Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
tsvetetomi - помощник
Здравейте!
Ще инсталирам осветление в градината.Кабелите ще минават на около педя под земята.Въпроса ми е как да бъдат хидроизолирани разклоненията от тях към лампите? :?
photoman - помощник
не ги прави под земята, а изкарвай края над земята, вкарваш го в осветителното тяло, там връзка с него, и наставка, наставката обратно под земята към следващото и т.н......

при всички положения ако правиш разклоненията под земята печелиш максимум по 1 метър на лампа, което си мисля, че е незначително в сравнение с разстоянията м/у лампите
PCL82 - майстор
Разклоненията се правят над земята в стълба на лампата, в кутия на стълба или в самата лампа. Да се правят муфи не е за препоръчване без нужния опит и инструменти.
Една педя е много малко за дълбочина. Като прекопаваш градината ще стане случка. Практически 40см са достатъчни. Иначе по книгите пише 80см.
sez_djebel - специалист
Кабелите в градината - задължително най-малко на 60 см. :!:
tsvetetomi - помощник
благодаря ви за отговорите :)
d3v1ous - специалист
PCL82 написа:
Като прекопаваш градината ще стане случка. Практически 40см са достатъчни. Иначе по книгите пише 80см.
Човека говори за лампи за градина , поне в мойте представи това би трябвало да е малка градинка спретната , чиста, със райграс на нея, подържана. А не градина с колци забити по метър и на тях завързани домати или краставици. Много се съмнявам че ще препкопава градината :)
W123 - специалист
И на 10 и на 80 см да положиш кабела,да копаеш или не,ако имаш покрай теб някъде стари тухли или счупени керемиди сложи един ред след като засипеш малко кабела.По такъв начин дори и да забравиш за него или да тръгне жена ти с мотиката да си сее цветя ще удари на нещо твърдо и червно което ще й направи впечатление.Ако е по-голям инат пак ще махне керемидата или тухлата и ще перне кабела но това е друг въпрос...
LazarGanev - "Велик майстор"
d3v1ous написа:
Човека говори за лампи за градина , поне в мойте представи това би трябвало да е малка градинка спретната , чиста, със райграс на нея, подържана. А не градина с колци забити по метър и на тях завързани домати или краставици. Много се съмнявам че ще препкопава градината :)
Никъде по книгите не пише, че правилата са за градини с домати, просто е мислено за безопасност. Мостовете въпреки, че имат парапети, от тях пак се хвърлят самоубийци, но това е друга тема.
GeorgiRadevDu - специалист
Най-добре като се полагат кабелите да са в ПВЦ тръба , на не по-малко от 50-60 см под земята. Спусаците може и в гофре.

Тема "подземно окабеляване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: