Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
npelov - специалист
Интересувам се от шумозаглушаване поради няколко причини. Първо някой от инструментите, които имам правят ужасен шум. Най-шумното нещо е лентов шлайф - спарки (още нямам фреза). Като чегъртам на балкона с него 5 минути и ми се пръска мозъка.

Та на кратко плановете ми. Взех един гараж и като влязох в него ехото ми се стори доста . Всяко чукване или стържене се чува многократно "усилено". Ще ми се да монтирам по тавани , врати и т.н. шумопоглъщащи материали. Отделно за лентовия шлайф може би ще направя кутия с по-тънък слой шумопоглъщащ материал предимно за средни и високи честоти. Пищенето е нетърпимо. Лентовия шлайф го ползвам предимно само монтиран.

Това си мисля аз. Ако може да ме посъветвате какви материали, и какви подходи да използвам ще съм благодарен. И най-вече как да мина по-тънко. Не ми се инвестират много пари. Не искам най-добрия резултат, просто някакъв резултат.

Гледам по нета ползват минерална вата - може да я сложа на вратите за двойно действие (топлоизолация). Не знам колко тежи де...

Гледам ей тук доста продукти от полиуретанова пяна. Знам, че най-вероятно това е пяна, различна от монтажната ПУ пяна, но си мисля дали ще има някакъв ефект ако направя форма с пирамидки напръскам с монтажна ПУ пяна. Чета тук:
http://www.tashev-galving.com/006+DNK22 ... 0%BD%D0%B0
"създаване на звукоизолиращи прегради, запълване на кухини около тръби,". По характеристиките им дават 40-50 литра "разгъната" от 0.750 л бутилка. По груби изчисления това е около 1 кв метър с дебелина 4-5 см (без да вземам в предвид формите). т.е. 8-10 лв на кв. м. Ей това например е 20 лв на кв.м. (не е на плоча)

Поглъщането на шума е важно най-вече заради съседите. Ще ми се колкото е възможно по-малко да излиза извън гаража. Срещу гаража има жилищна сграда, над него - също.
inspo - майстор
Най-евтино с кори от яйца. Има писано във форума.
npelov - специалист
Ами аз прочетох доста. И за корите от яйца прочетох. Но някъде в нета срещнах, че не са толкова ефективни.
didoni_ - специалист
npelov написа:
Ами аз прочетох доста. И за корите от яйца прочетох. Но някъде в нета срещнах, че не са толкова ефективни.
Ще ги сложиш на два ката :wink:
ivanovbg - майстор
А защо не опиташ с това:
Изображение
npelov - специалист
ivanovbg написа:
А защо не опиташ с това:
Защото комшиите няма да са навити да носят такива. За момента със шлайфа ползвам обикновени слушалки-тапички, вършат идеална работа. Нивото на шума става търпимо, че дори тихо. Но останалите го чуват доста от далече.
lyubohar - майстор
Гугъла е пълен с предложения.
Но-скъпи и ако се ползва помещението за работилница ще се напълнят скоро с прахоляк.
Най евтиния вариант са корите от яйца.Махаш изтупваш и пак слагаш,или нов пласт отгоре.
npelov - специалист
Ами бих могъл да прахосмуча от време на време. Не вярвам останалия прах да пречи. А бе със сигурност ще пробвам корите от яйца. Може да опитам и варианти - кори от яйца, с ПУ пяна.

А за вибрации - предполагам гумени подложки, крачета и т.н. Някакви идеи откъде да взема гума?
lyubohar - майстор
Най различни гуми има в магазин на Поп Богомил.
Идвайки от центъра по Мария Луиза завиваш по Поп Богомил.След 10-20м. в дясно е магазина.
veselin74 - напреднал
Кори от яйца. Това е най-евтиния вариант. Няма друго решение за без пари.

Тема "Шумозаглушаване - как най-евтино" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: