Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
iliq todorov - напреднал
Колеги , искам да споделя с вас една схема за бетонобъркачка ако все още мога да бъда полезен. Видях една самоделна бъркачка , която си работеше като заводска и беше направена по следния начин: за един заден барабан от лада е захванат някакъв съд подобен на варел. В дъното му са пробити 4 отвора и с болтове съдът е захванат за барабана. над него на стойка е захванат електромотор който върти клиновиден ремък. Ремъка обгръща варела и го върти само с триенето си по повърхността му. Всичко това стои на стойка , на 2 колела и 2 подпори. Бъркачката стои в нещо като люлка , която се повдига на ръка с две тръби като ръчна количка и така се излива бетона. От дължината на дръжките зависи колко сила ще е нужна за изливането. Люлката има възможност да се фиксира към основата и така да се мести бъркачката като се повдигне като количка за дръжките. Тъй като нямах достатъчно време , не мога да дам никакви размери. Но за сметка на това знам , че който се заинтересува от тази конструкция ще намери начин да я осъществи. Има и едно голямо предимство - може да се направи за малко пари от стари или дори отпадъчни материали и ще работи като заводска! Гарантирам защото видях с очите си!
iliq todorov - напреднал
Забравих да кажа , че барабана си е със накладките вътре а полуоската мисля , че беше отрязана и заварена за люлката :?
Стефан - майстор
Направи колкото можеш повече снимки на тая самоделка. Мисля, че ще е доста полезна.
Стефан - майстор
iliq todorov написа:
Колеги , искам да споделя с вас една схема за бетонобъркачка ако все още мога да бъда полезен. Видях една самоделна бъркачка , .....
Със сигурност ще ме сметнете като луд за връзване :lol: Което си е почти истина.
Снощи се събудих към 3 часа, и до сутринта сън не ме хвана. Проектирах, чертах, конструирах, изпуших половин кутия цигари... Пустата му бетонобъркачка. :lol: Понеже съм на тема строителство, това си идва, без да го искам.

Но да кажа за какво става дума. Въпреки скептицизма ми, реших да опитам и аз да си направя бетонобъркачка. Дано успея, .......някой ден. И да не е шумна, като тия от МЕТРО.
Ако успея да намеря 2 броя стари автоматични перални, ще е супер. От казаните ще изработя съда. С лека преработка, обема му ще е около 150 л. Ще използвам и двете големи алуминиеви ремъчни шайби, заедно с ремъците. Останалите шайби ще ги изработя на струг. Ще използвам и единия двигател, като втория ще е резерва. Тъй като тия двигатели не са с много обороти, а са и реверсивни, ще стане лесно. Целта е барабана да се върти с 32 об/мин. Вътре в казана ще има наклонени ребра, които да разбъркват сместа, и при обратното въртене да я изсипват навън.

Ето това ми размъти мозъка тая нощ :? Естествено, цялата конструкция ще е грундирана и боядисана със съответния автоемайл лак. Ремъчните шайби ще са обезопасени.

Как Ви се струва - дали не полудявам???
velsi - Почетен майстор
Идеята ти е добра, но двигателя от пералня е много слаб за тази цел и мисля, че няма да стане с него. Виж за казана може. Аз бих потърсил по вторични суровини някой готов малък редуктор. Виждал съм най-различни. Лагеруването им е много яко и без усилие ще "носят" казана ти. Всъщност от цялата конструкция то е най-важно.

Прикачен файл

mixer.jpg
mixer.jpg (26.31 KиБ) Видяна 15119 пъти
Стефан - майстор
Аз не търся готов редуктор със зъбни колела. Много са шумни. Съседа ми има такава с редуктор. Когато я пусне в работа, цялата махала разбира :lol:

Търся някакво нестандартно решение.....
lyki - специалист
Предлагам на конструкторите едно решение , обърнете системата на задвижване и мислете в обратна посока вместо да се върти барабана ,да се върти един вал на който са присадени лопатки които да разбъркват бетона.
Гледал съм такова нещо , големината е колкото варел 200л. срязан на две така че да се получат две корита.
Такова едно корито лагерува на вала с лопатките , при бъркане коритото е застопорено, след спиране се откача и се излива разтвора.
Вала си лагерува на отделни лагери и от единия край се слага трансмисията , редуктор или ремъчни шайби.
iliq todorov - напреднал
Стефко не мисля , че полудяваш. По - скоро мисля , че ти първи ще реализираш тази идея от нас , пишещите тук. Не успях да видя отново бъркачката за която бях писал , но доста размишлявах върху нея. Не съм добър в чертането , но ще напрявя опит да нахвърлям някоя скица. Много ми се ще да имах време и да си направя една пробна бъркачка , но уви :sad: Ще направя всичко възможно за другата седмица най - късно да изпратя скиците!
velsi - Почетен майстор
Стефан написа:
Аз не търся готов редуктор със зъбни колела. Много са шумни. Съседа ми има такава с редуктор. Когато я пусне в работа, цялата махала разбира :lol:

Търся някакво нестандартно решение.....
Че какво му е шумното на един червячен редуктор например?! Хем високо предавателно число, хем голям въртящ момент. Дето се казва: какво му трябва на човек... :-D Нещо ремъци не ми стоят добре в подобна конструкция.
Стефан - майстор
velsi,

аз не говоря за червячен редуктор на съседа. Неговото е с цилиндрични зъбни колела с еволвентен профил. Без смазване. Голямото е разположено по най-големия диаметър на бъчвата, и издава шум поне 75 dB.
С червячен редуктор ще стане, но аз не искам. Защото те са предназначени за краткотрайна работа при големи натоварвания. Използват се в ТЕЦ и АЕЦ за арматурите/шибъри, вентили, регулатори и т.н./ За продължителна работа не стават, защото износването е голямо.

Тема "как да си направя бетонобъркачка . Моля дайте идея" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: