имаха точно такова фотореле за бърза промяна на осветеността(кит85, фотореле3, цена 1,8лв)
http://hobby.neomontana-bg.com/

Тема "Светлинен датчик" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: