Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
fox_vt - майстор
Хидра аз така съм направил у дома въпреки че съм в панелка,шкафовете лежат върху челния плот който е стандартен такъв 32 мм за обикновен плот.Има обаче една подробност-ако шкафа виси на дюбелите те са подложени на опън на сряз така да се каже.А ако е по тоя вариант то шкафа се стреми да се наклони напред и дюбела е подложен на опън на измъкване което при такива рехави стени не е добре.Все пак не забравяйте че шкафа ако/като се напълни с чинии чаши и др става доста тежък.
hidrazin - майстор
:? И ти си прав. Сега като се замисля особено горния му край е подложен само на опън от към стената. Ако не е подпрян отдолу усилието ще е предимно надолу и ще се опитва да "среже" крепежа. Та май по-добрия вариант е да не се подпира отдолу.
Добре де. Някой подсказа за трупчета. Ами ако се направят дълбоки кръгли дупки примерно с корона и в тях се набият и замажат плътно квадратни трупчета няма ли да е достатъчно? Тогава усилието ще е разпределено върху цялото трупче, което от своя страна е с голяма площ а не като дюбела и винта.
На първо четене ще е почти толкова добре, колкото и шпилки с планки. Освен това трупчето може да е конично и отворът в стената да е с наклон към другата стая. :?
:partyman:
igt - специалист
Към автора на темата - след като закачиш шкафовете само да не ги напълниш със бутилки с вино, ракия и буркани.
Георги Иванов(алцек) - специалист
Колегата не е описал състоянието на стените,но съдейки по кирпичените къщи които аз съм виждал измазани със кал,стените не са идеално равни.Там мастар няма,каквото направи ръката.Така че на крива стена като закачиш шкаф не се разпределя правилно тежестта. Най-тежкото нещо което съм виждал на село закачено на стената и то в доста къщи е дървена поставка и на нея радиоапарат "Христо Ботев".В малката одая както казваше баба имаше една полица с набити на нея дрянови чепове,таз закачаха бакърите с вода.Полицата беше хваната за скелето на стената.
MASTER - специалист
stiv1961 написа:
Винтовете за директен монтаж са с еднаква дебелина- 7.5 мм, само дължината е различна

Поне аз с друг диаметър не съм срещал.
има,има :-D :-D :-D

https://eshop.wuerth.de/-/0234115112.sku/de/DE/EUR/
kam34 - специалист
Що не пробваш с метални дюбели за газобетон. Аз с такива и планки укрепвах стените които зидах с итонг за старите тухлени на терасата. В газобетон държи много стабилно. Направи проба някъде настрани с най големия размер и подходящ винт. Дюбела го монтираш с набиване, ако се подбива пробваш да пробиеш по малък отвор но пак да се набива плътно в него.
Метален дюбел за газобетон
Покритие: жълт Zn
Описание: Металният дюбел за газобетон се окоплектова с винтове за дърво с посочените в таблицата по-горе диаметри. Позволява последващ демонтаж на винта и закрепвания детайл.
Приложение: газобетон
Примерни приложения: Подходящ е за монтаж в ронливи, сравнително меки строителни материали като газобетон и плътна тухла. Задължително се монтира без предварителен отвор.
Размери: виж таблицата

Прикачен файл

Клипборд01.jpg
bdimov - специалист
Дупчиш в стената дупки не местата, където ще се захващат шкафовете. Дупките да са от рода на 12-13мм. После в тях набиваш чамови трупчета ( те от абрихта е ясно че излизат квадратни летви, но ти си ги заостряш леко, колкото да поведе ). Набиваш както се казва до откат, после с пасвателчето ( или там каквото имаш под ръка ) ги режеш наравно със стената. Двама души вдигат шкафа и го държат, докато ти навиваш през него ( през гърба му ) на определените места винтовете и си готов.
Предимството на метода е че чамовата дървесина е сравнително мека. Поради този факт при набиването на трупчето то се смачква вътре в отвора ( и го копира, защото много пъти при пробиване на дупки в стена те не стават идеално кръгли ). При последващото навиване на винт в трупчето същото пък се раздува и затяга здраво в стената.
Метода е прилаган стотици пъти и досега няма случай на паднал шкаф. Дюбели използваме много рядко и то само понякога при монтаж на висящи мебели ( шкафове, рафтове и т.н. ) , когато е в бетон ( не газобетон, а стандартните СОЦ панелки ).
iivanov - майстор
Не мога да се меря с майстори, като вас, но ето, как решавам проблема у дома.Къщата ми е тухла лепена с кал, а измазването вътре и с вар и пясък. Когато пробивам за дюбели, ако ударя тухла добре, ама ако не ударя става кофти.Тогава в дупката шприцовам теракол или нещо друго (последно ползвах сатенгипс, че това имах под ръка) и набивам дюбела.След като стегне поставям, каквото има за поставяне.Последното "изпитание" е прибираем простир с 5 въжета, който жената товари доволно. :-D
gofi - помощник
8x100 diubel na Hilti,bez udar na perforatora,oka4va4ite sa na stranicite, 6kafovete sa visoki 90sm stupvat na gurba,pulni sa do gore i ne sa padnali do sega.Ne moga da pi6a na kirilica,ne me hokaite.
jekasus - майстор
gofi написа:
8x100 diubel na Hilti,bez udar na perforatora,oka4va4ite sa na stranicite, 6kafovete sa visoki 90sm stupvat na gurba,pulni sa do gore i ne sa padnali do sega.Ne moga da pi6a na kirilica,ne me hokaite.
http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php Буквата "Ч" се пише "CH", буквата "Ш" с пише "SH"
8х100 дюбел на Хилти,без удар на перфоратора,ока4ва4ите са на страниците, 6кафовете са високи 90см ступват на гурба,пулни са до горе и не са паднали до сега.Не мога да пи6а на кирилица,не ме хокаите

Тема "имали дюбели за керпич" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: