Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ieiei - специалист
Трансформатор за лунички - вентилатор за компютър , как да стане ?
В магазина ми обясниха , че вентилатора няма да тръгне за този трансформатор .Дайте някаква идея как да се реши проблема или по какъв друг начин мога да получа 12 V прав ток (най-евтино, защото ще ми трябват няколко).
Става дума за вентилатор от комп. захранване , така че мощността на трансформатора почти не е от значение.
Благодаря предварително.
ELEMENTAL - специалист
Можеш от трафа за лунички да си го захранваш.Ако е обикновен слагаш 1 грец схема 1РМ4 и един кондензатор 1000uF/25V и вентилатора си го връзваш паралелно на кондензатора.Ако ти е електронен трафа вместо греца слагаш 4 диода HER107.След малко ще пусна схемите на свързване в 2-та случая.
Justy - майстор
Човеко, дефинирай задачата коректно :wink: Примерно : имам вентилатор такъв и такъв, искам да го включа едикъдеси. Как да стане :? и ще ти кажем. Пием бира :razz:
ELEMENTAL - специалист
:arrow:

Прикачен файл

pri elektronen traf.jpg
кондензатора е добре да е с ниско еквивалентно съпротивление (low ESR).Диодите трябва да са Шотки или ултрабързи (1N5819,HER104-108...)
pri elektronen traf.jpg (41.92 KиБ) Видяна 6263 пъти

Прикачен файл

pri obiknoven traf.jpg
pri obiknoven traf.jpg (36.42 KиБ) Видяна 6263 пъти
ieiei - специалист
Нямам нито вентиалтор, нито трансформатор. Ще си ги купя когато разбера как да го направя.Вентилаторите ще са за компютърно захранване 12 см. Не държа да е с трансоформатор за лунички, но мисля, че е най-евтиният вариант. Ако някой има друга идея, нека да каже.
Благодаря на всички отговорили.
ELEMENTAL - специалист
В грешка си.С траф за лунички ще ти излезе по-скъпо.Купи си един траф 9волта/0,5ампера (ще ти струва към 2,5-3лева) и му сложи грец схема и кондензатор 1000-2200uF/16V.
emil_v r - майстор
Защо не вземеш ток от самото комп. захранване 12В ?
ieiei - специалист
Трябват ми няколко вентилатора и захранвания(правя си гипсокартонени кутии около тръбите за парното)
Траф 9 волта/0,5 ампера ще стане ли защото вентилаторчето мисля че е 12 ?
ELEMENTAL - специалист
Върху кондензатора ще имаш 9V.1,4=12,6V
Justy - майстор
ELEMENTAL написа:
Върху кондензатора ще имаш 9V.1,4=12,6V
Като включи вентилатора пак ще са 9 V :wink:

Йейейей - това ли ти е идеята - обдухване на тръбите с цел по добро използване на топлината, която така или иначе плащаме :? Има такива 220 волтови. При това, цялата схема за захранване на 12 волтовия ще гълта повече :shock:

Тема "Трансформатор за лунички - вентилатор за компютър ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: