• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
batman - специалист
Проблемът на кратко: Прекарах нова двупроводна ел. инсталация. Вчера реших да я тествам с помощта на един генератор. Оказа се, че в контактите и по двата проводника има фаза (измерена с фазомер). Лампите си светеха, но ми се стори, че леко премигват! Подобна ситуация се наблюдаваше и като включих нощна лампа в контактите. Лампата свети, но сякаш премига. Премахнах всички товари, изключих генератора и замерих съпритивлението между двата проводника. Излезе си безкрайност.
Къде може да е грешката? Или като звучи в рекламата "Къде сбъркахме?"
Fender_str - специалист
Лошо заземяване. Мерил ли си началото на веригата а и фазомера не е уред за мерене замери колко волта има между двата проводника ако е по-ниско от 220V значи 0-та трябва да се заземи ;)
sbirov - специалист
Не си объркал.Ако премериш с "фазомера" на изхода на генератора,резултата ще е същия.
PCL82 - майстор
Най-вероятно нулата ти изобщо не е заземена и цялата ти инсталация "плава" спрямо земя. Заземи добре нулата в близост до генератора, на него трябва да има един болт за заземяване.Всички генераторите които съм виждал, са карали лампите да премигват.Говоря за маломощни бензинови.Не знам какъв им е генераторът но ми се струва че е колекторен и от там идва проблемът.
zz_stefanov - майстор
sbirov написа:
Не си объркал.Ако премериш с "фазомера" на изхода на генератора,резултата ще е същия.
Така е генератора няма фаза и нула, докато едининия извод не се зазами и при двата ще свети фазомера.. (Може и да е конструктивно предвидено, но трябва да се провери дали е направено). Трябва да се внимава при работа с подвижните генератори. Чети инструкциите за машинката. Общата идея при тях е - два проводника между които има 220 В и един защитен заземен. При включване към сградата това вече не трабва да е така.
Заземяването на единия захранващ проводник обаче може да предизвика сработване на защитата на генератора (ако има такава).
batman - специалист
Действително няма отделно заземяване. Исках просто само да изтествам инсталацията преди да я свържа към преносната мрежа. Смути ме факта, че при измерване директно от генератора, фазата си излиза само на единия проводник (естествено пак с фазомера-моя приятел), а напрежението беше 224 V. При включването към инсталацията обаче фазомерът започна да свети и на двата проводника. Това доста ме притесни, дори не се сетих да измеря колко волта излизат в контактите.
Само като си представих къртене на мазилки, прекарване на кабели или ровичкане из розетките ми призля!
Милен - майстор
Какви са тия тестове с генератор :shock: Зарежи генератора и фазомера.
Първо махаш всички консуматори, ама наистина всички не забравяй крушките , като оставиш ключовете във включено положение, откачаш и единия кабел на бойлера и също във включено положение.
После мериш първо с мултицет между фаза и нула на входа на инстаалацията при включени всички бушони. Второто измерване между фаза и нула се прави с мегаомметър (мегер) с напрежение 500V или 1000V. В този случай нормативното изискване е измереното съпротивление с мегера да бъде минимум 0.5Мом. Ако получиш по-малка стойност, започваш по метода на изключването да мериш отделните токови кръгове при изключени други, докато откриеш този с намалено съпротивление.
Причините за понижено изолационно съпротивление могат да бъдат много, например: не добре изолирани връзки в конзолните кутии, пробит с пиронче мостов кабел и много други.
Измерването с мултицета можеш да го пропуснеш, то ти показва ако имаш явно късо съединение но това с мегера е задължително.
Ако искаш да си напълно сигурен в инсталацията си след подаване на постоянното захранване си намери уред или фирма която да ти измери ефективността на зануляване на всички контакти и постоянни консуматори. Има си норми на които трябва да отговаря това съпротивление в зависимост от големината на предпазителя.
Последна промяна от Милен на нед мар 30, 2008 7:47 pm, променено общо 1 път.
batman - специалист
Това, което Милен предлага съм го направил или поне отчасти, мисля в първия пост написах, че след разкачане на всякакакви консуматори и измерване с мултицет съпротивлението между двата проводника беше безкрайност, което ме успокои малко. Отделно заземяване не съм правил. Мислех си след като инсталацията ми е двупроводна да използвам нулата от източника на ток за тази цел.
Милен - майстор
Има разлика при измерване с мегер и мултицет. В режим на измерване на съпротивление напрежението на мултицета е не повече от 2 - 3В което не е достатъчно за измерване на изолационното съпротивление на проводниците. Така можеш да разбереш само дали имаш явно късо съединение между фаза и нула.
Изолационно съпротивление в инсталации за ниско напрежение се измерва с мегер, който генерира постоянно напрежение 500В или 1000В. Тогава ако съпротивлението е по-голямо от 0.5Мом всичко е ОК.
Ако имаш възможност е хубаво да си заземиш нулата на входа на инсталацията.
zz_stefanov - майстор
batman написа:
Действително няма отделно заземяване. Исках просто само да изтествам инсталацията преди да я свържа към преносната мрежа. Смути ме факта, че при измерване директно от генератора, фазата си излиза само на единия проводник (естествено пак с фазомера-моя приятел), а напрежението беше 224 V. При включването към инсталацията обаче фазомерът започна да свети и на двата проводника. Това доста ме притесни, дори не се сетих да измеря колко волта излизат в контактите.
Само като си представих къртене на мазилки, прекарване на кабели или ровичкане из розетките ми призля!
И аз си мисля че с генератор само ще се объркаш повече, Направи това което ти писа Милен, за да си сигурен в инсталацията.
Ако ще слагаш след пускането на инсталацията генератора като резерва, нека ти го монтира специалист, за да не пребиеш някой от ремонтните групи на енергото.
  • 1
  • 2

Тема "2-e фази" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: