Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
vanko68 - специалист
Пичове,във всичко сте прави относно това,че бойлерчето не става за работа под налягане.Само за едно не сте,а и не съм искал съвет или мнение-за комфорта с бойлерчето. Имам изградена системка за рекупериране на топлината от изхвърляната при къпане топла вода,тоест бойлерчето се захранва реално с почти топла вода-над 22-25 гр и в момента си бачка откъм дебит за къпане съвсем нормално.Само че го плюснах в банята направо,а не в мазата.
valio2007 - специалист
vanko68 написа:
Пичове,във всичко сте прави относно това,че бойлерчето не става за работа под налягане.Само за едно не сте,а и не съм искал съвет или мнение-за комфорта с бойлерчето. Имам изградена системка за рекупериране на топлината от изхвърляната при къпане топла вода,тоест бойлерчето се захранва реално с почти топла вода-над 22-25 гр и в момента си бачка откъм дебит за къпане съвсем нормално.Само че го плюснах в банята направо,а не в мазата.
Извън темата е, но ще е интересно да покажеш някоя снимка на рекуператора.
vanko68 - специалист
В мазето е тъмно,нямам прозорци,работя на подвижна лампа и снимките стават отврат.Накратко- във един хоризонтален участък от канала Ф50 съм навил на плътна спирала медна тръба Ф10 мм на около 2м ,в противоток чистата вода към бойлерчето се движи спрямо топлата вода в канала.Елементарно за изработка...Голям ефект.
П.П Ще видя да взема цифрак със светкавица от някой приятел,че на телефоните си нямам...
Милен - майстор
Хитро решение :? и явно е ефективно. Серпентината ти изолирана ли е отвън и Ø10mm дава ли достатъчен дебит.
vanko68 - специалист
Серпентината е навита вътре в тръбата Ф50,а тя е изолирана отвън от тавана( пода на банята) до участъка със серпентината. А относно дебита- я си погледни една от меките връзки в бойлера с какво вътр.сечение са. Освен това тук налягането на водата е сравнително високо-3-4 атм и нямам проблеми с дебита. Все пак става дума за топлата вода при къпане ,не поливам двора...
Милен - майстор
vanko68 написа:
Серпентината е навита вътре в тръбата Ф50...
:? няма ли да се запуши канала, така си му намалил сечението.

Това ми намирисва на система за дестилация на огнена вода в последствие преработена за по благородни цели :wink:
vanko68 - специалист
Хахахахаха.... :lol:
Какво да му се запуши-тече си вода от банята.Досега не се е запушила тръбата,като (ако) се запуши,има опция за разглобяване и ще чистя.
П.П. това с огнената вода ме изкефи,но за съжаление не беше така.Не пия...
te_dda - специалист
като сте се заговорили за проточни бойлери.....да се намешам и аз и да ви попитам ....
нямаме тец и от 15 години караме с проточен бойлер и сме супер доволни - няма и да го сменя с резервоаре никога....бойлера е български, 10 KW , ама вече му е време за смяна....нямам никаква представа от това, което за това време е излязло на пазара , кое е най-мощното за еднофазен ток и като модели и марка кое е най-сполучливо и ефективно, разбира се.....и се надявам на някакви препоръки от ваша страна :)
filmatoplo - майстор
Това със серпентината навита на каналната тръба го открих Google videos -About Water Heating и искача . :-D
stefan_gb - специалист
filmatoplo написа:
Това със серпентината навита на каналната тръба го открих Google videos -About Water Heating и искача . :-D
Има го отдавна дори и тук в България, Канал 1 дори е излъчвал репоратаж във вечерни новини на изградени подобни системи в жилищни сгаради, мисля че беше 2008г.

Тема "Въпрос за проточен бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: