• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
siren - помощник
http://thermtrade.bg/catalog/product_in ... fb361fdde5
това имах предвид, сигурно има и много други, но аз нямам преки впечатления, освен че viesman май така беше, ми се видяха доста скъпи, сигурно и много по-добри.
panalov - специалист
В духа на форума не ноже ли да си направим сами такава инсталация.
себестойноста и ще падне доста под тази на която се продават, ако се има предвид ценита на колектора Изображение
В случая не може ли да се използва обикновен бойлер със серпентина.
has - напреднал
и аз много се интерисувам от соларни системи :? но мисля ,че темата трябва да бъде в отопление
bobii21 - помощник
Здравейте!

Значи от къде да започнаааа! Ще карам по ред!
Цените не са лоши! Уловката при някои е, че не включват в цената стойка за колектора или са намалили броя вакуумни тръби. По принцип всяка фирма си е за себе си.
Всеки може да си я направи тази система. Това въобще не е проблем има си малко тънкости, но българина има опит навсякъде. Монтажа не е скъп, така че по добре е да се поеме от професионалистите, но пак казвам клиента сам си решава. Системата се прави с обикновен бойлер със 1 серпентина. Има вариянт за спомагане на отопление тогава се монтира бойлер с 2 серпентини. Има и други тънкости но мисля да си ги запазя за мен все пак с това си изкарвам парички. Без да ми се засягате. На немските качеството им е на ниво, но мисля, че и на китайските не е по зле, вече китайците правят всичко на не лоша цена, важното е да имат сертификат. За отопление може да се говори но зависи много от клиента и с какво се отоплява, много зависи и отоплителната система от какво е изградена. Надявам се да съм полезен. Продавам няколко вида колектори.
panalov - специалист
bobii21 написа:
Има и други тънкости но мисля да си ги запазя за мен все пак с това си изкарвам парички. Продавам няколко вида колектори.
Ами ,ти си в този форум за да се рекламираш БЕЗПЛАТНО и да си продаваш продуктите, а не за взаимопомощ ,каквато е идеята на форума.
Объркал си форума пич :!:
siren - помощник
И аз се чудих къде да е темата, но ако отопление е мястото, нека модератора я премести. :?:

bobii21, прав сте цените са само за вакумния колектор, без стойка и т.н. мислех за готовата ми система за отопление и топла вода, но се оказа че бойлера ми е с една серпентина и няма да се получи, ще трябва друг бойлер или втора серпентина, но за самоделни у-ва не ми се мисли. Ще трябва и друга помпа, разширителен съд. Но така и не разрах кои колектори /батерии са за предпочитане целогодишно-за вода и подпомагане в отопление-евентуално-вакумни, плоски..... Ако не ви затруднявам може и на лични пратете някои ваши оферти. Предварително благодаря!
lov - майстор
Тъй като форума е ''направи си сам'' хич не ми пука че веднага ще ме почнат дистрибуторите да се заяждат. И по тази причина пък и защо ли трябва да им доказвам кое как работи и кое е по добро и по евтино излиза. На тях целта им е да продават и рекламират своето па ако се може най скъпото да пробутат.
Слънчев колекторр съм си монтирал преди доста години и панела беше саморъчно производство. Но времената тогава бяха други. На пазара нямаше да се предлага нищо по темата да не говорим че като станеше на приказка всеки те смяташе за луд. А сметката е много проста и замерванията са правени от мен .
Един електрически бойлер харчи около 200 kW на месец и то при умерено натоварване. Измерането го аправих без да знае жената като сложих един брояч на моточасове и засякох за няколко месеца разхода. От тук на татък всеки да си прави сметката колко месеца по колко и т.н. Като всичко е доста относително после във връзка със слънцегреенето. Ей тия дни като пекна слънчице системата си тръгна и работи е не успява дастигне максималните температури но един 120 литров бойлер го подгря до към 40 Со. Е не съм му се и вглеждал как и до колко просто по обяд хвърлих едно око на термометъра. Просто знам че каквото откраднеш от дядо господ добре дошло. А и при мен системата е така направена че всъщност после ако е наложително водата ми се доподгрява от газовия котел. Ако трябва да съм точен това с газовия котел го завърших преди 2 месеца но преди бях на доподгряване само на ел. ток. Като сега предимството е че не трябва да чакам да се доподхрее. Иначе ситемата си издържа тестовите изпитания.
Относно панелите. На пазара се предлагат всевъзможни марки и модели. И както казах началото ми беше със самоделка направен от два листа ламарина и дървена кутия. Изкара повече от 15 години вярна служба. И накрая го подмених с фабричен турски по обективни причини. По точно от глупост защото го пукнах от глупост. Реших да промия системата и забравих за възвратния клапан и при това налягане на водопровода ми оттърва една заварка. Можеше да се завари но тогава трябваше да правя и нова кутия че старата от атмосферните услови беше вече дала фира. Та сложих едно панелче 2 м2 за 200 лева и разлика спрямо самоделката не намерих. Е може да иам малко по добро КПД ама видимо разлика не се усещаше. И тъй като нали съм манияк на темата реших да мина и на нещо по технологично да сложа и един тръбен. И да видя каква е разликата а и бойлера ми е големичък и само с един панел не стига. И на практика какво се оказва. Хибаво тръбния вдига по висока температъра Ако както при мен обема на бойлера ми е в повече то при по слънчево време трябва да се мисли за изключване което си е проблем. Или трябва да го завивам с нещо на ръка или да мисля електроника и някакви щори и съответно задвижка за тях. С плоско панелните въпроса не стой така. Те имат по големи загуби и при достигане на граничната им температура настава баланс на загубите и не може да прегрее. А и в един зимен слънчев ден видях в това и предимство нещо което търговците премълчават умишлено. Плоския панел си стопи нсга върху него и започна да подгрява а тръбния си спеше зимния съм. :?
Та техлих си чертата за себе си. Реших този тръбния да го разкарам по наколко причини. Цена 5 пъти по висока, трябва или да му слугувам да го завивам като почне да прегрява или да правя допълнителна автоматика. Да не говорим че зимата пък трябва на ръка да му отривам снега за да открадна малко слънчице и то не винаги е сигурно че ще има такова докато завали отново. Пък операцията на заснежен покрив не е съвсем безопасна а и си падам малко мързел. От друга страна разликите в КПД-то и на двата вида не е фрапиращо голяма някакви си 10% . Та при разлики в цената от 5 пъти по добре да сложа 2 обикновенни че даже и три пак ще ми излезе по евтино като капиталовложение. Да не говорим че ако системата я изплащам повече от 10 години и чак тогава ще мога да кажа че тая енергия ми идва безплатно нали се сещата за приказката ''Я камилата я камиларя''. То до тогава това всичкото ще се е амортизирало и вече ще се налага подмяна и по точно пак разходи.
Относно помпената група още си карам с помпа за мръсната вода от пералня Перла. Сърцето ще ми се къса ако трябва да давам луди пари за нещо по специално. Пък и още си работи без проблемно.. Относно управлението карам с елекрониката дето я сътворих тогава. Гледам колегата предлага такава за към 200 кинта. Нама лошо но има и нашенско производство на около 65лв. И дави кажа честно спрямо това което измислих на времето нама разлика като функционалност само дето си има търговския вид и е сложен индикатор за темепратурата. Така че постарали са се и са постигнали това което трябва а и на цена са го докарали. Монирах такава на един приятел и няма оплаквания 2-ра година. Относно произхода на панелите тръбите в китай турция германия или щатите все са направени от метал. все един и същ е. Има само разлика в здравината на конструкцията. А и отдавна трябва да се спре със спекулацията по темата че щом примерно е китайско или турско е с лошо качество. Не забравяйте че мерцедес офоциално си признаха че частите произведени в турция са се оказали по здравиу от такива произведени в германия.
И да спирам че много се отплеснах па и всеки си е с глава на раменете да мисли кое как и колко може да се разпростира с парите. Това си е мое лично мнение и няма както писах преди да се опитвам да доказвам или убеждавам някого кое как и за колко.
bobii21 - помощник
Здравейте всички!

lov

Не ми се засягай но по думите, които чета ми звучат идиотски. Евала, че си майсторяв, пак казвам браво, но не мислиш л че малко прекаляваш със това направи си сам. Вакуумният колектор няма загуби верно е това, но не е така като казваш. От личен опит го знам. ОКОЛО 2 СЕДМИЦИ НЕ РАБОТИ въобще Системата която си сътворил сам имали разшерителен съд? Електронното устройство, което се предлага за 200 лв може да върти и системата за отопление! Ти си си го направил , но аз немога и предполагам че не съм само аз така.
Колкото да това, че гледам да представяме най скъпото , не е вярно.
Аз предлагам и плоски и тръбни , това означава, че си взимам комисионната и за двата вариянта. Аз предлагам клиента избира. Това че плоските са 5О пъти по евтини лъжа
разликата е окло 100 лв зависи даже в някои случай е и по скъп плоския. Но различни хора различни идеали. Всеки си има МНЕНИЕ и аз го ценя
Армагедон - специалист
lov не съм от дистрибуторите, но въпреки това не мога да гледам сериозно на твоето мнение, което си постнал. Леко ме напуши на смях, това със идеята ти за покриване на ръка панела с щори, или може би стари черги (представям си жената качила се на керемидите как покрива батерията ) :party: :party: . За да ме обориш би ли качил снимки на твоето изобретение ??????
П.П. - има предаване по BTV " България търси таланти "
future - специалист
bobii21 написа:
....... просто казвам това което мисля!
Не е ли по-добре да обясниш принципа на работа на двете системи.За да се видят плюсовете и минусите в тях.Аз съм за вакумните.
А за "рекламата" няма лошо,ама да не е натъртваща.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "соларни системи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: