• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 8
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
шоп - майстор
Вакумните колектори как реагират на силна градушка?:-))))
Това е единственото което ме притеснява
todortv - майстор
шоп написа:
Вакумните колектори как реагират на силна градушка?:-))))
Това е единственото което ме притеснява
Предполагам знаеш отговора - чупят се.Затова в повечето системи
може да се сменят тръбите една по една без да се нарушава херметичността.
lov - майстор
Е то вечни неща особенно стъклени няма. Но не е това основната причина да се правят така. Модула си дава възможност за конфигуриране на различни по мощност системи.
А относно градушките даже ми се струват че са доста по устойчиви като гледам колко е дебело стъклото а и самата тръбна форма е по устойчива на такива натоварвания. Повече би ме притеснявало загубата на вакум заради спойката между метала и стъклото. Преди доста имаше писано по темата че даже вече си мисля че проблема технологично е решен вече, ама като нямам преки наблюдения едва ли някой от търговците ще си признае че съществува такова нещо за неговата стока. А малко са потребителите на такива системи дето ще разберат от раз че някоя от тръбите му не работи заради липса на вакум. Проблема ще стане видимо явен едва след като станат повечко повредени тръби. Пък и кой да виси по покривите всеки божи ден на инспекция. И при мен нещата стават явни кога видя че нямям топла вода а през деня е било слънчево..
На стария панел даже имах случай вятъра да ми отнесе цялото стъкло. Е то не беше цяло ами отделни ивици залепени само със силикон. така беше изкарало 10 години близо доката един ден се чудим с комшията какви са тези стъкла по асвалта. И на кой са му заминали прозорците, Чак може би след седмица като се вгледах в панела се усетих че нещои не е наред. И ми дойде в акъла от де са били стъклата. А ми добре че не пострада никой и на бързо сложих по един профил да ги варди.
Но от природни бедствия никой не е защитен и всичко опира да пресметнатия рискв крайна метка. Има си поговорка че който го е страх от мечки не ходи в гората.
2v6 - майстор
lov написа:
...
Повече би ме притеснявало загубата на вакум заради спойката между метала и стъклото. Преди доста имаше писано по темата че даже вече си мисля че проблема технологично е решен вече, ама като нямам преки наблюдения едва ли някой от търговците ще си признае че съществува такова нещо за неговата стока. А малко са потребителите на такива системи дето ще разберат от раз че някоя от тръбите му не работи заради липса на вакум. Проблема ще стане видимо явен едва след като станат повечко повредени тръби...
По-разпространените вакуумни тръби нямат спойка метал-стъкло :wink: Вакуума се нарушава единствено от счупване на тръбата.
А вакуума само повишава ефективността на изолацията - дори и счупена тръба (стига да е суха) продължава да работи :idea:
lov - майстор
Да бе сетих че гледах на един панаир такива. Бяха като стъкло на термос. По точно като две епруветки една в друга и между двете вакум.
Ама мен финансовата криза ме удари доста по рано и спрях да обикалям по изложения и панаири че да не се ядосвам само и почнах да изоставам с материала. Че даже и да забравям.
:?
2v6 - майстор
JohnnieSmoker написа:
Нещо елементарно http://www.youtube.com/watch?v=QLNViUsR ... re=related
Явно тоя американец много е скучал, за да направи такава недомислица :-D
JohnnieSmoker - помощник
Ми то това е соларен Бойлер , не се използва серпентина , която да подгрява ел. бойлер . Загрятата вода се използва директно. За пералня обаче не става няма налягане .
lov - майстор
Какви води какви перални ти се привиждат. Това нещо е само за топъл въздух. До колкото се разбира това е една горска хижа изцяло на автономни зточници на енергия. И човека си е мераклия да твори на тази тема.
bobii21 - помощник
Вакуумните издържат на градушка! Това не трябва да го притеснява никои. Измислено е всичко.

todortv
Не мисля че този сайт ,които си показал е нещо. Всяко нещо си има плюсове и минуси. Аз като монтажник и дистирибутор ги знам и двете страни.
Не си прави изводи без ползи!
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 8

Тема "соларни системи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: