• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
safary123 - напреднал
Здравейте майстори имам тук един въпрос който ме побърква.
Ето и проблема
Имам три батерии от по 6-волта и по 4.5А те са свързани паралелно по мое мнение това се равнява на 6-волта и 13,5А.
Така имам също три батерии по 12-волта и по 10А те са свързани последователно което прави според мен 36-волта и 10А.
Въпросът тука е ако първата тройка я свържа с втората тройка ще се получи ли 42-волта и 23.5А?
Другият ми въпрос е как се изчислява изходната мощност във ВАТОВЕ-тъй като ми казаха че волтажа се умножава по ампеража в моя случай-987W-това вярно ли е или не???
МНого се надявам да ми дате някакав одговор предваритено ви благодаря.
Justy - майстор
Въпросът ти е чисто теоретичен и се учи в първи курс на техникума - Последователно и паралелно свързване на източници. Няма да развивам темата, само ще ти кажа, че няма да стане. 12 волтовите ще се разреждат през 6 волтовите - въобще манджа с грозде :shock:
Сметката за мощността също не ти е вярна :
36 Х 10 = 360 W
6 Х 13,5 = 81 W
Но сумарната мощност няма да е 441 W поради горните причини.
Накрая - кажи всъщност какво ти трябва. Все ще измислим нещо :wink:
safary123 - напреднал
Значи проблема е следния имам скутер с ел.задвижване и неговите акулуматори са 3х12vx10A.Искам да му вдигна мощноста и се надявах да стане по този начин а и самите акумулатори модел 6-DZM-10 LVD Tested /Lead acid -са,според мен,започнали да издават багажа тъй като много бързо започнаха да се изтощават при положение че трябва да се изчерпват за 8-9h то става за около 3-4h а подобни за сега никаде не откривам.
Ако сложа акумулатори с по голям ампераж ще се вдигнат ли ватовете?
И има ли проблем за ел.двигателя който е 500W поне така пише по спефикацията в сайта на производителя по него самия няма нищо.
Другия ми въпрос е ако 36Vx10A свържа паралелно с 6Vx13.5A ще се вдигне ли ампеража на 23,5А а волтажа си остава същия 36V или трябва втората батерия да е също 12V като останалите три оригинални.
Който не е учил когато трябва сега глупави въпроси задава,моля помогнете и даите съвет.
Justy - майстор
Не може да свързваш паралелно батерии с различен волтаж. Още от мощността на двигателя става ясно, че батериите няма да държат 8-9 часа. Дай всички данни за двигателя / напрежение и мощност / и ориентировъчни размери на леглото за акумулатора.
shotik - майстор
Здравей,станахме двама с елскутери в този форум.За моя може да прочетеш тук:http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=9850

Дай снимки на твоя елскутер за да го видиме,а аз още повече бих искал и да го видя и него и тебе.
safary123 - напреднал
Размера на акумулатора са 95мм висок,100мм дебел,150мм широк те са три на брои по 12В,всеки един от тях е 10А.Намират се в специялна кутия която е точно по тях,има 30А бушон.
Снимки немога да предоставя веднага тъи като съм на работа в момента но мога да кажа че това дето си го снимал shotik е некво странно превозно средство моя скутер си е като всички други само дето е на ток и другата подробност самия ел.двигател е в задната капла статора е каплата а ротора е оста с която се закрепва към рамката.
Ето линк за да стана по ясен какво представлява скутера ми;
http://www.made-in-china.com/showroom/s ... log-1.html
Justy - майстор
Не ми става ясно точно кой е твоя модел, но това е без значение. На акумулатора не пише 10 А, а 10 А/h. А колко ток ще тегли - това зависи от натоварването. Всеки акумулатор има определен брой цикли - заряд / разряд. След което капацитета му рязко пада. Имаш ли представа колко пъти си го зареждал - ориентиравъчно.
shotik - майстор
Твоя е по добър,дума да няма.Ако се интересуваш повече за скутери ,велосипеди и автомобили на ток ето ти линк на руски

http://www.ebiker.ru/

има доста разяснения по тях.

Аз от тук се запознах с много неща и ги знам електромоторите за тях,Има и комплекти за приспособяване на велосипед,но у нас не се внасят.
safary123 - напреднал
Eто какво пише на акулуматора 6-DZM-10/LVD TESTED ISO9001:2000
5032810302260.
А колкото до зареждането и разряда ами имам го от едно година и половина като го карам от ранна пролет до късна есен.
Ето какво пише на зарядното;
MODEL:CH36-1.8H
INPUT:AC190-250V/50~60Hz
OUTPUT:0.1-1,8A
FOR36V LEAD-ACID BATTERY

Сайта е супер БЛАГОДАРЯ.
shotik - майстор
Акумулаторите на моя скутер са от тези

http://www.bulcom2000.com/productbg.php ... 45&p=44646

и сигурно ще ги сменя ,защото незнам откога не са били зареждани и минавам малко ,то заваля дъжд и първия път когато го пробвах,днес също и не можах да засеча колко минава с едно зареждане ,а макс. скорост до 21,4 км/ч днес засякох.
  • 1
  • 2

Тема "Едно питане" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: