• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Velio - специалист
Измазвам тухлените стени на етажа си с варова мазилка - грубо. Идеята ми е отгоре да се прави гипсова шпакловка след това. В момента след измазаното от мене с варова мазилка, на местата , където ще има разкл. кутии и конзоли има дупки. Питането ми е - на този ли етап да "вработвам" конзолите и как да ги подравнявам със стената...при положение че сте има шпакловка отгоре:?:
Мерси
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Ел инсталация преди измазване. Включително кутиите. Какво е "грубо" мазилка?
Шпакловка е нещо тънко, за гладкост.
Ако зидаря кривил, мазача кривил, то няма шпакловчика да го изправя я! За това си има бояджии!
Velio - специалист
Под грубо имам в предвид без финно заглаждане т.е. има неравности 1..2..3 мм например. Да - зидаря е кривил, а аз с мазилката - изправях!
Как ще се поставят конзолите преди мазане??? Нали трябва да се изравнят със стената? Ако се сложат предварително, как мога да съм сигурен дали стената на това място ще е наравно с конзолата?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Как измазваш? Майки ползваш ли?
Какъв е проблемът, защо допускаш неравности 1-2-3мм? Дричкосваш ли?
Velio - специалист
Да спомена - скоро измазах първата си стена.
Да, ползвам майки. На стена дълга 3.60 метра направих 4 майки.
Ами получиха се неравности тук, там..например в началото натисках много и прижулвах майките...след което започнах да не натискам толкова..и майките останаха с около 1 мм навътре :(
НЕ съм дричкосвал. Необходимо ли е при условие че ще се шпаклова отгоре с гипс? Мерси за времето, което отделяш да пишеш :)
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Ако не дричкосаш, ще се напука.
С мойта първа стена направих и немислими технологични грешки, ама пък резултатът си бе отличен.
Време имам. :roll:
Та, конзолите ги слагаш по майките.
Velio - специалист
n_a написа:
Ако не дричкосаш, ще се напука.
Независимо колко е дебела мазилката?
Аз където е по-дебело го измазвам на няколко пъти
n_a написа:
Та, конзолите ги слагаш по майките.
Хм, това е новост за мене...
Аз си мислех да ги слагам след като вече е измазано, с гипс в оставената дупка и отгоре да заравням над гипса с варов разтвор с мазилката...
lyki - специалист
Velio написа:
Измазвам тухлените стени на етажа си с варова мазилка - грубо. Идеята ми е отгоре да се прави гипсова шпакловка след това. В момента след измазаното от мене с варова мазилка, на местата , където ще има разкл. кутии и конзоли има дупки. Питането ми е - на този ли етап да "вработвам" конзолите и как да ги подравнявам със стената...при положение че сте има шпакловка отгоре:?:
Мерси
Правилно е мазача да фиксира кутийте.
След като поставиш майките на определения участък фиксираш по тях с гипс разклонителната или конзолната кутия , после правиш замазката с хоросан.
Johny - майстор
Не се притеснявай от шпакловката. Нали ще бъде шпакловка, а не мазилка - 2,3,5мм. не са страшни. Първо гипсът е твъд материал и второ-дори конзолите да са по-навътре, то самият ключ или контакт позволяват да се издърпат навън с 5-8мм. при монтажа. Кутиите, преди шпакловката, можеш да ги изкараш навън 2мм. например, тъй като там трябва да легне капачката. След като шпакловаш, с ножче обери излишната щпакловъчна маса по вътрешната стена на кутията и си готов. Нали разбираш на какво ще прилича стената, ако картиш след шпакловката.
Trifun - специалист
Velio, не се притеснявай ако конзолните кутии са 2-3-5 мм. по-навътре от напълно завършената стена - "крилцата" на контактите и ключовете са достатъчно навътре, за да стане здрава сглобка.
Виж, с разклонителните кутии има 2 варианта - или да се вижда капачето на кутията, или (ако си сигурен във снаждането на проводниците и добрата им изолация след това) да има върху тях тънък слой шпакловка, така че нищо да не се вижда. В този случай си направи предварително една схемичка къде ТОЧНО се намират разклонителните кутии, за да ги намираш лесно след 5-10 години, в случай че се наложи.
Слагаш схемата на ел.инсталацията при документите и готово.
  • 1
  • 2

Тема "Поставяне на конзоли, разкл. кутии" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: