Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
крум - специалист
Стигнахме и до окабеляването за СОТ.
В къщи сменяме ел. инсталацията и всички е разбито и изкопано. Та реших наред с другото да пусна и кабели за СОТ за всеки случай - че после да не къртя наново.

Въпроси много - какви са принципите за определяне мястото на датчиците, задължителни ли са датчиците за стъкла (на 2 етаж съм, в къща), да слагам ли кабелите в гофриран шлаух...

Мога да изфабрикувам схема на апартамента и да я кача, ако това ще помогне.
masteradmin - майстор
да качи схема на апартамента .Ще ти помогна
крум - специалист
Ето скицата на етажа. Стаите са приблизително 4х4м.

Прикачен файл

home.gif
Скица
home.gif (16.32 KиБ) Видяна 10055 пъти
masteradmin - майстор
на кое етаж си през всеки прозорец ли може да влезне човек или имаш и такива с решетки ?
крум - специалист
Етажът е втори от двуетажна къща. Няма прозорци с решетки, най-малкия прозорец е този в банята - 30 см (т.е. аз мога да вляза през него без проблеми, ако е отворен, а иначе лесно се отваря с разбиване.

Въпросът е да се сложат така датчиците, че да се затрудни максимално влизането на нискоразредни крадци. В къщи не възнамерявам да държа пари, злато и т.н. , но както знаем, дори и фотоапарата да ми вземат, пак ще ми е гадно.

А за другите - специалистите, там вече спасение няма, ако те вземат на мушка.
masteradmin - майстор
Добре даи да почнеме от по далече алармата има следните компоненти
тяло , клавиатура , свирка, датчик за вратата датчици за движение и други видове датчици.
По принцип СОТ-аджиите работят с 6 жилен кабел. Като жилата са съответно
захранване: +12 и нула
тампер зона: два кабела
датчик състояние: един кабел и нула
По този начин един кабел стига само за един датчик.
Ако се вгледаш ще видиш че има две нули така че реално имаш 5 кабела.
Аз използвам UTP кабел които е 8 жилен. Съответно
захранване +12 и нула
тампер зона: два кабела
и като ползвам нулата на захранването мога да свържа 4 датчика.
masteradmin - майстор
Тялото на алармата е добре да се скрие някъде не е хубаво да се вижда. Клавиатурата се слага винаги до врата, желателно е зад нея зада може като влизаш, ако някои е с тебе да не види как пишеш кода.
И така сведох ги до 4 датчика. Като К е клавиатура.
Сега само ми кажи къде ще скрием алармата и ако одобриаваш датчиците ще ти нарисувам кабелите. Нао добре да е някъде в спалнята маи но може да е сложим и в кухята в някои кухненски шкафгоре.
Иначе в алармата трябва да влезе:
1. 220 волта
2 един 8 жилен кабел за 4-те датчика
3 един кабел за клавиатурата.
4 един кабел за аларамата (може да се използват 2 жила от кабела за клавиатурата.)

Имаш един 2 жилен кабел между датчика за вратата и клавиатурата.

Прикачен файл

plan.jpg
plan.jpg (50.73 KиБ) Видяна 10005 пъти
крум - специалист
Виждаш ли чупката между комина и стената на банята в кухнята? Там мисля да сложа трансформатора на луните в банята и кухнята и да затворя тупката с един хладилник.
Само че това, предполагам, ще доведе до слагането на още един датчик в кухнята, примерно на кумина. Което не знам доколко е добре.

Датчик 4 защо е там, а не на ъгъла между кухнята и хола? Така ще гледа срещу прозореца и вратата на терасата.

Какво е тампер зона?

И последно - трябва ли да имам датчици за отворени прозорци/врати? На мен ми се виждат излишни, като има датчици за движение.
masteradmin - майстор
Ами опитвам се да покрия повече пространство най вече 2-та прозореца в хола. Ти само реши как ще го сложиш виж датчика ти колко градиса покрива.
В алармите има една зона която се води Fire - пожар и тя е без закъснение и не може да се изключва. Тя е 24 часа нон стоп. В алармата има едно реле, което се затваря през:
1. Ключето на вратичката на алармата
2. Ключето на всички датчици и това на свирката.
3. Всички кабели.
Иначе казано това е защита от прерязване на кабел или отваряне на някои датчик. Представиси, че някои ти доиде на гости и ти среже някои кабел познаи какво става - яко свирка......
С 2 думи всички ключета за отваряне и всички кабели се свързват последователно и през тях тече ток, ако връзката се отвори алармата (даже и изключена) почва да свири.

А колкото до датчиците на прозорците, по принцип са желателни, но само ако си маниак (може и без тях). А и чесно казано грешното задействане на алармата е по вероятно колкото повече датчици имаш.
крум - специалист
Ясно.
Значи добре си го избрал датчика. Предполагам, че "истинските" датчици покриват истински 180 градуса?

Та, както казах - кутията с алармата - зад хладилника, в нишата до комина.

Там място ще има.

Тема "Окабеляване за СОТ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: