Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
yasoo - специалист
Здравейте,
имам един малък проблем и се надявам да получа малко помощ.
Става дума за кабел който е бетониран и ми се налага да го удължа. Проблема идва в това, че той излиза само 2-3 сантиметра от бетона а над него има около 20см пръст (на открито място в двора). :( Та въпроса ми е как мога да удължа кабела и да го изолирам добре. Притеснява ме факта, че се намира под земята и при някой дъжд да не стане фал :?
Милен - майстор
Пусни си нов кабел. С тия 2,3 сантиметра неможеш да направиш качествена връзка, камо ли да ги изолираш.
Trifun - специалист
За да се снади кабел се прави т.н. муфа.
Тези, с които работим ние, представляват продълговата пластмасова кутия. Кутията се състои от две "капачки", като тази, която ще бъде отгоре, си има малко капаче, през което се налива след това специална смес, изолираща жилата на кабела от атмосферния въздух.
Жилата на кабела се снаждат, изолират се добре едно от друго, поставят се в тази кутия, тя се затваря и се налива сместа, която след известно време се втрърдява. Самата смес представлява нещо като епоксидна смола с втвърдител и се продава заедно с муфата.
Проблема при теб са тия 2-3 см. които се подават от бетона - това е крайно недостатъчно за направата на качествена муфа ...
Ако имаше тръба в този бетон смяната на кабела щеше да е направо "песен". Освен да поразкъртиш малко бетона покрай кабела - друг начин аз поне не виждам.
inkovsv - специалист
След като става дума за муфа,можеш ли да качиш снимка или схема как точно става връзката.
Trifun - специалист
Снимки не мога да кача, за съжаление, но технологията за снаждане си е съвсем обикновена - в зависимост от сечението на жилата - до 4 кв.мм. - усукване и запояване, а над 4 кв.мм. - кербоване - със специални кербовъчни клещи.

Тема "Изолиране на кабел под земята" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: