Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
dobromir.marinov - специалист
Чисто теоретично, без да твърдя, че е вярно, най- външната обиколка е 3,14*5= 15,7 метра.
следващата е 3,14*(5-0,04)=15,57
следващата е 3,14*(5-0,0=15,44
Само от последните 3 навивки имаме 47м.
karamundi - специалист
като килим ли сега разбрах значи бисер а :lol:
shotik - майстор
[quote="bobykafe"]Чисто теоретично, без да твърдя, че е вярно, най- външната обиколка е 3,14*5= 15,7 метра.
следващата е 3,14*(5-0,04)=15,57
следващата е 3,14*(5-0,08)=15,44
.
.
.
.
.
На теория последната е предпоследната, защото няма намотка с нулев радиус, пък и на бас се хващам, че не можеш да го направиш идеално, т.е. имаме 124 навивки.
Като мързелив компютърджия си направих една екселска таблица, в която въведох тези данни и получих 989 метра...

Незнам колко е вярно... :?

Ами аз изкарах към 36 м за първия метър от диаметъра,за втория още към 90 м ,третия към 140-150 и т.н. и общо към 940 м. и се учудих от резултата.Чакам да видя още мнения.
velsi - Почетен майстор
Не смятайте с окръжности. Говорим за спирала. Освен това някой от вас виждал ли е километър дълъг маркуч? Как ще вкараш един километър маркуч в 5 метра диаметър?!
Ако приемем че става въпрос за окръжности/разликата е малка/ и първата е с радиус 20 см то обиколката и е /Р/ 0,628м.,всяка следваща се увеличава с/d/ 0.126м.Имаме 120 окръжности

Sn=((2a1+(n-1))/2)*n

Sn=((2*0.628+(120-1))/2)*120=984.5m
velsi - Почетен майстор
dobromir.marinov написа:
Ако приемем че става въпрос за окръжности/разликата е малка/
Точно тука е уловката. Разликата никак не е малка! Реалните навивки са 62. Като смяташ с окръжности се получават двойно повече.
Дори и да си прав ,което не е така раздели 984/2- пак не е 50 говорим за 20 ПЪТИ по -малко
velsi - Почетен майстор
Е, нищо де, смятайте си, не ми пречите. :-D Аз го начертах на СолидУоркс и програмата венага ми даде търсената дължина. Който не вярва, негова си работа.
Стефан - майстор
velsi написа:
.. Който не вярва, негова си работа.
Аз не вярвам. Тая пермутация се смята лесно, при зададените условия от краен диаметър и стъпка, но си трябва формулата на архимедовата спирала. Не ми се търси академична точност, но на грубо, при първоначален диаметър от 20 см, и краен, от 5 м, ми излиза обща дължина около 980 м. Това от мен.
velsi - Почетен майстор
Ами да, има грешка в моите сметки, но тя е при превръщането от милиметри в метри. Сгрешил съм с един порядък, което ще рече 490 метра (виж картинката по-напред). Така добре ли е?

Тема "Изчисляване на спирала- как става?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: