Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
torbalan - Дървен философ
http://www.hygrooptima.com/dryer-rent.html

има един, дето е 3.50 на ден...
виж дали ще ти свърши работа...
DEYCHEV - специалист
torbalan написа:

благодаря много :prayer: :prayer: :prayer:
hygro - майстор
За тази цел си има мощни професионални строителни осушители - битовите принципно са неподходящи, защото не са оразмерени да поддържат нивата на въздушна влажност, необходими за ефективното осушаване. Профи техниката би ти свършила работата перфектно, но наемът й ще ти излезе колкото евтин битов осушител, а може и повече.

Ефективността на строителния осушител не можеш да постигнеш по никакъв начин, но можеш да си помогнеш в известна степен с по-мощни битови осушители. Все пак осушителната им способност трябва да е такава, че да успява да поддържа въздушната влажност поне под 55-60%, за да спре на първо време растежът на плесените. Моделът, които си избрал е крайно неподходящ откъм необходим капацитет. 20 л/денонощие е заблуждаващ параметър, защото този теоретичен капацитет е постижим единствено при специални условия в климатична камера. В реални условия резултатът е с порядък по-скромен.

Имай предвид, че количеството вода, което би могло да се е акумулирало в пода и стените на твоята къща, може и да е повече от 500-1500 литра, дори когато повърхностите изглеждат на вид сравнително сухи. За да извлечеш тази вода за някакво обозримо време, ти трябват сериозни уреди или мощно и продължително въздушно течение, както и топло и сухо време в продължение на 1-3 месеца.
hygro - майстор
torbalan написа:

Съжалявам, но този уред вече не го предлагаме под наем - само за закупуване.
torbalan - Дървен философ
ух, и закупуването е вариант... стига да се знае, че ще върши работа...
алтернатива може да е мощен калорифер и течение, но накрая сметката за ток може да се окаже по-голяма от цената на осушителя...

аз също имам една влага и се чудя какво да правя...
за сега поне мухъл нямам, но и влагата не изчезва...

но не искам да се хвърлям, преди някой, който е наясно да е погледнал...
hygro - майстор
torbalan написа:
алтернатива може да е мощен калорифер и течение, но накрая сметката за ток може да се окаже по-голяма от цената на осушителя...
Не става - няма как хем да поддържаш въздухообмен, хем висока температура. За да затоплиш, трябва да е затворено, а тогава въздухообменът спира. Отвориш ли - изстива. Факторите, от които зависи изсъхването са общо взето четири:
  • въздушна влажност
  • температура на повърхността
  • температура на въздуха
  • скорост на въздуха
Въздухообменът е абсолютно задължително условие, всичко друго е второстепенно. Въздухът е със силно ограничена способност да поема влага, затова след като се овлажни, трябва да се отстрани от помещението или още по-добре - да се прекара през осушителя. Колкото по-голям дебит, толкова по-добре.
torbalan написа:
аз също имам една влага и се чудя какво да правя...
за сега поне мухъл нямам, но и влагата не изчезва...
Най-напред установи каква е причината - най-добрият начин е тя да бъде отстранена. Ако не може, чак тогава мисли за осушител.

Иначе за гледането, мисля че съм наясно, поне доколкото си вадя хляба с тези проблеми. Не че мога да ти сложа диагноза по телефона, но ако имаш принципни въпроси, може и да ти помогна - звънни.
valat111 - специалист
hygro,теоретичен анализ на всички тия фактори?
EDI - майстор
На мен ми се струва, че проблема му не е само във влагата, а и във вече развилите се спори на мухъла, ще трябва яко изчистване, не дай боже и къртене на мазилки, ако ще живее дете там.
hygro - майстор
От спорите няма избавяне - те са и в най-чистия въздух, който дишаме. Проблемът е, че когато се развият плесени в помещението, количеството им във въздуха нараства неимоверно, също така и количеството на мъртви остатъци от телата им. Тук също помага проветряването, защото так концентрацията им се поддържа ниска. Проветряване спира и растежа им, защото при влажност под 65-70% те не могат да се развиват.

При нови сгради, където няма дървени конструкции, вътрешни изолации и т.н. кухини, които да се превърнат в резервоар на плесени, къртене не се налага. Достатъчно е повърхностите да се обработят с белина или перхидрол и да се запечатат с латекс например. Необходимо условие обаче е, стените и подовете вече да са изсъхнали.

Ако обаче има конструктивни кухини... проблемът е жесток. Причината последиците от тайфуна Катерина в Луизиана да не са отстранени от 2005 досега е, че никой не иска да си рискува здравето в сгради с плесени, а мерките за безопасност оскъпяват необходимите мероприятия до невъзможност за прилагането им...
hygro - майстор
valat111 написа:
hygro,теоретичен анализ на всички тия фактори?
Теоретичният е елементарен:
Прикачен файл:
sahnene.jpg
sahnene.jpg (19.71 KиБ) Видяна 2945 пъти
Проблемът настава, когато трябва да се преценява практически - тогава теорията само частично е от помощ, решаващ е опитът. Ограничаващият фактор е разпределението между капилярен и дифузен транспорт на влагата вътре в бетона, а процесите там са толкова сложни, че няма как да бъдат обяснени тук.

Тема "ПОМОЩ НАВОДНЕНИЕ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: