Към всяко мнение вече можете да качите снимка. Преди - След
mandata - напреднал
Стесних всички прозорци - в 3-те стаи с по 25 см., като направих колонка от Итонг към съществуващите вградени секция и гардероби - става въпрос за 2 спални и хол.
Ще напиша какви плюсове има, а който иска може да отчете минуси:
1. спечелване на 25 см. интериорно пространство, което може да се използва за стелаж, равчета, колонка за CD-та и др.
2. намаляване на топлинните загуби над 10 пъти в сравнение със загубите от мн. добра дограма (само за 25-те см.) без значително намаляване на светлината в помещението.
3. намаляне на неотваряемата част, което ще е по-удобно при външно измиване.
4. при поръчка на външни щори - ще е по-евтино, а и стойността на дограма пада поне с 10%

:lol:

Колонката от Итонг е дебела 20 см, отвън е изолирана с 5 см. стриропор и замазка, а отвътре е с гипсокартон.
Надявам се решението ми да излезе сполучливо и ефикасно

Прикачен файл

IMAG006.JPG
това е колонката в хола
IMAG006.JPG (28.38 KиБ) Видяна 5110 пъти
Тани - модератор
mandata написа:
2. намаляване на топлинните загуби над 10 пъти в сравнение със загубите от мн. добра дограма (само за 25-те см.) без значително намаляване на светлината в помещението.

Това как го изчисли или кой те излъга?
8180 - майстор
Тани написа:
mandata написа:

Това как го изчисли или кой те излъга?
2х - 3х и стискаме ръце. :?
Тани - модератор
Нищо не съм смятал , но ми се струва несериозна да намалеят загубите с 200 - 300% при 10-15 % намаляване на площта на прозореца! Просто ми звучи нелогично!
8180 - майстор
Той човекът си го казва - САМО за въпросния променен участък, но и само за него не е вярно. А за тоталната икономия вероятно ще трябва да се смята с дробни числа.
За дискутирания участък може да се очаква да е 2-3 пъти по-добър - U~0,4- 0.5, сравнено със стъклопакета U~1,2.
Тани - модератор
Явно аз съм интерпретирал грешно написаното и ако е така се извинявам!
8180 - майстор
Тани,
Всъщност няма никакакъв спор (или забележки) с теб. Още повече, че напоследък по подобни въпроси съм 100% на твоето мнение - даже те цитирах наскоро (за по-лесно).:)

Мандата,
Сори, че не съм във възторг от твоето предложение, пък и ти поиска забележки. Всъщност, само въпросната т.2 буди съмнение. Останалите са безспорни и ако ти вършат работа - поздравления за усилията. =D>
Като си го направиш сам, сигурно има и "далаверка".
Благодарско, че сподели с нас мислите и делата си - това му хубавото на този форум.
Май за пръв път се дискутира на тема компромиса - остъкляване/топлосъхранение.
Успех!

Тема "смаляване на прозорец - въпрос на лично виждане" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: