• 1
  • 2
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
nautilus33 - майстор
Здравейте,
интересуваме дали някой от живеещите в Плевен може да каже, дали по метан станциите в града зареждат бутилки около 30л., които нямат валидна проба? Бутилката няма да се ползва за автомобил, но ще се транспортира с такъв.
nikolovvd - майстор
Ето ти извадка от бюлетина на МВР, а пък ти прави каквото искаш.
Прикачен файл:
Газова бутилка.jpg
Газова бутилка.jpg (89.56 KиБ) Видяна 2433 пъти
nautilus33 - майстор
Гадното е, че не пише причината за взрива. Иначе се отказах от бутилка без проба. Сега да попитам- а, ако има валидна проба, безопасно ли е да се транспортира без да е закачена към автомобила, т.е. без да е свързана към уредбата на колата?
nautilus33 - майстор
simplex написа:
nautilus33 написа:
Гадното е, че не пише причината за взрива. Иначе се отказах от бутилка без проба. Сега да попитам- а, ако има валидна проба, безопасно ли е да се транспортира без да е закачена към автомобила, т.е. без да е свързана към уредбата на колата?
Не и без предпазна сонда. Аз на туристическа бутилка си имам правило - не се зарежда повече от 60% от номиналният капацитет. Ако е 10 литра, зареждам максимум 6. При нагряване газът се разширява и увеличава налягането на бутилката. Не пълни повече от половината от бутилката, каквото и да правиш.
Каква е тази предвазна сонда? По принцип ми трябва налягане в бутилката не по-малко от 180-200 бара, така че предполагам, няма да мога да я пълня до половина.
LyuboS - напреднал
Предпазната сонда е за пропан бутановите бутилки, но там газта е течна /над определени атмосфери не помня колко се втечняваше/ и примерно при 80% от обема изключва пълненето.
Метана не се втечнява, пълниш до необходимото налягане , на колонките за зареждане на колите има манометър (ориентировъчно до 220 атм.)
Не знам за какво ти е това опасно упражнение, ама вероятно ще трябва да имаш кран и подходяща зареждачка навити на бутилката, може би и манометър. И трябва да я укрепиш здраво бутилката щото е тежка и при внезапно спиране да не стане беля.
nikolovvd - майстор
nautilus33 написа:
Гадното е, че не пише причината за взрива.
До колкото знам чакат медицинската експертиза. Води се досъдебно производство срещу неизвестен извършител за причинена смърт по непредпазливост.
nautilus33 - майстор
Бутилката ще се използва за зареждане на ПЦП пушка, тъй като зареждането с въздух се оказа още по-трудно, тъй като няма кой да го направи в близките областни градове.
LyuboS - напреднал
Дано тогава някой местен ти отговори дали ще ти зареждат на метан станциите.
Аз карам кола на метан от 11 г. и досега никъде в БГ не са ми проверявали за валидна проба на бутилката или годишен преглед на уредбата, въпреки че всяка година си минавам преглед, който напоследък е фиктивен.
В специализирания форум за пушките няма ли хора от Плевен да ти кажат ?
nautilus33 - майстор
Няма :) Явно всички са от София или Пловдив. За зареждането вече разбрах, но сега пък се наплаших от това, че бутилката няма да е закрепена към автомобилната уредба, и не знам как да я обезопася, така че човекът, който евентуално ще я транспортира, да няма за какво да се притеснява, пък и аз също. Все пак доста хора карат на метан, но предполагам там, бутилката е здраво закрепена за пода в багажника, което при мен няма как да стане.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
nautilus33 написа:
Бутилката ще се използва за зареждане на ПЦП пушка, тъй като зареждането с въздух се оказа още по-трудно, тъй като няма кой да го направи в близките областни градове.

• 1
  • 2

Тема "За хората от Плевен- зареждане на бутилка с метан?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: