Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
Здравейте и благодаря на всички които ще ми посъветват.
От скоро сме в ново жилище, панел на първи етаж. За нас е ново, но иначе е на 36 г. От както се нанесохме, от време на времи се чува лек шум като капане на вода върху ламарина. Шумът идва от мазето. Мобилизирахме съседите и почти всички прегледахме помещенията, но теч не се установи, а въпреки това капането се чува някъде от стената, досадено особенно нощем, спира и почва, без определен интервал. Това много ни озадачи :? и не можем да установим от къде идва този шум. Моля да ме посъветвате към какъв специалист да се обърнем за да разберем естеството на звука.
velsi - Почетен майстор
Нали се сещаш, че така няма как да ти помогнем. Дай малко повече информация. Стената външна ли е или вътрешна? Денем ли се чува повече или ношем, при валеж или не? При топло време или при студено? Звука като капчук ли се чува или като нещо което тече? Колко етажен е блока? И каквото още се сетиш в този смисъл.
Блока е 6 ет. апартамента е краен, звукът се чува на вътрешната стена между крайната стая и вътрешната стая. Шумът не се чува по тръбите на парнато. Като се сложи ухо на панела тогава се чува по ясно. Не се забелязва някаква ритмичност. Появява се и спира по различно време и с различна честота на почукване/капане/ Звука причлича като капка върху ламарина или чувал от полиетилен. Вечер се чува по-ясно защото е по-тихо, но не спира и през ноща. Понякога като се събуда през ноща и го чувам от съседната стая, много е зловещо. Друго не сещам
velsi - Почетен майстор
Единственото, което се сещам в момента е да огледаш от тази страна по горните етажи дали има монтирани някъде климатици. Панелните блокове доколкото съм забелязал нямат улуци и водосточни тръби. Възможно е там някъде да минава такава някаква скрита тръба от покрива и някой да си е вързал в нея дренажа от климатика. От там и това "отичане" и "прочуркване".
Това беше първото нещо което проверех, и ние имаме /все още не монтиран/ климатик и знам горе-долу какви звуци създава. Но за съжеляние, този шум немога да го свържа с нищо логично. Дори ми мина през главата идеята, че блока потъва. Но нямам достатъчно познания в тази област, едва ли е толкова просто. Друга което си мисля е, че всички прозорце в мазетата са счупени и може да става течение, което влияе на трабите на парното, на които е разрушено на места изолацията, но и това ми се струва не дотам логично.
Определено звукът наподобява този от климатик, затова първо това проверих, но във входа живеят 80% пенсионери и всичко е толкова занемарино
velsi - Почетен майстор
Ами не знам тогава.... :? Огледай по-обстойно, за тръби и кухини в този участък, помисли къде може да има метални елементи... (ламаринения звук). Все от нещо трябва да е, но ти си човека, който трябва да го открие.
Благодаря, все пак!
Голямо слухтене ще пада :lol: , поне разбрах на кой е мазето от където идва звукът. Всички кухни и санитарни помещения са от другата страна. А и блока изглежда така като преди 30г. Освен тук таме опадалата мазилка и разбити тераси. Дано не се окаже нещо сериозно. :razz:

Тема "Може ли съвет?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: