Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Това е снимка на лампа http://www.snimka.bg/album.php?album_id=237985 бих искал да получа информация относно принцип на работа, схеми на свързване и точното наименование на лампата. На нея пише HgMI 3500W/D1 фирма производител "Tungsram". След необстоен оглед установих че се запалва със стартер и вероятно има и дросел. Тази лампа се използва в печатарството.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Защо питаш?
Понеже информацията е на унгарски и е кански труд ...
Хе-хе, видях, че май си радиолюбител. Тази лапма не можеш да я пъхнеш в, струва ми се, че се е ползвала за печене на лаци.
Та задоволи любопитството ми и кажи защо питаш.
Не не съм радиолюбител, занимавам се със съоражения за високо напрежение. Просто един приятел има печатница и се е развалил копи-плота май така се наричаше, по-точно лампата не свети. Тази лампа осветява тези как да ги нарека матрици (виждат се на заден план на снимката) и така въпросния приятел ме помоли да я оправя, а аз и идея си нямам какъв е проблема. Още по-лошо, е че някой е пипал преди мен и няма как да разбера дали сега е правилно свързана. А питам за принципа и на работа от любопитство и ще ми бъде по-лесно да възстановя нормалната и работа. А най-вече би ми помогнала някъква схема. Ако Ви трябва по-подробна информация как работи тази машита за да ми помогнете ще поразпитам печатарите да кажат каквото знаят.
Милен - майстор
Бинго :shock: .Това е металхалогенна лампа за високо налягане, за напрежение 400В.
Изображение
Стандартните металхалогенни лампи работят с последователен дросел и специално запално устройство. Да ама твоята не ми изглежда стандартна с това напрежение 400В, изглежда се захранва от две фази :? Дросела и трябва да бъде за 400В, това че работното напрежение на лампата е 220В е заблуждаващо. Тия лампи работят или с дросел и ЗУ или някякво друго електронно запалващо устройство.
Ето и каталога на Tungsram от който съм взел информацията. Твоята лампа е на 32 станица. http://www.webfilehost.com/?mode=viewupload&id=6645339

Ето стандартни запални устройства за металхалогенни лампи :arrow: http://www.technosvet.com/?81&02&9612
Стандартната схема на свързване е следната и би трябвало да я има на дросела и запалката.
Изображение
hygro - майстор
Лампата на копиррамата е доста силно топлинно натоварена. Въпреки че времето за експонация най-често не е голямо и има мощна вентилация, животът на тези лампи е сравнително кратък. Симптоми са трудното палене или самопроизволно гаснене след кратка работа.

Схемата на свързване е нарисувана на корпуса на стартера.

Пази очите! Ултравиолетова светлина с такъв интензитет лесно може да ти изгори очите. Пък и кожата също...

Прикачен файл

AZRM20ES400.jpg
AZRM20ES400
AZRM20ES400.jpg (31 KиБ) Видяна 5021 пъти
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Моите спомени са за копири с халогенки. Студена светлина. А греещите лампи при сушене на мастилата и печене на UV лаковете.
Колко струва плотера му? А лампата? Фотографията е много точен занаят - цепи лукса на 2.
Философствам си, не мога да помогна, простете.
Благодаря много за оказаната помощ. Това което ми предоставихте ми помогна до голяма степен. Все още не съм отстранил проблема но поне разбрах какъв е. Та значи след дълго ровене по литература и питане стигнах до следния извод (дано е верен). В схемата е използвано нестандартно ПЗУ (на снимката). Представлява една пластина( вероятно стоманена) с един контакт в единия си край а в другия е застопорена, под този контакт има друг който е неподвижен. Между двата контакта има някъква малка въздушна междина. След подаване на напрежение на тази пластина тя започва да вибрира в следствие на синусуидалното напрежение, м/у двата контакта започват да се получават ел. дъги и както зная от силовата енергетика при поява на ел. дъги се получават пренапрежения. По този начин се запалва лампата. След това чрез един стартер се преустановява подаването на напрежение към това реле и то спира да вибрира. Кондензатора служи за да не се върне това пренапрежение обратно към мрежата и да окаже вредно влияние на останалите ел. консуматори. Запалвам лампата чрез една отверка с която така въздеяствам на пластината че да се появят ел. дъги, ако няма дъги лампата не се пали.
Малко задълбах ама мисля че и на вас ще ви е интересно :) И така установих че тази пластина не вибрира вероятно вече си е изгубила магнитните свойства или от износените контакти, следствие на дългата експлоатация и не се получават ел.дъги. Проблема, е че точно такова "чудо" не мога да намеря. Питах в 1000 магазина, представителства за някъква ПЗУ което да ми свърши работа и никъде нямат даже не са и чували за такова за лампа за 3500W. Стандартните ПЗУ които се предлагат били за лампи до 2000W а не ми се рискува да ги ползвам защото те са с елетроника и предполагам че веднага ще пробие някой елемент, а и цената е доста солена около 300 лв. Сега се чудя как да "побългаря" схемата т.е. да пригодя някой апарат. Ако някой има идеи моля помагайте !!!

Ето и снимките:http://www.snimka.bg/album.php?album_id=239853
Милен - майстор
Това чудо ми прилича на биметална пластинка като от някакво термореле. Обаче терморелетата имат и една пружинна скобичка която не я виждам на твоята пластинка. Скобичката е С или П образна с два прореза в които влизат издатините от вътрешната страна на пластинката. На снимката ти показвам къде се намира споменатата пластинка в терморелетата.
На номера 2 и 3 имало ли е лустерклема вижда се някакъв отпечатък? И още един въпрос в схемата на свързване на лампата имаше ли дросел?

Това от снимката ми се струва че е по-масивен стартер действащ на принципа на тези за луминисцентни лампи. Въпросната биметална пластинка не вибрира. В начално положение е включена протича голям ток, който я загрява тя се изключва и в този момент се получава пренапрежение в дросела което се използва за запалване на лампата.

Пробвай да поставиш въпросната пластинка като вземеш такава например от старо българско реле РТБ. Ако нищо не се получи потърси стандартно запално устройство от представителството на Tungsram в България или General Electric. Tungsram е под шапката на GE. Щом още произвеждат лампите трябва да предлагат и зарядни за тях.
Междудругото hygro беше дал снимка на етикета на запално устройство за подобна лампа от друга фирма със същите параметри. Може да стане и на твоята.

Свали пълната схема на свързване на лампата, имам една идея как може да се "побългари" проблема :lol:

Прикачен файл

L3500.jpg
L3500.jpg (39.47 KиБ) Видяна 4821 пъти

Тема "HgMI лампа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: