Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
Здравейте.
От няколко дни се боря с това да разбера какво е добро за една входна врата за апартамент и кое е излишно, за да отсея тази която ми трябва.
Досега разбрах, че си заслужава:
- по-дебела ламарина от външната страна, поне 1,2 мм
- по-висок клас патрон и защита (а не касов ключ)
- да имат лагерни панти
-да имат стъклена вата за шумо и топлоизолация, а не да са кухи.

Спорни са следните теми:? :
- Входните вратите от ламинат или от естесвен фурнир са по-добри?
- По-добре е основата на ламината да е около 1 см. MDF или 2 см. ПДЧ (просто вариантите на фирмите се движат в тоя порядък). Кое от двете е по-добро?
- Има ли смисъл от допълнителна брава, ако основната е добре защитена и е с висок клас патрон?
- Някои фирми предлагат лист ламарина отвън, ребра и лист ламарина отвътре. Повечето обаче спестяват листа отвътре. Дори и най-скъпите Солид 55 имат само от едната страна. Има ли смисъл от ламарина и от вътрешната страна (като иначе ще има само МДФ или ПДЧ)
- Има ли смисъл от "падащ праг", к. уплътнява вратата при затворено положение или е по-добре да има постянен такъв и неудобството несвикналите да се спъват в него?

Всякаква информация по темата ще е полезна, за която благодаря.
Последна промяна от joronic на съб окт 24, 2009 2:35 pm, променено общо 1 път.
sasooooooooo - "специалист"
До края на месеца върви промоция на Солод55 на врата с цена 990лв., без монтажа.
Вратата няма авт. праг, но е с патрон и ел.карта.
torbalan - Дървен философ
на апартамент ли ще я слагаш или на къща?

аз сложих дървени и съм доволен :-)

http://picasaweb.google.bg/dimitar.j.st ... 4323836130
Изглеждат добре на снимката. Но не те ли е страх, че апашите могат по-лесно да почупят вратата като е дървена (спрямо метална)? За красота съм съгласен, че дървените нямат конкуренция.
inspo - майстор
Предполагам точно затова колегата попита дали на апартамент или къща ще я слагаш . На апартамента има смисъл от желязна . Но къщата с тези прозорци трябва да я направи като затвор за да има смисъл от желязна врата .
torbalan - Дървен философ
ако трябва да бъдем честни - и на апартамент голям смисъл от желязна врата няма... отварят ги доста бързо...

най-важното за сигурността е да няма какво да задигнат...

някъде из другите теми на форума имаше една хубава идея подходяща за апартамент... ще я преразкажа с няколко думи...

слагат се две врати и СОТ...

първата врата - евтина талашитена апартаментска... но на нея да има датчик...
втората - малко по-здрава с фабрично прерязан патрон и тя с датчик...

значи - ако тръгнат да влизат - първата я разбиват за секунди, но активират алармата... втората врата ще ги забави още малко - но има голяма вероятност апашите да се откажат - няма да имат време да тършуват.... през времето, което ще ги забави втората врата, ще се активират всички функции на алармата...
ulf
Мисля,че все още няма патрон на сносна цена,който да замести сигурността на касов асиметричен ключ.
Тунадор имат серии с 2 листа ламарина по 1.5 мм.
todor_velikov - специалист
ulf написа:
Мисля,че все още няма патрон на сносна цена,който да замести сигурността на касов асиметричен ключ.
вземи се скрий някъде и гледай - http://www.youtube.com/watch?v=CLgIENHc ... re=related
kons - напреднал
Повечето ти го казаха вече : Няма врата която да те спаси, винаги има начин да се влезне ..

Аз лично съм с врата на солид ( незнам колко струва, беше си поставена ), като пъвоначално си мислех че е боклук, тъй като отвън излглежда като дървена и външния шперплат потъва при натиск. В крайна сметка я оставих тъй като зад шперплата се оказа че има ламарина, зад която има метална конструкция, вата и след това втори шперплат от вътрешната страна.
Вратата е от модела издържащ половин час на огън. Лагеровани са и пантите, регулируеми във всички посоки. Под пантите има шишове влизащи в касата. От страната на ключалката е със няколко резета едно под-друго, като има два шиша влизащи в касата отгоре и отдолу при заключване.
Има гумено уплътнение, и нелоша шумоизолзция. Нямам падащ праг, но пък при мен нивото на апартамента е с 2-3 см по-ниско от това на входа, така че и няма нужда от праг.

Единстевното което смених беше касовата брава, с такава с патрон.
От солид препоръчаха abloy protec. Сравнително нова система, която все още не се отваря ( с ключ или шперцове ), разпробива се. Бравата има защита от напъване и разпробиване като се троши и блокира в заключено състояние при неправилен опит за влизане, патрона има протектор отвън за забавяне разпробиването му.
Та като доиде момчето да сменя бравата, го запитах дали тои може да разпробие където трябва и да влезне ? - е сещате се какъв беше отговора - ДА, т.е които е работил с тази система за дваисетина минути е вътре.

Също така ми предложиха електронната приставка, която се поставя във вратата, и дори да си отключил, ако не си доближил електронния ключ до врата не можеш да влезнеш. Аз лично я отказах тая екстра, защото си представих как седя пред вратата и и се моля да ме пусне ;-))
Докато момчето ми поставяше новата брава, му се обадиха да ходи спешно на адрес, че някакъв баровец му се прецакала електрониката и не можел да си влезне ;-)). Иначе след разговор относно електрониката момчето ме убеди че вече била що годе отказоустоичива, тъи-като повечето проблеми били заради това че е свършила батерията на електрониката, като за целта сега били с някакви изводи отвън, да можеш да захраниш електрониката и да ти заработи ключа.

Друг варянт които ми предложиха беше да се добави протектор на касовата брава, така че в нея ( в протектора ) да може да влезне само ключа за бравата, т.е да не може да се правят опити със шперцове и др. подобни устроиства. Аз лично препочетох да не нося големите касови ключове, да не ми се късат гащите от тех, а па и си е опасно да паднеш на такъв ключ докато ти е до пистолета ;-))

Абе общо взето прозвуча като реклама, но не ми беше това целта, просто споделих.
Иначе цената на бравата и патрона беше мамата траката, ама иначе трябваше да търся каква брава ще пасне на тая врата, та преглътнах цената.

А щях да забравя, кумовете си смениха вратата, тъй-като тяхната беше дървена. Те си поръчаха метална от двете страни, но пък тя си личи яко че е от ламарина, а и кънти здраво, което всъщност ме отказа и аз да купя такава.
Spokoiniq - майстор
http://www.youtube.com/watch?v=oDd1SZZYJ7w&NR=1 тука нещата са още по-сериозни :-D

Още по-лошо-таблица коя за колко време се отваря, с описание и клипчета, ИНДЖОЙ дет' се вика :lol:
http://www.locks.su/test/test_full_db.asp
Последна промяна от Spokoiniq на пон окт 26, 2009 11:04 pm, променено общо 1 път.

Тема "Трудният избор на входна врата - Какво ни трябва и какво не?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: