Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
bucho - специалист
Тръгнах да махам бойлера и се натъкнах на ампула с живак, която си нямам идея каква функция върши. Къде мога да я предам, защото не ми се хвърля на боклука да не отровя някой клошар.

Прикачен файл

mercury.jpg
mercury.jpg (17.47 KиБ) Видяна 10195 пъти
crez - майстор
Тя служи за включване и изключване на нагревателя. Това е най сигурния превключвател. Не прави нагар на контакти, не залепват, не се стопяват както на релетата и контакторите. Старите бойлери и лилипути имат такива ампули. И днес в света на електрониката все още в някой прибори се използват живачни ампули. Моя съвет е,не я унищожавай свали я внимателно увии я с памук и я сложи в здрава добре затворена дървена или метална кутия. Аз пазя две такива ампули все ще потрябват за нещо. Ако толкова искаш да се отървеш от нея закопай я в земята на 30-40 см. без да я чупиш.
крум - специалист
Закопаването не ми се струва добра идея - стъклото не се разлага. А ако се счупи, ще стане голяма беля.
По-добре е да се прибере някъде на сигурно място
crez - майстор
крум написа:
Закопаването не ми се струва добра идея - стъклото не се разлага. А ако се счупи, ще стане голяма беля.
По-добре е да се прибере някъде на сигурно място
В природата той е в свободно състояние, ползва се така както се добива, само ака е необходима голяма чистота (за зъбни пломби и в златардтвото) допълнително се пречиства. Така че ще е на сигурно място в земята. Той има и още едно удивително свойство попаднал свободно в земята по микро пукнатини потъва (закопава) се дълбоко в нея. Чувал съм че това му свойство го използват при копаенито на кладенци за вода, по точно да направи път на водата.
Osiris - специалист
това е идеален прекъсвач и датчик за ниво от него може да се направят много приспособления според мен не е за изхвърляне :?
пък и винаги може да го пуснеш за продажба :?
bucho - специалист
Там е работата, че не искам да ми е в къщата. :?
greek - помощник
живака се неутрализира със сяра на прах
Гост
greek написа:
живака се неутрализира със сяра на прах
Сярата не го прави по-малко токсичен живака.Посипва се със сяра само когато е разсипан някаде с цел по-лесно да се събира!

Тема "Как да се отърва от ампула с живак?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: