Ще компенсираш малко, но не до 0.Нещата са индивидуални за всеки, обаче.Аз примерно съм с-3,5 до -4 от 30 години и при последния преглед се оказа, че имам леко намаляване на едното око, но не толкова, че да намаля диоптъра на лещата.Те и без това са с 0,5 по-ниски.Освен това, напоследък се улавям, че не виждам добре наблизо с очилата, като работя нещо и се налага да ги свалям.
n_a написа:Авторефрактометрично изследване? Нормално и с разширяване на зениците би показало различно? Има ли го в добре заредените оптики този уред? След разширяване на зеница как ще се чувствам, как ще ходя, за колко време минава? Може ли само на едното око?Ето една реклама, ама не намерих в ютуб нещо конкретно авторефрактометър и измерване
Зениците ще се разширяват по преценка на лекар, като преглед се минава за 2те очи, а не само за едното, понеже човек гледа бинокулярно (изключвайки незрящи пациенти). В 90+% от оптиките където има услуга за преглед, има такава апаратура. А след разширяване е помътнено зрението, минава за около 12-24 часа, според организъм и медикамент за разширяването. Но тези въпроси по-конкретно към някой лекар.
radius написа:Павчо, аз имам около -2 на двете очи с малко цилиндър. Сега съм почти на 40. Значи ли, че ще дойде ден да хвърля очилата за далеч щото в възрастта нали ще отивам към положителни стойности на диоптъра. Или не е толкова просто?-2,00 означава че това е диоптърът ви за постоянно, досега с него си гледал навсякъде, но скоро (и занапред) фокусирането на близко ще става малко по-трудно с очила. Т.е. ако си с очила ще изтегляш ръцете за да видиш текст, а иначе си късоглед и приближавайки текста без очила можеш да четеш отблизо. Така, какво се случва: към далечния диоптър се добавя т.нар. добавка/адисион, който ще е необходим за четене. С времето расте 0.5.... 0.75....1.0.....1.25 и т.н. при теб конкретно няма да се налага 2ри чифт за близо идните години. Това е така, понеже -2,00 + +1,00 да кажем = -1,00 т.е. ще четеш и без очила, с приближен текст на 20-25 см от очите. След 10-12 години да кажем, ако се запази далечния на -2,00 а добавката стане +2,00 за близо ще имаш 0.00 т.е. на близо на разстояние 40-45 см ще се справяш отлично. Друг би бил случая ако си +2,00 за далеч, тогава за близо ще ти е нужен +3,00.........+4,00 според добавката. А за астигматичната корекция, ако е добавена от лекаря и се чувстваш ОК с нея. Тя си съпътства рецептата. Ако си свикнал с нея, при следващ преглед, наблюдавай дали е добавена към рецептата, понеже някои лекари не искат да я изписват. А после има дискомфорт и неудобства. Носете старите си очила с вас при преглед, лекарите не толкова искат да се водят по тях, а да видят какво сте носили, кое ви е или не е удобно. Другото, което лично ме дразни, но съм свикнал с него е: изработваме очила по рецепта на лекар, после пациента се оплаква на нас, а не на лекаря. Дори доказвайки с черно на бяло, пак оптиците са лошите. Но това е друга много по-дълга тема.

А и да, няма да хвърлиш далечните, а няма да имаш близки

EDI написа:Ще компенсираш малко, но не до 0.Нещата са индивидуални за всеки, обаче.Аз примерно съм с-3,5 до -4 от 30 години и при последния преглед се оказа, че имам леко намаляване на едното око, но не толкова, че да намаля диоптъра на лещата.Те и без това са с 0,5 по-ниски.Освен това, напоследък се улавям, че не виждам добре наблизо с очилата, като работя нещо и се налага да ги свалям.Малко по-горе обясних защо е така, според възрастта ти е "пораснал" диоптъра за близо. В случая е станал по-малък минус. Да кажем -2.00. И както казах при късогледите е по-другоядче, понеже те за близко с приближаване се справят и без очила, докато далекогледите нямат безкрайно дълги ръце.
Темата малко си смени облика, но се надявам съм бил полезен. Харесва ми да обяснявам на хора, които мислят и разбират това, което им се говори. Отговарям когато мога, за което ме извинете.

Лека вечер